Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Front End


hmisy

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • hmisy

    4

  • Yo4You

    3

Top autori în acest subiect

- comutarea cu diode PIN MI301 este ok, mai ales pentru JA unde poate ca se gasesc mai ieftine... aceleasi diode s-au folosit si in trx-uri comerciale ale anilor '80-90, iar azi nu sunt chiar foarte usor accesibile- amplificator de banda larga Rx inainte de filtrele trece banda Rx nu este ok, respectivul amplificator primeste la intrare chiar si toate semnalele din intreaga banda de HF, inclusiv din benzile de radiodifuziune (inclusiv UM) comerciale!- mixerul SBL-1 e cam slabut (level 7)...- introducerea filtrelor Tx LPF la intrarea Rx poate fi de ajutor intrucatva la receptie- tipurile de FET-uri specificate sunt considerate "obsolete", nu sunt chiar usor de gasit... 2SK125 se foloseau in 1985 in TS930/940 de exemplu; vor trebui J310 in preamp si un mos corespunzator polarizat in amplificatorul Tx, mos-ul cu canal initial specificat fiind si el cam dificil de procurat

Link spre comentariu

Ok, dar sa defalcam schema, preamplificatorul in sine ce parere ai despre el, am mai vazut sistem asemanator la un model de ICOM parca. deci ma refer la amplificatorul cu doua feturi in paralel.Filtru de banda seamana cu cel da la A412 doar ca componentele au alte valori. calitativ care ar fi diferenta dintre cele doua filtre? daca cea de la A412 are inductanta mai mica (jumatate) iar capacitatea dubla fata de schema JA.Ce recomandati pt schimbari de benzi , diode sau releu? Ma refer la piese procurabile la noi in tara.Daca aveti ceva optiuni de preamplificator (amplificator) pt un trx multiband, sa aiba zgomot redus, am testat filtrul pe 3,5Mhz din A412 am obtinut o trecere destul de constanta cca 2db pe 3,5-3,8Mhz, dar atenuarea In/Out este de cca 6-8 db, este normal acest lucru sau este mult?Am conectat dupa el un amplificator cu BF961, mergea destul de binisor, in principiu ce parere aveti despre amplificatoarele cu BF961 , mie mi se pare ca ar avea zgomot mare.Poate nu e ok schema dupa care am facut sau asa lucra BF961, daca da ceva ideii ar fi binevenite.Multumesc.

Link spre comentariu

Diode de pin de tip BA244 recomand se gasesc la noi in tara, filtrele de la A412 is foarte bune cu mici modificari la spire si capacitati poti face sa ai si warc band.Ca preamplificator eu zic BFR91 ar fi destul de bun , insa cel mai bun preamplificator se face cu un tranzistor cu zgomot mic, iar in colector circuit acordat pentru fiecare gama de frecvente, mai multe bobine capacitati si diode de comutare.Apoi sa urmeze mixerul cu diode dublu echilibrat.Tot aici in cadrul acestui preamplificator indicat ar fi sa se culeaga o tensiune negativa de pe audio si sa se aplice pe baza tranzistorului, in caz de semnale puternice sa reduca nivelul amplificarii.

Link spre comentariu

In general se evita aplicarea tensiunii AGC pe circuitul ARF. Explicatia ar fi urmatoarea:Presupunem ca la intrarea receptorului ajung doua semnale cu amplitudini diferite (unul f. mic si altul foarte mare).Suntem interesati de receptia semnalului slab. Filtrul de mare selectivitate actioneaza in sensul separarii celordoua semnale iar tensiunea AGC tinde sa mareasca amplificarea pentru ca este "vazut" doar semnalul slab.In acest caz nivelul semnalelor care ajung la primul mixer cresc suficient de mult pentru a produce distorsiuni.Acest caz este cel mai fericit, in mod normal primului mixer i se aplica toate semnalele din respectiva banda.Etajul amplificator de la intrare nu trebuie sa aiba un castig foarte mare, 6-9 dB par a fi de ajuns. In schimbsunt necesare performante foarte bune din punct de vedere al liniaritatii si o dinamica inalta (peste 100dB).L.E. BA244 nu sunt diode PIN si se pare ca anumite tipuri de 1N4007 le sunt superioare (vezi Elcraft).

Link spre comentariu

Am reusit sa termin filtrul de banda pt 80M din schema publicata.Am refacut bobinele pe niste miezuri TOKO cu Al-ul aproape identice cu cele al bobinelor din schema.Banda de trecere a devenit mai larga cca 5-600khz , linearitatea in banda sub 2db si atenuarea In/Out aprox 1.5db, deci mult superior celui de la A412 acest lucru simtinduse si in receptie dupa ce l-am inlocuit pe cel de la A412.in consecinta masuratorile facute cu un wobbler gen DDS de OM3CPH rezultatele sunt : A412 = banda de trecere aprox 300khz linearitate in banda 2db atenuare In/Out 8db SCHEMA JG1EAD = banda de trecere aprox 600khz linearitate in banda 2db atenuare In/Out 1,5db.spun aproximativ caci wobblerul nu este calibrat doar prin metode homemade.

Link spre comentariu

@nanopico Daca exista un semnal puternic 59 cu plusuri tu semnalul de nivel mic 55 pe S-metru nu il vei auzi oricum, chiar daca faci castigul variabil manual, deci eu indic sa fie pe fiecare etaj de amplificare un control de amplificare, chiar si la emisie semnalul de la final redresat si aplicat tuturor etajelor de RF.Este evident ca se imbunatateste un filtru in cazul folosirii a torurilor de ferita.O bobina executata pe tor de ferita anume are un factor Q ridicat fata de o bobina pe carcasa de plastic.

Link spre comentariu

In CW aud si unul RST 437. Am spus ca filtrul cu rezonatoare de cuart separa cele doua semnale.Cel puternic poate fi si 59+40dB, daca e la 10 kHz de flancul filtrului nu ma va deranja mult. Dar dacaAGC va mari amplificarea primului etaj (inainte de filtrul quartz) rezultatul va fi compresia puternica sisaturarea primului mixer. Adica o receptie foarte proasta.Paradoxal, in anumite cazuri e mai usor de receptionat un semnal slab daca voi introduce un atenuator la intrare in loc sa cresc amplificarea. Mi-e prea lene sa explic si de ce...L.E. Observ ca la aceasta ora sunt prezenti pe sectiune : hmisy, nanopico, vlad_dude, Yo4You.Mai bine o "puneam" de un chat pe YM, la voce nu ma bag ca se trezeste goanga si pana la ziuaimi face capul calendar:)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări