rauldan2005 Postat Septembrie 16, 2009 Partajează Postat Septembrie 16, 2009 Salut,Am nevoie de o schema, eventual cu 555, care la primirea unui semnal pe intrare(cuplarea unui releu), sa cupleze pe rand 3 relee la interval de 1 minut si sa il tina cuplat timp de 5 secunde.VA rog cine poate sa ma ajute as fi recunoscator. Link spre comentariu
Mikrosha Postat Septembrie 17, 2009 Partajează Postat Septembrie 17, 2009 6 montaje clasice de monostabile cu 555. Valorile calculate asa:Primul tine 55sAl doilea 5sAl treilea 55sAl patrulea 5sAl cincilea 55sAl saselea 5s.La iesirile celui de-al doilea, al patrulea si al saselea, vine cate un releu cu celalalt terminal legat la masa. Legatura intre iesirea unui 555 si intrarea trigger a urmatorului nu se face direct, ci printr-un circuit RC trece-sus, pentru ca urmatorul 555 sa primeasca doar un impuls. Totusi...nu stiu cum s-ar comporta 555 pentru timpi asa mari. Trebuie ori rezistenta ori condensatorul de valori mari. Condensator mare implica curent mare de descarcare. Rezistenta mare implica curent prea mic, si poate fi influentat de curentul tras prin intrarea thereshold. Vezi in datasheet.Daca vrei temporizare critica la fix timpii de 1 minut si 5s, care merge sigur, as putea sa-ti desenez un circuit digital secvential cu numarator, estimez c-ar avea vro 7-9 integrate logice seria 4000, un quartz de 32KHz, si toata jmecheria ar consuma infim. Zi-mi daca chiar vrei sa faci asa, sa stiu sa nu ti-o desenez degeaba. Link spre comentariu
francezu Postat Septembrie 17, 2009 Partajează Postat Septembrie 17, 2009 Chestia asta se face foarte simplu cu un microcontroller.Impulsul de la intrare genereaza o intrerupere.In rutina de intrerupere se executa secventa dorita cu ajutorul unor delay-uri,si cam asta e tot.Ca parte hardware : un uC (pic12f629 de exemplu),4 rezistente ,4 diode,3 tranzistori si bineinteles releele ce trebuiesc comandate.Pentru rauldan2005 : daca esti interesat si ai cu ce sa programezi microcontroller-ul, pot sa-ti scriu eu codul pentru el. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum