Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

am nevoie de un sfat

anonym_999

Postări Recomandate

buna tuturoram construit un subwoofer cu dif.cougar de 10",dimens cutiei:inalt.500mm,lat.350mm,adincime 500mm,cu doua porturi cu diam. interior 7.5mm.intrebarea este daca trebuie sa-l captusesc cu burete fonoabsorbant sau nu,si cum va suna mai bine cu sau fara.astept sugestii,multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• anonym_999

7

• vlad_2770

3

• CBI

2

• ionescu liviu

1

Top autori în acest subiect

"La anumite frecvente dimensiunile cutiei devin comparabile cu lungimea de unda si se pot produce in interiorul acesteia unde stationare. Aparitia acestor unde conduce la o incarcare a spatelui membranei, incarcare care se modifica cu frecventa in limite foarte largi. Se introduc astfel in caracteristica de frecventa a sistemului incinta-difuzor o serie de maxime si minime. Solutia cea mai eficienta pentru evitarea acestui efect, cat si pentru liniarizarea transformarilor termodinamice din incinta, este umplerea incintei cu material fonoabsorbant. Solutia este mai greu de aplicat, deoarece trebuie asigurata protectia membranei difuzorului si, de aceea, se prefera adesea capitonajul cutiei pe o grosime de 50-70 mm. Materialele utilizate sunt: vata de sticla sau minerala, fibre de sticla, burete, etc." ...si as mai adauga eu vatelina sau "minet", vata ceramica, pilote, plapumi, perne cu fulgi, etc.Incinte Acustice pentru DifuzoareConstantin PosaSerban NaicuRadu Florin Damian

Link spre comentariu

"La anumite frecvente dimensiunile cutiei devin comparabile cu lungimea de unda si se pot produce in interiorul acesteia unde stationare. Aparitia acestor unde conduce la o incarcare a spatelui membranei, incarcare care se modifica cu frecventa in limite foarte largi. Se introduc astfel in caracteristica de frecventa a sistemului incinta-difuzor o serie de maxime si minime. Solutia cea mai eficienta pentru evitarea acestui efect, cat si pentru liniarizarea transformarilor termodinamice din incinta, este umplerea incintei cu material fonoabsorbant. Solutia este mai greu de aplicat, deoarece trebuie asigurata protectia membranei difuzoruluisi, de aceea, se prefera adesea capitonajul cutiei pe o grosime de 50-70 mm. Materialele utilizate sunt: vata de sticla sau minerala, fibre de sticla, burete, etc."Incinte Acustice pentru DifuzoareConstantin PosaSerban NaicuRadu Florin Damian

Vata de sticla doar la incinte inchise daca ai curaj si te risti, daca esti alergic si nu stii iese naspa. Si facut dus imediat ce ai terminat cu ea...
Link spre comentariu

da, am raspuns intr-un alt post... vatele astea "periculoase" se pun in saculeti de bumbac...croiti evident asa cum trebuie... sa nu le zboare fibrele prin aer, fiind periculoase pe langa asta, partilor "mecanice" ale difuzorului... eu sustin ca-s net superioare vatelinei... acum fiecare cu preferintele lui...

Link spre comentariu

Multumesc pentru sfaturi.am captusit interiorul cu burete cofrat fonoabsorbant si am observat ca se aude mai infundat,ca din butoi si cursa difuzorului este mult mai mica.Bassul este mai moale,nu asa puternic ca si fara captuseala.As vrea sa acordez incinta la 35-40Hz,dar nu stiu ce lungime sa aiba porturile,poate ma ajuta cineva.Acum are 2 porturi de 7.5 sau 80,ar trebui sa le prelungesc??? Are cineva schema filtrului de la Hi-end,am vazut ca are si filtru subsosnic.multumesc anticipat

Link spre comentariu

despre difuzor nu am gasit nimic,desi am cautat o zi intreaga pe net,astea sint datele de pe cutie:10"subwoofer400w peak power4 ohminjection pp cone with rubber surround2.0 inch 4 layer kapton voice coil50 Oz ferrite magnetmembrana este din cauciuc gros, nu stiu daca e subwoofer pentru masina sau nu dar as vrea sa-l fac sa sune bine in camera

Link spre comentariu

Tratamentul cu material fono nu este un lucru chiar simplu, putand maodifica chiar radical unele performante ale incintei.Din literatura de specialitate, experienta si rezultatele obtinute in timp pot sa fac urmatoarea clasificare, in ordinea eficientei:- lana naturala ( problema: moliile!!! insurmontabil - mai curand sau mai tarziu ataca!)- minetul (lana sintetica, asemanatoare Accustastaf sau fibrei de dacron - personal o consider mai eficienta si mult mai ieftina!)- vatelina, obtinuta din scame textile diverse, are densitate mai mare, are grosime mai mica si se preteaza doar la anumite tratamente acustice;- pasla - acolo unde se impune densitate mare (in timp probleme cu moliile!)- fibrele si vata anorganica (sticla boro-silicatica, bazalt, etc.). Se gasesc sub forma de paturi sau caramizi de dimensiuni diferite, cu densitate mai mare sau mai mica, obtinuta prin ancolarea fibrelor cu substante organice (lianti) specifice. Personal nu le consider nici eficiente si nici ieftine, si, in nici un caz pentru umplerea incintei, doar la placari. Se recomanda doar fibrele f.subtiri, celelalte po sa se faramiteze in urma vibratiilor. Cele ancolate puternic, se pot folosi si fara a fi imbracate in saculeti de panza. Nu sunt recomandate la incinte deschise.- buretele poliuretanic - solutie la indemana, dar proasta!!! In general, un strat de 2-3 cm modifica volumul incintei cu necesitatea corectarii acordului. In plus, in medii umede capata o ciuperca ce il va distruge destul de repede!

Link spre comentariu

nu stiu ce sa fac,sa scot tot buretele cu care am captusit interiorul incintei,mi se pare ca amortizeaza prea tare :41 m-am gindit sa incerc cu ceva ce se gaseste in comert cu minetin legatura cu porturile,pentru frecventa 35-40Hz ce lungime ar trebui sa aiba????nimeni??? :cry: :cry:

Link spre comentariu

1. care-s parametrii Thiele-Small ai difuzorului?(nu-i ai)

2. orice cuisor, firicel, bobinutza, intaritura, fonoabsorbant, magnetul si rama difuzorului, etc. se calculeaza ca volum, se pun toate gramada si se scad din volumul interior "liber" al cutiei... rezultatul este volumul interior pe care-l vei considera in proiectare... adica invers spus, daca proiectarea iti da un volum x, volumul cutiei goale finale, va fi x(proiectat) + volumul tuturor prostiilor din ea... si mai pe scurt, citat din domnul VTP, ai pus buretele, si-ai modificat volumul "de aer" din incinta, in minus...

ce s-a intamplat? cum repari? daca te intereseaza si le ai cu cifrele, iti scanez si iti trimit niste pagini dintr-o carte f. misto, ca nici eu nu stiu mai mult...

minetul, are o densitate mai mica, implicit mai mult aer pe acelasi volum in comparatie cu buretele, deci merita incercat...

3. nu ai parametrii? joaca-te cu tubul, experimenteaza... e tot ce ti-a mai ramas...

Link spre comentariu

am cautat parametrii acestui difuzor,dar nu am gasit nimic :werg incinta am facut-o dupa un desen care avea tot un diuzor de 10",dar alt modelam citit undeva ca ar fi de ajuns sa pun material pe panoul spate,1 panou lateral si pe panou de sus sau jos,dar nu cred ca ajuta :84 la calcule nu ma bag :95 ,daca stiam sa le fac nu ceream sfaturi pe forum :57 :57

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Difuzorul este de masina si nu pentru casa. Dimensiunile incintei sunt masurate la exterior sau interior. Sigur sunt la exterior si nu ai specificat ce grosime are materialul din care l-ai confectionat (pal sau mdf banuiesc). De obicei subwoofer-ele de masina necesita un volum interior al cutiei mai mic. La tine volumul cutiei este cam 75 de litrii daca grosimea materialului din care ai facut incinta este de 18mm. Nu-mi dau seama cit mai ramane dupa ce ai bagat difuzorul, proturile si buretele. Desi este facut pentru masina si te-ai astepta sa "falfaie" mult aer (deci sa aiba o cursa mai mare) nu prea face el asta. Este o chinezarie din pacate, deci nu ai sanse sa gasesti parametrii pe net. Poti daca vrei sa ii masori, dar la ce parametrii vei gasi te vei desumfla ca ai depus atata munca sa ii masori. Deja daca ai lipit buretele, nu poti decit sa te joci cu lungimea portului. Tu ce asteptari ai de la el. Cind ai dorit sa ii pui material fonoabsorbant doreai sa obtii calitate sau zgomot mai mare (bubuiala ca muzica nu prea poti sa obtii din acel difuzor).

Link spre comentariu

volumul cutiei fara sa scad ranforsarile alea 2 (care sunt f firave) porturile si diful mi-a dat cam 68L,deci volum util maxim 60L.Pt porturile de 75mm iti trebuie 210mm lungime(ambele),pt 80mm ,250mm lungime.Daca porturile sunt conice(troncoidale) masori diam la iesire si la intrare,si faci o medie.Ala este diam care se ia in calculDespre dif ti-au spsu si colegii mai sus,sa nu ai mari asteptari,poate doresti cam mult de la elDaca pui minet ar fi bine sa il umplii,dar fara sa tasezi minetul,il pui asa rasfirat,lasand doar un canal (spatiu) intre spatele difului si porturi.Ca un tunel asa.Poti sa pui si peste burete,daca suna bubuit

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări