Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema incarcator aculatori Lithium Ion

Postări Recomandate

Salut all,caut o schema simpla de incaracator pentru acumulatori Lithium Ion, care sa decupleze la sfarsitul ciclului de incarcare si daca se poate sa si indice terminarea incarcarii(fara monitorizare a temperaturii). Sunt 3 celule (formate din cate doi aculatori in paralel) scoase dintr-un acumulator de laptop cu urmatoarele date: 11,1v/4000mAh. Dispunerea celulelor era in serie, iar eu le-am pus in paralel, astfel am obtinut 3.7v/12000mAh pentru alimentarea unui aspiarator de masina pe acumulatori( tensiunea de alimentare a motorului din aspirator este de 3,6v). Vreau sa inlocuiesc acumulatorii morti cu cele 3 celule legate in paralel(sper sa nu fac o mare prostie :nebunrau: ), dar imi trebuie si un incarcator dimensionat corect(sa evit problemele de supraincalzire a celulelor/foc/explozii)... iar aici apelez la cunostintele voastre.Multumesc,Viggo.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Inainte de a-i lega definitiv in paralel conecteaza o rezistenta de 5-10ohmi/ 2W in serie cu fiecare element . Asta deoarece este posibil ca cei trei elementi sa fie incarcati diferit .Dupa cateva ore ,cele 3 elemente se vor echilibra si pot fi conectate fara grija in paralel .Cu incarcarea e ceva mai dificil pentru ca ai nevoie de un curent destul de mare , asta daca te grabesti .Daca timpul nu e o problema atunci ii poti incarca la un curent mai mic de circa 1A folosind schema de aici :

http://www.belza.cz/charge/liich.htm

insa trebuie sa stii ca la 1A incarcarea va dura circa 14h (tinem cont de randamentul subunitar al procesului de incarcare).

PS: Nu uita sa montezi si o siguranta in serie cu noua "baterie" .Te poate scuti de multe necazuri .

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 8 luni mai târziu...

Exista unul gata facut destul de profi si la pret rezonabil: http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=7386 Incarca maxim 6 celule Li-Ion sau orice alt Lithium+Ni-MH+Ni-CD+Plumb.Fiecare celula Li este incarcata separat si cu un curent reglabil.

Ce trebuie retinut:

-celulele se pot lega serie

-celulele se pot lega DIRECT in paralel-desi nerecomandat vezi cazul bateriilor de laptop care pot avea 3 celule paralel si 3 grupe in serie(11.1V/7200mA) In locul rezistentelor serie puse la celulele paralel se poate pune diode rapide.

-incarcarea celulelor se face in parte cu ajutorul unui circuit de balans,astfel incat tensiunea tuturor celulelor la sfarsitul incarcarii sa fie egala cu 4,18V.Incarcarea celulelor cu o tensiune mai mare de 4,18V duce la distrugerea lor prematura.

-nu se recomanda tensiuni sub 3V/celula.

Personal,am folosit celule Li-Ion la un navomodel telecomandat cu motor de 7V.Celulele au fost recuperate de la baterie de laptop.Am legat 4 celule paralel si apoi in serie cu alte 4 celule legate in paralel=7,4V/9600mA. La prima proba in apa am pierdut elicea :rade:

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

daca ma intrebi pe mine :da, poti folosi un BC 171 cu incredere sau orice NPN bipolar uzual3x2 acumulatori in serie eu am pus la 17,5 Vcc (am sursa reglabila 14 A la 17,5Vcc sau 7A la 35Vcc) si a trebuit sa folosesc valoarea de 4k7, am reglat in gol montajul sa debiteze 12,6 V, apoi am incarcatnu te sfatuiesc sa ii folosesti dupa incarcare pentru laptop, ma refer sa nu ii conectezi la acel montaj micutz din interiorul acumulatorului, din cauza ca tensiunile nu vor fi egalizate in anumite limite (gen zeci de milivolti) montajul iti va arde sigurantza de pe el, de protectie (cea cu 3 picioruse lungi) si va deveni inutilizabil - am patit-o eu, de 2 ori, pana m-am prins care era cauza :nas: (am citit datasheet-ul integratului ulterior, sa inteleg ce si cum...)

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
Vizitator stakee

Fratilor va rog o simpla intrebare am, pt un model de acumulator anume Lithium-Ion LI-50BEste acumulator pt o camera compacta, daca ajuta la ceva este modelul Olympus SP 800 UZCat are autonomie, in conformitate la cate fotografii/filmari sunt facute intr-un anumit de interval de timp. sa zicem circa 500 de fotografii si 20 de filmari, daca rezista acumulatorul macar 20 de ore inainte de a fi realimentat? Ca am tot cautat informatii pe internet si nimic...

Link spre comentariu

Fratilor va rog o simpla intrebare am, pt un model de acumulator anume Lithium-Ion LI-50BEste acumulator pt o camera compacta, daca ajuta la ceva este modelul Olympus SP 800 UZCat are autonomie, in conformitate la cate fotografii/filmari sunt facute intr-un anumit de interval de timp. sa zicem circa 500 de fotografii si 20 de filmari, daca rezista acumulatorul macar 20 de ore inainte de a fi realimentat? Ca am tot cautat informatii pe internet si nimic...

Autonomia este influentata si de temperatura accu.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări