Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Emitator audio video [COMMODORE]

mecaboy

Postări Recomandate

Buna seara.Incet incet vreau sa aprofundez aceasta parte a electronicii,undele radio asa ca am luat legatura cu un mare impatimit al electronicii si al undelor radio (YO2DHN) care pentru inceput mi-a dat un emitator audio video.Din cate am inteles este un modul dintr-un calculator modificat pentru aceasta aplicatie.Astazi l-am probat la unul din televizoare si va pot spune ca semnalul audio se auzea curat dar imaginea era nedistincta,presupun datorita "antenelor" folosite.Ca si "antene" am folosit niste bucati cam de 20 cm din cablul coaxial.Eu as vrea sa va intreb cam ce antena trebuie sa fac pentru emitator inspecial si daca se poate si una pentru TV.As vrea sa va mai intreb pe ce banda emite acest emitator,as vrea sa-l folosesc pentru a receptiona semnalul audio pe un radiou asa ca as vrea sa imi spuneti ce banda foloseste pentru a construi eventual un receptor daca se dovedeste ca pot emite pe o distanta de aproximativ 20mVa multumesc frumos

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mecaboy

6

• Flor

4

• Yo4You

2

• +_Florin_+

2

Top autori în acest subiect

Eu cred ca acela este un modulator audio video pentru TV semnalul il bagi direct in TV si nu in antena.Ca sa poti emite mai ai nevoie de inca cateva etaje de amplificare ca semnalul sa fie suficient de puternic.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna seara.Incet incet vreau sa aprofundez aceasta parte a electronicii,undele radio asa ca am luat legatura cu un mare impatimit al electronicii si al undelor radio (YO2DHN) care pentru inceput mi-a dat un emitator audio video.Din cate am inteles este un modul dintr-un calculator modificat pentru aceasta aplicatie.Astazi l-am probat la unul din televizoare si va pot spune ca semnalul audio se auzea curat dar imaginea era nedistincta,presupun datorita "antenelor" folosite.Ca si "antene" am folosit niste bucati cam de 20 cm din cablul coaxial.Eu as vrea sa va intreb cam ce antena trebuie sa fac pentru emitator inspecial si daca se poate si una pentru TV.As vrea sa va mai intreb pe ce banda emite acest emitator,as vrea sa-l folosesc pentru a receptiona semnalul audio pe un radiou asa ca as vrea sa imi spuneti ce banda foloseste pentru a construi eventual un receptor daca se dovedeste ca pot emite pe o distanta de aproximativ 20mVa multumesc frumos

Daca vrei sa emiti corect si sunet si imagine, trebuie sa tii cont de urmatoarele:-banda ocupata de un emitator TV este de 8MHz in norma OIRT si 7MHz in CCIR deci amplificatorul de emisie trebuie sa aiba o latime de banda corespunzatoare. -semnalul tv are doua frecvente purtatoare, una care este modulata cu semnalul video-complex (imaginea) si alta care este modulata cu semnalul audio (sunetu'). Diferenta de frecventa dintre purtatoarea de sunet si cea de imagine in cadrul unui canal tv este de 6.5MHz in OIRT si 5.5MHz in CCIR.-imaginea este modulata in amplitudine si transmisa cu "rest de banda laterala" iar sunetul e modulat in frecventa. Din ce am vazut in pozele tale, judecand dupa bobinele cu miez de alama, montajul ala emite undeva in banda 1 sau 2, pe unul din canalele 1...4. Ca exemplu, canalul 1 ocupa banda 48.5...56.5MHz(oirt) canalul2 58...66MHz, canalul3 76...84MHz, etc. Lungimea antenei de emisie dipol spre exemplu trebuie sa fie 1/2 din lungimea de unda corespunzatoare frecventei "centrale" a unui canal tv. De asemenea elementu' trebuie sa aiba o grosime corespunzatoare ca banda de trecere sa fie suficient de larga pt cei 7 sau 8MHz ai canalului....Cam asa stau lucrurile intr-un rezumat foarte concentrat. :dans: -
Link spre comentariu

Mi se pare curios ca in poze nu se vad cele 2 mufe de intrare pt semnalul audio respectiv video. Din cate stiam, pt reducerea costurilor, unele calculatoare, de ex. HC85, aveau doar modulator video. Iar sunetul se auzea in difuzorul local. (Crede-ma, am construit multe modulatoare pt HC, conform schemei industriale.)Dupa dimensiunile bobinelor si eu cred ca este destinat canalelor joase, de la 1 la maxim 6, dar presupun ca e 2 sau 3..Eu as baga direct cablul coaxial de la iesiere modulatorului, asa cum se vede in poza, in mufa de antena a televizorului. Din poza se vad niste tranzistoare de mica putere, asa ca mai ales pt teste nu te astepta sa "bati" mai mult de distanta dintr-o camera.Pt ca esti incepator, pune mana pe un creion, o guma si cateva hartii, ridica schema, apoi posteaz-o aici. La montajul asta mai mult de o ora nu ar trebui sa pierzi, inclusiv cu redesenarea ca sa arate frumos. In felul asta o sa afli ce si cum. Stiu ca la inceput e mai greu, dar toti am trecut prin faza asta.Succes.

Link spre comentariu

Dl. Flor aveti dreptate, e curios ca nu are mufe separate audio-video. Ori este mod. video cum spuneti dv ori are ambele intrari plus alimentarea pe cablul cu 4 fire din coltul dreapta jos al pozei. Dar ar fi ciudat asa...ma rog, fara schema nu se poate spune mai mult.In ce priveste conectarea directa cu televizorul, mecaboy ar vrea mai degraba sa emita din cate am inteles, mai precis vrea un amplificator de RF de cateva sute de mW. Dar de banda mai larga, capabil sa transmita ecartul de frecvente corespunzator unui canal tv (7...8MHz).

Link spre comentariu

+_Florin_+Sunt la varsta cand incepe sa nu imi mai placa ce scrie in buletin. Asa ca daca ma mai domnesti mult o sa ma faci sa ma simt si mai HB (hoasca batrana) decat sunt.Pe de alta parte totusi sunt Scopion, asa ca orice alunecare de frecventa, hi, hi, o sa o taxez rapid. Deci pls, doar Flor. Multam.mecaboy Daca vrei sa te ajuti, ia niste vitamina curaj Forte +ce am mai scris si treci la desenat. Crezi ca cineva s-a nascut invatat? Sau nu a avut si esecuri? Ma rog, unii au puterea sa si recunoasca..

Link spre comentariu

Daca va uitati in partea dreapta veti observa 4 fire,eee...la acele fire ma leg cu alimentarea,semnalul video si audio.Imi cer scuze pentru raspunsul meu tarziu,dar la noi in camin este problema cu internetul.Va multumesc pentru informatiile date,sper sa imi fac timp sa desenez schema.In acest semestru am ocazia sa fac practica cu un domn profesor radioamatorist care ne va initia pe toti in acest domeniu si vom fi impartiti in doua grupe,una pentru realizarea unor filtre si alta pentru realizara unui stativ pentru antena ce va avea doua grade de libertate,acesta folosind doua motoare pentru miscari.Astazi am urcat pe pe acoperisul facultati si ne-a facut o demonstartie luand legatura cu alte persoane printr-un satelit :dans: In sfarsit un profesor care sa ne mai puna si la ceva practic nu numai calcule aberante in marea majoritate.In toamna daca ma ajuta Dumnezeu sa fie bine cu facultatea si sa fiu sanatos,ma voi duce sa dau testul pentru a obtine licenta de radioamator

Link spre comentariu

Mda,cum eram la job, din cauza a prea putin timp nu am avut cand sa studiez in amanunt fotografia..Multa BAFTA la examenul de autorizarere. Student la ce ?PS. Nu o lua ca o rautate, dar se spune radioamator, nu radioamatorist.

Link spre comentariu

Imi cer scuze pentru greseala si va multumesc pentru faptul ca m-ati corectat si ca ati facut-o intr-un mod uman.Sunt la Politehnica,fac. de Mecanica,profilul Mecatronica si Robotica.

Link spre comentariu

Vai de mine, ce greseala grava ai putut sa faci....

Daca ma gandesc la cativa oameni politici din Romanica, care, nu Dne fereste, nu au gresit niciodata...Iar de cerut (macar asa) scuze,

On topic. Ai ridicat schema? Nu stiu de ce, hi, hi, dar cred ca in meseria pe care ai ales-o vei avea nevoie de aptitudinea de "japonizare a montajelor", hi, hi...

PS Acum iti inteleg nick-ul.

PPS Va multumesc pt modul uman....Pune mana si scrie-mi la per tu, sau du-te...

Ce, eu nu am fost incepator? Sau trebuia sa fac "pa dsheptu", ca "nice usturoi n-am mancat, nici piese n-am ars"..

Dar zau ca o sa te trimit ..acolo... daca ma mai domnesti.

Link spre comentariu

;)) am inteles.Acasa mai ajung la sfarsit de saptamana, asta in cazul in care greva de maine nu va perturba orele de curs asa ca voi avea acces la modul deabea in weekend.O seara placuta

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări