Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum obtin un impuls...?

Vizitator berti

Postări Recomandate

Vizitator berti

Poate ma puteti ajuta cu o schema pentru a obtine impulsul de mai jos (la 12V)

Posted Image

Am incercat cu ne555 da n-am reusit. Alte idei?

Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• niq_ro

2

• Craciun

1

• cirip

1

Top autori în acest subiect

cred ca un CMOS ca 4047 face asta foarte bine

datasheet :wink:

dupa cate mai citii eu in cartea "Circuite integrate CMOS - manual de utilizare", Ed. tehnica, 1986, tu ai nevoie de un monostabil neretriggerabil activat pe front pozitiv

- pini 4 & 14 la Vdd (adica plus/"1"/HIGH)

- 5, 6, 7, 9 & 12 la Vss (adica la minus/"0"/LOW)

- intrare pe 8

- iesire pe 10 (Q/iesire) & 11 (Q negat).. ai nevoie de Q

- durata impuls T(10,11)=2,48*R*C

unde C>1000pF=1nF si 10k

- R se pune intre pini 3 si 3, iar condensatorul intre 3 si 1

Obs: la tine t=1 sec => R*C=0,40323

daca R=100K=10^5 => C=4,0323uF

daca R=1M=10^6 => C=0,40323uF=403nF asa ca poti alege un condensator de 470nF si rezulta R=857k deci un semireglabil de 1M e bun.... :wink:

Link spre comentariu
Vizitator berti

Multam de raspuns :wink: ... am cautat piesa respectiva, da la mine in oras nu-i de gasit, am gasit doar CD4098, asa ca am s-o comand luni. Revin cu detalii, dupa ce primesc piesa. Pana atunci sunteti bineveniti si cu alte idei! O zi buna!

Link spre comentariu

Pai o poti realiza cu orice monostabil care declanseaza pe front pozitiv (555, chiar scheme in configuratie de monostabil cu 339, 324, etc) dar cel mai simplu ca nr de piese este 4047.

Link spre comentariu

berti,Poti sa postezi schema pe care ai incercat-o cu 555? Eu cred ca trebuie sa mearga. Probabil ca nu ai adaugat circuitul de derivare la intrare. Asta e un simplu RC trece sus cu constanta de timp corecta. Cirip

Link spre comentariu
Vizitator berti

Niq_ro: am primit circuitul, da nu mi-o iesit ceva bine... ai putea face o schema ca poate n-am inteles io ceva bine. Am folosit condensator de 2,2uF si rezistenta de 200k ca asta am gasit p-acasa... oare asta o fi problema? Atata timp cat am intrare pe pinul 8, am iesire pe 10 (sau inversat pe 11) fara nici un efect de temporizare... sau doar impuls asa cum vroiam.Cirip: acum daca tot am CD4047, incerc cu asta, daca nu reusesc revenim la 555... :wink:

Link spre comentariu
Vizitator berti

Multumesc pentru schema.Da' tot nu merge, nu-mi dau seama unde gresesc, am schimbat valoarea pieselor dupa cum urmeaza: R 400K, C 0,1uF. In prima faza am pus condesator polarizat, am studiat putin datasheet-ul si am vazut ca tre pus nepolarizat.La un moment dat am obtinut un efect de temporizare de Offdelay de vreo 1-2 sec... aveti vreo sugestie pentru mine.

Link spre comentariu
Vizitator mic

cirip are dreptate, asta-ti lipseste. Circuitul RC de la startare monostabil. inp impuls >--|-- C --|--|--> spre monostabil R R D | | | = = = Ex: D - dioda 1n4148 R - 10K C - 100pF...1uF

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări