Vizitator emery Postat Septembrie 14, 2009 Partajează Postat Septembrie 14, 2009 am si eu o problema cu un amplificator construit de mine cu STK4231. este construit dupa schema pe care o atasez aici:[attachment=0]501809_DS.pdf[/attachment]problema a fost ca prima data cand l-am alimentat s-a ars rezistorul din pinul 9 al integratului adica R14, iar cand am pus semnal la intrare nu se aude nimic in difuzor.astept raspunsuri, idei, cu privire la o eventuala remediera (daca mai este posibila).multumesc anticipat!!! Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 14, 2009 Partajează Postat Septembrie 14, 2009 Leag? printr-o rez de 100 Ohmi/0,5W la U- re?elele bootstrap de pe fiecare canal (capetele dinspre R14 ale R20,21), pe pinul 9 ie?ea tensiunea ptr ele, comandat? cu pinul 8 (mut), care acum va fi inutil. La?i pinii 9,10 în aer. Link spre comentariu
Vizitator emery Postat Septembrie 15, 2009 Partajează Postat Septembrie 15, 2009 am facut modificarile mentionate dar acu cand pun semnal al intrare nu se aude nimic in difuzor....e posibil sa fie defect integratul???? Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 15, 2009 Partajează Postat Septembrie 15, 2009 Posibil, pre?ul dat pe el spune totul, dac? a costat 30 lei maxim e f?c?tur?.Zi mersi c? nu scoate tensiune pe ie?ire. Link spre comentariu
Vizitator emery Postat Septembrie 15, 2009 Partajează Postat Septembrie 15, 2009 aaa deci e clar am dat vreo 25ron pe el .......mai are rost sa mai caut alt integrat sau sa-mi gasesc alta optiune pt ceea ce voiam sa fac????daca aveti alte ideei despre un amplificator de 2X100W va rog sa postati aici o schema pe care o recomandati. va cer asta pt ca din toate schemele pe care le-am vazut pe acest forum nu am reusit sa-mi aleg una..... Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Septembrie 15, 2009 Partajează Postat Septembrie 15, 2009 nu are sens sa mai cautati integrat original , decit daca aveti bani suficient de multi...originalul facut de sanyo cel mai ieftin costa la pret de achizitie aproximativ 100 de dolari...! dupa parerea mea , la acest pret nu merita investitia...!cel mai bine ar fi sa incercati o schema cu finalii tranzistoare...!sigur veti scapa mai ieftin... Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 15, 2009 Partajează Postat Septembrie 15, 2009 Pot s?-?i recomand asta: http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=205&t=38151 Link spre comentariu
spinach Postat Septembrie 15, 2009 Partajează Postat Septembrie 15, 2009 Chiar daca ai potenta de piese super sortate , sansa sa confectionezi un amplificator care sa concureze cu yamaha este mica din cauza ca cei ce sint profesionisti in un domeniu au multa traditie si experienta . Eu unul nu am mare simpatie fata de circuitele STK . mi se par de conceptie veche .Propunerea mea : utilizezi TDA7294 ,costa ca 8-9 lei bucata;100w/4 om ;2x2x0.4 cm dimensiuni de gabarit .variante care le ai la dispozitie : -cumperi piesele , faci cablajul si montezi . -cumperi cablaj+piese-pentru un canal -cumperi cablaj+piese -pentru 2 canale -cumperi cablaj +piese-pentru 2 calale +corector ton -cumperi cablaj+piese+radiator al-pentru 1-2 canale -etc.Notari : circuitul functioneaza bine si in prospect nu se minte nimic; gasesti documentatie cit vrei pe internet ; daca faci circuitul imprimat din aplicatie prospect varianta simpla in mod sigur merge ; este nevoie totusi sa prevezi circuite de protectie suplimentare perntru regim termic , ardere a unei sigurante , suprasarcina , etc. ai nevoie de un radiator cu 200-250 cm2 pentru fiecare bucata ; dat fiind suprafata mica de contact [3 cm2] montajul mecanic trebuie luat in serios ;iti recomand ca circuitul sa il prinzi suplimentar pe radiator cu o bareta laterala ; cablajul se poate sustine de catre circuit ; ai mevoie de o sursa de tensiune +/- 35V si cu un disponibil de 3A pentru ficare canal si ramura de alimentare ; Circuitul fuctioneaza foarte bine daca nu faci vreo boroboata la montaj ; atentie , daca cablajul nu este bine desenat circuitul oscileaza , chiar se poate arde ; Link spre comentariu
AlpHso Postat Septembrie 15, 2009 Partajează Postat Septembrie 15, 2009 Sa inteleg ca tda7294 e solutia cea mai buna pt. a face un amplificator in regim DIY? Nu zic nimic de STK desi eu personal cred ca nu se poate compara un IC audio de gen tda cu un stk original. Cat despre amplificatorul yamaha nu vad de ce nu s-ar putea construi un amplificator egal ca performante sau daca nu chiar mai bun in regim diy, daca ai un anumit nivel de cunostinte, abordezi o schema bine gandita si pui pasiune in ceea ce faci. Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Septembrie 15, 2009 Partajează Postat Septembrie 15, 2009 nici sa nu va ginditi la tda7294...!am un prieten bun , electronist cu experienta , care m-a rugat sa-i dau piesele necesare pentru a face pe foc automat 2 module de aaf cu 1 x tda7294 , dupa schema din revista conex...!prietenul se grabea foarte tare si , in criza de timp fiind , m-a rugat sa-i dau voie sa le lipeasca la mine in magazin , dupa ce , in prealabil ii dadusem si 2 cablaje goale cadou...! zic ...ia loc , cumetre...hai ca bag eu ciocanul meu de lipit in priza , sa se incalzeasca si in maxim 10 minute o sa ai lista completa de piese pe birou si poti deja sa te apuci sa le lipesti cu spor...!mentionez ca folosesc un ciocan de lipit termostatat , marca hakko , de 30w , made in japan , care functioneaza impecabil de 17 ani , fara nici o reparatie...!!! ideea este urmatoarea...dupa ce a lipit primul modul , il alimentam noi frumos...cind colo...surprise...! tensiune continua pe iesire ...! verificam amindoi schema , verificam piesele , totul era absolut ok...! suspectam tda 7294...insa , dupa ce am studiat ochiometric toate cele 6 bucati pe care le mai aveam fizic pe stoc , am eliminat din discutie calitatea tda-urilor , intrucit erau toate absolut originale st , facute in singapore si erau din 3 loturi diferite...!i-am dat un alt integrat ....acelasi rezultat...si tot asa...pina la urma , mi-a ars 4 integrate...! la al 5 lea am pus piciorul in prag si am zis stop joc...!am constatat cu stupoare ca integratele erau stricate deja dinainte de a alimenta montajul , insa dupa procesul de lipire...! am masurat ohmetric fata de pinul de masa toti pinii de la un integrat nou...dadeau niste valori pe care le-am trecut intr-un tabel...! dupa lipirea integratului in montaj se strica in mod irevocabil...!nedumeriti amindoi , am suspectat ciocanul de lipit...! l-am bagat in priza si am descoperit cu stupoare ca exista o componenta alternativa de 27 de volti fata de masa , direct pe virful ciocanului... evident , al 5-lea si al 6-lea integrat le-a lipit amicul intr-un mod caraghios , dar mult mai sigur...bagam ciocanul in priza , iar cind era fierbinte , il scotea din priza si lipea cit putea de repede pinii integratului pe cablaj ...si tot asa pina am terminat treaba...!bineinteles ca ultimele 2 integrate au mers perfect... v-am spus aceasta mica povestioara pentru a vedea oricine cum se pot arde fara nici cea mai mica intentie 4 tda7294 noi si bune dpv calitativ , FARA MACAR CA MODULUL DE AAF SA FIE ALIMENTAT VREO SECUNDA...si asta pentru ca ele contin etaje de amplificare cu dmos-uri , asta facindu-le putin fiabile...!iata de ce pledez cu caldura pentru schema mai mult decit documentata , de bun simt si de fiabila ...CU FINALII TRANZISTOARE , DESIGUR...propusa de domnul zal Link spre comentariu
spinach Postat Septembrie 16, 2009 Partajează Postat Septembrie 16, 2009 Pai daca costruim amplificatoare pe coltul unei mese din un magazin , cu graba , zgomot , improvizatii ,etc , era de asteptat sa nu mearga ; eu am costruit mai multe amplificatoare cu TDA7294 si va spun precis ca merge foarte bine.[construit=un amplificator cu carcasa , buton de on/off , testare la functionare, etc ] ;daca vrei pun si o poza pentru ca inca mai am in casa un modul de forta de 2 canale; Va stau la dispozitie cu orice intrebare concreta privind constructia ; De ce d-mos nu sint bune ? daca treaba sta in arta de a face lipituri , propun sa discutam despre cum se fac lipiturile ; spunemi te rog : inainte de a se lipi circuitele ai fost curatate picioarele fiecare in parte ? mizam pe curatarea termica ? pai asta insemna sa crestem temperatura pina la temperatura cind oxidul format se ingroasa si sare singur de pe picioare , adica in jur de 750 grade + timpul de atingere a acestei temperaturi; deci cam dublu de temperatura de topire aliaj lipire ; este corect in acesta situatie sa huiduim proiectantul ca nu s-a gindit la faptul ca circuitele vor fi lipte in situatii anormale ? Dupa parerea mea , electronistul trebuie sa aibe mina sensibila la capitolul privind regimul termic al lipiturilor si in paralel la proiectarea circuitelor [suprafetele care disipeaza termic] .Electronistul utilizeaza energia termica in alt stil decit sudorul ; la sudor daca nu se topeste treaba nu poate sa isi faca meseria ;la electronist topitura poate deteriora toata munca lui dar este un rau necesar. Amplificatoare de putere cu piese discrete ?! Cite ati construit ? cum va imperechea piesele ? ce sansa exista sa obtinem distorsiuni sub 1% ? ce sansa exista sa acordeze capacitatile ? Cele cu piese discrete sint mai sensibile la alegerea pieselor ; de unde am putea obtine piese sortate ? in mod uzual piesele din comert au toleranta 10% ;cu astfel de piese vom obtine practic distorsiuni < 1% ??? Link spre comentariu
Vizitator emery Postat Septembrie 16, 2009 Partajează Postat Septembrie 16, 2009 tin sa multumesc domnului zal pentru explicatiile date si pentru schema(un proiect foarte interesant care merita incercat) si tuturor celor care au postat aici!!!cat despre ideea cu circuitele integrate tda7294 am si eu un asemenea montaj facut tot de mine dupa o schema gasita pe net pe care am sa o posteza aici:[attachment=0]TDA7294MULT-BTL-ALL.pdf[/attachment] dar ca si cel cu stk si cu asta am o problema. imi functioneaza doar jumatate adica un singur circuit integrat cand il montez si pe celalalt se arde(cel pe care il montez)imediat ce il alimentez...si tot incercand asa fel de fel de scheme cu circuite integrate sau cu etaje cu tranzistori am ajuns sie u la concluzia ca cele cu tranzistori is cele mai eficiente (fara suparare pentru cei care nu sunt deacord cu mine)dar ca o solutie pentru amplificatoarele cu circuite integrate as propune sa discutam si despre LM3886 care din cate am inteles are o calitate foarte buna a sunetului. as vrea sa aud pareri despre raportul calitate/pret daca merita sau nu incercat, si ceva scheme intr-o varianta 2X100W daca este posibil.... Link spre comentariu
spinach Postat Septembrie 16, 2009 Partajează Postat Septembrie 16, 2009 Daca ai folosit motajul in punte este posibil sa se arda datorita unei conexiuni incorecte si intrarea in autooscilatie pe o frecventa peste 20k ; daca ai folosit 2 canale separate si unul merge ,altul nu , este ceva rau in constructie . Ai izolat capsulele celor 2 fata de radiator ? Mie mi se pare normal sa gasesti cauza de ardere a circuitelor . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum