Vizitator goctav Postat Septembrie 18, 2009 Partajează Postat Septembrie 18, 2009 Cu un LM 555, era o schema simpla care folosea la cristalizarea particulelor fine de calcar din apa(din teava de apa curenta ),am vazut-o, printr-o carte cu scheme diferite.Nu mai dau de ea ..Tin minte ca se infasurau niste spire pe teava de apa, se alimenta montajul la 4,5v cam atit .Are cineva vreo schema ? daca se poate . Mutam mult .Gabriel Link spre comentariu
Laci Postat Septembrie 18, 2009 Partajează Postat Septembrie 18, 2009 Este in cartea: Montaje electronice practice cu circuitul integrat 555, am scanat acele pagini: http://img142.imageshack.us/gal.php?g=a ... arpag1.jpg Dar nu este alimentat de la 4.5V Eu am facut acum vreo 10ani varianta 2, inca mai functioneaza, sincer nu stiu daca isi face treaba sau nu, masina de spalat inca merge Link spre comentariu
Vizitator goctav Postat Septembrie 19, 2009 Partajează Postat Septembrie 19, 2009 Multumesc mult astea sint schemele.Ramin dator cu un Jonky Link spre comentariu
Stefan Postat Septembrie 19, 2009 Partajează Postat Septembrie 19, 2009 viewtopic.php?f=16&t=34231&p=294363&hilit=dedurizare#p294363si parca a mai fost discutat . Link spre comentariu
Vizitator goctav Postat Septembrie 19, 2009 Partajează Postat Septembrie 19, 2009 Da asta ete de fapt.Dar eu cred ca 555 nu poate sa faca un cimp magnetic cu o o intesitate prea mare, ne avind un final care sa faca acest lucru ,deci optez pentru varianta cu BD ca final. Multam multGabriel Link spre comentariu
em2006 Postat Septembrie 19, 2009 Partajează Postat Septembrie 19, 2009 Am vazut intr-o masina de incalzit cu inductie, piesa din poza, pe circuitul apei de racire.[attachment=0]0076b.jpg[/attachment]@Laci, poti vedea la masinile care se fac la voi in fabrica, daca au asa ceva si ce rol are? Poate fi dispozitivul despre care discutati aici? Link spre comentariu
Laci Postat Septembrie 19, 2009 Partajează Postat Septembrie 19, 2009 La firma unde am lucrat nu se punea nimic similar, pentru ca calcarul se depunde la temperaturi peste 50grade apa de racire avand temperatura maxima de 35grade nu se pune problema, si era specificat ca apa sa nu contine chimicale, particule etc. Link spre comentariu
blazeu Postat Octombrie 29, 2009 Partajează Postat Octombrie 29, 2009 Subiectul asta e controversat: unii vand magneti "terapeutici" (acelasi magnet cu care se pun figurine pe frigider e vandut cu un pret de 100-200 de ori mai mare, cu multa publicitate). Cam la fel e si cu "filtrul magnetic" (pe care l-am pus pe teava, la insistentele sotiei, in ideea ca "nici nu strica", baremi sa am liniste, chiar daca nu serveste altfel la nimic!)"Instalatiile" alea au functionarea un pic diferita (actiunea e legata de variabilitatea campului, care poate fi atat magnetic - bobina pe conducta din plastic, desigur, dar si camp electric, aplicat intre cele 2 "infasurari" legate la un singur capat (desigur tot pe o conducta ne-metalica) Pentru cei care habar n-au de fizica (exista destui care se mai si cred electronisti, pe deasupra), merge si pe teava de otel, cupru, sau chiar pexal (cine a avut curiozitatea sa disece pexalul a vazut probabil folia de aluminiu intre cele 2 tuburi din plastic...)In alta ordine de idei: masina mea de spalat Automatic super, achizitionata in 1987 a suferit o inlocuire de rulmenti ai cuvei in 1997; dupa 10 ani de functionare intensiva fara nici o urma de calgon (singurul tratament au fost agentii de dedurizare din detergentii de dupa 1990), exista un strat de 0,2-0,4mm de piatra pe piesele imobile (cuva, rezistenta) si nicidecum dramaticele stalagmite si bolovani prezentate in reclamele la calgon...Pana la urma, mie nu realizarea oscilatorului ala mi se pare chestiunea dificila ci conectarea in instalatie a unui segment care sa permita "tratarea" apei, versus efectul discutabil - oare exista? -...Spor la constructii si multe succesuri!PS eu sunt un maniac al semanticii: nu mi se pare chiar corect titlul... Link spre comentariu
Vizitator goctav Postat Octombrie 29, 2009 Partajează Postat Octombrie 29, 2009 Subiectul asta e controversat: unii vand magneti "terapeutici" (acelasi magnet cu care se pun figurine pe frigider e vandut cu un pret de 100-200 de ori mai mare, cu multa publicitate). Cam la fel e si cu "filtrul magnetic" (pe care l-am pus pe teava, la insistentele sotiei, in ideea ca "nici nu strica", baremi sa am liniste, chiar daca nu serveste altfel la nimic!)"Instalatiile" alea au functionarea un pic diferita (actiunea e legata de variabilitatea campului, care poate fi atat magnetic - bobina pe conducta din plastic, desigur, dar si camp electric, aplicat intre cele 2 "infasurari" legate la un singur capat (desigur tot pe o conducta ne-metalica) Pentru cei care habar n-au de fizica (exista destui care se mai si cred electronisti, pe deasupra), merge si pe teava de otel, cupru, sau chiar pexal (cine a avut curiozitatea sa disece pexalul a vazut probabil folia de aluminiu intre cele 2 tuburi din plastic...)In alta ordine de idei: masina mea de spalat Automatic super, achizitionata in 1987 a suferit o inlocuire de rulmenti ai cuvei in 1997; dupa 10 ani de functionare intensiva fara nici o urma de calgon (singurul tratament au fost agentii de dedurizare din detergentii de dupa 1990), exista un strat de 0,2-0,4mm de piatra pe piesele imobile (cuva, rezistenta) si nicidecum dramaticele stalagmite si bolovani prezentate in reclamele la calgon...Pana la urma, mie nu realizarea oscilatorului ala mi se pare chestiunea dificila ci conectarea in instalatie a unui segment care sa permita "tratarea" apei, versus efectul discutabil - oare exista? -...Spor la constructii si multe succesuri!PS eu sunt un maniac al semanticii: nu mi se pare chiar corect titlul...Eu nu vorbeam de masina de spalt rufe , eu vb de un Boiler de apa calda de la centrala termica care este si electric .Stii cit calcar am scos dupa 2 ani ? O juma de galeata si nu a iesit tot.Eu vreau sa diminuez depunerile in boilerul electric si atit.Stii ! ca acum am un manuchi de magneti pusi pe teava de POLI la intrare in boiler si nu mai are efect. Din cauza foitei de aluminiu .Cind ii aveam pusi pe teava de otel am simtit efectul prin micsorarea depunerilor pe rezistenta electrica ., .Depunerile masive de calcar duc implicit la arderea rezistentei.Deci pentru mine efectul exista prin testare practica.Multumesc Gabriel Link spre comentariu
norad Postat Decembrie 25, 2009 Partajează Postat Decembrie 25, 2009 Pe vremuri, in liceu, se invata si despre duritatea apei.Marketingul poate avea efecte malefice asupra gandirii rationale, dar asta nu este o scuza.Este simplu sa cauti in Google "apa dura", sau daca ai un dram de cunostinte de limba engleza te duci la wikipedia si cauti "hard water".Daca ai cautat deja, ai aflat ca ceea ce se depune pe rezistenta de incalzire este, in principal, carbonat de calciu si de magneziu.Calciul si magneziul sunt ioni prezenti in apa potabila sub forma de bicarbonati solubili (mai sunt in apa si sulfati, cloruri, etc.).La incalzire, bicarbonatii solubili trec in carbonati care sunt insolubili (adica "piatra" care se depune).Eficienta magnetilor este la fel ca frectia la piciorul de lemn. OK, sa zicem ca "microcristalele" de calcar devin mai mari, dar cum le scoti din sistem: vine cumva o mana invizibila si le evacueaza? Nu raman tot acolo ? Nu se duc tot pe rezistenta? Caci doar acolo se formeaza, la temperatura ridicata.Citeste in wikipedia si despre "Magnetic water treatment" Oricum vrei sa o dai, nu ai ce sa faci. Boilerul se curata periodic de depozite ("descaling"). La fel se face si la automatele de cafea, esspressoare etc. dar in astea nu poti folosi calgon. Merge excelent otetul sau o solutie concentrata de sare de lamaie (personal, otetul merge brici).Daca iti permiti, folosesti un cartus cu schimbator de ioni, pe care il regenerezi si pe acesta, periodic, cu sare de bucatarie. Solutie este viabila si se foloseste pe scara larga, acolo unde este dificil de "fiert" boilerul in otet. Link spre comentariu
gabitzu8 Postat Ianuarie 9, 2010 Partajează Postat Ianuarie 9, 2010 Stii cit calcar am scos dupa 2 ani ? O juma de galeata si nu a iesit tot. Eu vreau sa diminuez depunerile in boilerul electric si atit. Stii ! ca acum am un manuchi de magneti pusi pe teava de POLI la intrare in boiler si nu mai are efect. Din cauza foitei de aluminiu . Cind ii aveam pusi pe teava de otel am simtit efectul prin micsorarea depunerilor pe rezistenta electrica ., . Depunerile masive de calcar duc implicit la arderea rezistentei. Deci pentru mine efectul exista prin testare practica. Efectul simtit de dumneavoastra se numeste placebo, doar pentru asta sunt buni magnetii pe teava. Daca erau asa grozavi magnetii la dedurizare s-ar mai fi luptat lumea cu distilatoare, coloane de schimbatori de ioni S-ar fi facut tevile direct cu imbracaminte de/din magneti sau asemenea materiale si gata ... nu se mai ardeau rezistentele si infunda schimbatoarele de caldura etc. Link spre comentariu
blazeu Postat Ianuarie 12, 2010 Partajează Postat Ianuarie 12, 2010 Efectul precipitarii carbonatilor de calciu si magneziu peste 50 de grade e o realitate (deranjanta) si e o problema de boiler. Personal am intalnit-o si eu (am demontat capacul de vizitare al unui boiler care functionase doar pe serpentina de agent termic, pentru instalat rezistenta de incalzire electrica, si am scos si eu, o galeata mare de mal si coji de calcar, formate insa si pe fundul vasului (care fiind emailat, nu a lipit piatra de pereti!) La vara, dupa 1 an de functionare, voi demonta pentru revizuire flansa, sa vad cata piatra s-a depus pe rezistenta (instalatia functioneaza cu apa foarte dura, pompata din fantana situata in zona calcaroasa).As fi primul care ar sustine si as lauda (dupa ce as utiliza eu insumi aceasta instalatie) procedeul! Din pacate, si eu sunt cam sceptic in privinta eficacitatii acelui dispozitiv. Prezentarea lui sustine ca tratamentul conduce la formarea unor microcristale mai mari, care nu se depun (nu precipita). Sarurile nu sunt inlaturate (un coleg intreba unde sunt acele saruri? Tot acolo, dar nu mai precipita!)Tratamentul cu schimbatori de ioni e valabil pentru instalatiile de incalzire, la fel cele cu polifosfati (asa-zisele filtre cu cristale), insa pentru apa in care ne spalam sau cu care spalam vasele, nu am incredere in asemenea tratamente (chimice, pana la urma)...Chestia cea mai nashpa e ca nu vad o metoda de a determina un eventual efect al unei asemenea instalatii (ca si cu magnetii purtati pe sub genunchi sau pe brau, efectul credintei e cel mai sigur...).In fine, noi sa fim sanatosi, sa putem curata mizeria aia de piatra...PS Mi-a placut descrierea efectului magnetilor, "ecranat" de aluminiul din Pexal, dar nu si de fierul tevii de otel!!!... Link spre comentariu
gabitzu8 Postat Ianuarie 12, 2010 Partajează Postat Ianuarie 12, 2010 PS Mi-a placut descrierea efectului magnetilor, "ecranat" de aluminiul din Pexal, dar nu si de fierul tevii de otel!!!...pai aluminiul e atras de magneti, dar teava de fier da si schimba la nivel atomic, molecular si de gaz cosmic ...creeaza un fel de abur magic verde care neutralizeazaefectul negativ .... chiar atat de rau am ajuns ?...eu am facut schema aia pentru un prieten care locuia la curte si avea probleme mari... a frecat-o pe toate frecventele si bineinteles ca avea tot atat de mult calcar pe boiler, poate chiar mai mult din cauza aglomerarii Link spre comentariu
gcom61 Postat Ianuarie 23, 2010 Partajează Postat Ianuarie 23, 2010 Lucrez de ceva timp pe o instalatie tratare apa pt cazan energetic si pt termoficare.Pt o eficienta mai mare s-a achizitionat o noua instalatie,insa pt dedurizare se foloseste acelasi principiu>>schimbatori de ioni (rasini schimbatoare de ioni)cu un randament ,din pacate,mai prost decat la instalatia din 1980.Ce doresc sa precizez este faptul ca toate aceste [solutii] noi ,de fapt, nu au nici o legatura cu reducerea duritatii apei ,ci mai degraba cu marirea castigului celor ce care le vand . Link spre comentariu
rasputin Postat Ianuarie 24, 2010 Partajează Postat Ianuarie 24, 2010 Lucrez de ceva timp pe o instalatie tratare apa pt cazan energetic si pt termoficare.Pt o eficienta mai mare s-a achizitionat o noua instalatie,insa pt dedurizare se foloseste acelasi principiu>>schimbatori de ioni (rasini schimbatoare de ioni)cu un randament ,din pacate,mai prost decat la instalatia din 1980.Ce doresc sa precizez este faptul ca toate aceste [solutii] noi ,de fapt, nu au nici o legatura cu reducerea duritatii apei ,ci mai degraba cu marirea castigului celor ce care le vand .Subscriu si eu la cele scrise de colegul "gcom61" , mai adaug doar faptul ca nu trebuie sa uitam nici un moment, ca traim intr-o societate in care se incurajeaza puternic, consumul ,iar specula este protejata prin lege .Acum legat de metodele de tratare a apei tehnologice ( dedurizare , demineralizare ) , revolutia industriala a inceput cu motorul cu abur , pina prin anii 40-50 ( ai lui 1900 evident ) acest motor a fost folosit intensiv , turbina cu abur se foloseste si in prezent .Daca veti da atentie metodelor folosite la tratarea apei,pentru aceste instalatii,nu veti gasi magneti , coliere, bobine si bobinute .Veti gasi cu totul ,si cu totul, altceva . Acel altceva este fiabil si eficient , celelalte metode au legatura cu ce spuneam la inceput.Indraznesc sa mai aduc in discutie un aspect , ideea nu-mi apartine ( daca nu ma insel am preluat-o de la un coleg de pe acest forum , iar dinsul a preluat-o de la unul din profesorii dumnealui ) ,' Cel mai mare impozit pe care suntem invitati sa-l platim ,este impozitul pe prostie "Toate cele bune ,Rasputin . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum