Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tda7293 paralel in punte

Ciprian Alexandrescu

Postări Recomandate

Pentru un doritor de putere bruta(nu-s eu acela un prieten :d )care nu prea stie electronica si s-a saturat de chiturile de la adelaida o schema punte paralel cu tda7293 ar merita?El vrea sa foloseasca 4 integrate pe canal si sa scoata o putere peste 300 W pe un canal vrea sa alimenteze totul dintr-ul traf de 1kW care da redresat +- 47 volti.Oare o schema clasica de paralel pentru tda 7293 nu merge..trebuie neaparat shema data in datasheet cu buffer?Daca foloseste schema din datasheet in paralele cum ar putea lega 2 cate 2 etajele paralel in punte fara un operational ajutator inversor de faza...?Intreb ca pe mine ma tot sacaie :d Daca s-a discutat un link e suficient..10x :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 42
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ICEMAN

11

• Ciprian Alexandrescu

6

• Vale

5

• csl1131

5

Top autori în acest subiect

Pai daca o va face si nu o sa puste :d dupa primul test o sa raspund cum suna :) . Eu nu prea am timp sa-l ajut(sesiune :( ) deci va dura ceva timp..sper sa nu renunte ....

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

am facut eu cu 72934 in paralel in punte cu alte 4 in paralel800W/4ohmiparerea mea SUPERaltceva nu mai comentez ca vin fanii tranzistoarelor si se supara pe mine :lol: si o sa zik ca exagerez cu calitatea lu 7293am alimentat montajul cu +/-42,5V (tensiune dupa redresare)transformator toroidal 1000W 2x30V in sarcina 2x31V in gol

Link spre comentariu

puterea e relativa.. nu ai cum 800 din alea ..poate peak..asta e altceva...7293 ii mult mai bun decat fratele mai mic 7294, si la putere, si la tensiunea de alimentare si pana si la cum se aude.. parca intrece pe 7294... dar oricum nu se pune cu tranzistorii..dar asa.. pt cineva care vrea sa se auda acolo ceva galagie..merge.. (ex: manelistii ) :lol:

Link spre comentariu
Vizitator TheOne

eu iti spun ca este perfect posibil :wink: si din ce imi dau eu seama pe aici tu ai facut 2-3 amplificatoare pe tranzistori si brusc ai devcenit un fel de guru in astea si deodata circuitele integrate nu te mai satisfac :cry: deh asta e eu va spun ca pentu aplicatii mai mici de 150W la frecvente joase este o prostie sa faci circuite cu tranzistori (eu le fac pentru ca asa vor bizonii tranzistori ca au auzit ei ca is mai buni ) . ps: ai putea totusi sa ne spui de ce nu pot alea sa scoata 800W r.m.s. ? :? nici nu stiti ce ma enervati cand faceti afirmatii aiurea :evil: aaa... sio de preferabil cu formule de FIZICA :roll:

Link spre comentariu
eu iti spun ca este perfect posibil :wink:

ps: ai putea totusi sa ne spui de ce nu pot alea sa scoata 800W r.m.s. ? :? nici nu stiti ce ma enervati cand faceti afirmatii aiurea :evil: aaa... sio de preferabil cu formule de FIZICA :roll:

am facut eu cu 7293

4 in paralel in punte cu alte 4 in paralel

800W/4ohmi

am alimentat montajul cu +/-42,5V (tensiune dupa redresare)

transformator toroidal 1000W 2x30V in sarcina 2x31V in gol

eu la inceput nu vazusem ca ai pus 8 tda-uri..am citit gresit ca ai pus numai 4 ...Posted Image

oricum nu pot scoate 800....

dece:

Vpeak=sqrt(Putere*Impedanta) * sqrt(2)

Vpeak=sqrt(800*4*2)=80V peak

ziceai ca ai pus in punte, deci fiecare integrat da jumate din voltaj

adica 40Vpeak pe fiecare parte...

alimentarea e la 42.5V ,iar in sarcina desii l-ai alimentat pe 1kW tot are o cadere de tensiune.. ,dar sa neglijam asta, sa zicem ca ai numai 2.5V caderea de tensiune pe tarf + fire

deci ai 40V alimentarea...

si daa ne gandim ca finalii sunt cu mosuri..deci ai in medie PESTE 14V la iesire mai putin decat alimentarea (pt ca nu ai 2 tensiuni de alimentare diferite,si asta e caderea de tensiune care cmanda mosurile) atunci din 40V poti sa ai MAXIM 26V la iesire...

deci in punte 52V PEAK la iesire...

iar 52V peak la iesire inseamna Ppeak=Vpeak*Vpeak/R=52*52/4= 676W PEAK, sau Prms=Ppeak/2=338W RMS

si asta NEGLIJAND distorsiunile...

Posted Image imi spui si mie unde am gresit..???

pune un osciloscop si da la maxim, si vezi care e voltajul maxim la iesire pana sa distorsioneze, sau si cand distorsioneaza..si vezi daca ai tu 80V peak acolo ca sa dea 800W

Posted Image

si din ce imi dau eu seama pe aici tu ai facut 2-3 amplificatoare pe tranzistori si brusc ai devcenit un fel de guru in astea

nu am zis ca le stiu pe toate.. si intradevar..nu m facut multe scheme..numai vreo 7-8 scheme pe trazistori in AB intre 50 si 400W...si pe integrate vreo 6-7 intre 10 si 120W ,in punte si simple si una in calsa A care se auzea super.pacat ca mi-o trebuit radiatoarele de la el..in clasa D,sau T nu am incercat inca..dar cat de curand vreau sa incerc(scheme diferite nu amplificatoare ca alea sunt mai multe...normal )

si deodata circuitele integrate nu te mai satisfac :cry: deh asta e eu va spun ca pentu aplicatii mai mici de 150W la frecvente joase este o prostie sa faci circuite cu tranzistori (eu le fac pentru ca asa vor bizonii tranzistori ca au auzit ei ca is mai buni ) .

integratele nu imi mai plac..nu imi mai plac de cand am auzit cum suna un ceva in clasa A pe un audigy 2 zs si cu boxe super.... Posted Image

si in plus, daca tu zici ca un tda se compara cu majoritatea schemelor pe tranzistoare, sau pana si cu alte integrate, de ex stk-urile..atunci..nu mai zic nimic...(vorbesc la claritate nu la putere...)

Link spre comentariu
Vizitator TheOne

diferenta dintre temsiunea de alimentare si cea de iesire este de 4V la tda 7294 :wink: nu prea stiu de ce :? ce stk ai ascultat si ti-a placut ? inafara de un Sansui cu stk4048XI pe care l-am ascultat mie nu imi prea place nici unul :(

Link spre comentariu

A renuntat sa-si mai faca... :( ..eu nu am in plan asa ceva...dar puteti continua postul pe tema asta :d ...credeam ca subiectul asta e mort se pare ca a inviat.Oricum a cumparat un kit de la adelaida de 450 W(teoretici in 4 ohm la +-35v)punte pe care l-a ars de 3 ori :d (a pus alimentarea gresit ) si cu nitel ajutor de la mine l-a reparat....(finalii nu s-au dus..inca mai merg...norocul lui dar a schimbat restul de semiconductori adica driverul,stabilizatorii si operationalul).Oricum acuma ii merge si e fericit ..s-a facut rost de un radiator cat china(40...50 cm) cu laturi duble (4 laturi colti)..pacat ca ii intra in protectie la impedanta < de 8 ohm are si alimentre +- 45 volti.....Cam atata.....As vrea si eu o explicatie.....desi s-a mai discutat dar nu cu argumente fizice... de ce se s-ar auzi un circuit integrat de calitate mai prost ca un circuit discret?.Daca stiiti exact de ce as vrea si eu explicatia fizica si formulele demonstratoare/graficele cu masuratori experimentale daca se poate..10x :).

Link spre comentariu

diferenta dintre temsiunea de alimentare si cea de iesire este de 4V la tda 7294 :wink: nu prea stiu de ce :? ce stk ai ascultat si ti-a placut ? inafara de un Sansui cu stk4048XI pe care l-am ascultat mie nu imi prea place nici unul :(

hm....7294 are mosuri ca finali.. si eu stiam ca se ia de obicei vreo 14V mai putin.. sau poate asta e adevarata numai la amplif cu tranzistori....stk-urile care mi-au plact destul de mult erau de fapt niste amplificatoare pionnr de prin 2002-03 care le mai lipsea cate ceva..la unu traful era ars,la altul finalul..etc..
Link spre comentariu

14 V cadere pe MOS-FET-uri ?? Frate, mai uite-te in datasheet-uri si in graficele date de fabricant....inseamna ca daca il alimentez cu +/- 14V nu mai iese nimic pe iesire ????? :twisted:

Link spre comentariu
Vizitator TheOne

exact ! nu are cum 14V :d iti dai seama ca nu ar mai folosii nimeni mos`uri ! :) 4V e mai realistic :P iti dai seama ce randament ar avea ? :o hai ca esti tare ti-am mai zis sa nu mai spui tampenii aiurea doar pentru ca "tu asa stiai " :wink:

Link spre comentariu

am facut masuratori reletive e drept pe difuziare daca ar fi sa vb dupa ureche nu sunt multumit sunt foarte multumit deci sa incep cu inceputulamplificatorul este unul stereo cu cate 4 circuite integrate TDA7293 in paralelalimentat (scuze) la +/-40,5V nu 42,5 (inca o data scuze ) l-am pus sa dea tot ce poate pe cate 4 difuzoare de 15" pe fiecare canal in paralel ca sa ajung la impedantza de 2 ohmidifuzoarele erau eminence beta 15 care duc 350Wrmsvreau sa zic ca tremurau pantalonii pe mine (logic ca nu am facut treaba asta in casa ci intr-un local in aer liber dak conteaza asta)am cuplat amplificatorul si in punte pe 4 ohmi ( ca asta e tema aici)am obinut conform masuratorilor mele relative o putere curata de 750Wcu distorsiuni sub 1%puterea ajungea la 900W cu aproximativ 10% distorsiuniparerea mea este ca am ceva foarte bun pt 6milioane cat m-a costat totamplificatorul cu tot ce trebuie (adik gata facut in carcasa doar bun de vandut)initial (pt punte) am pus doar 2 difuri de 15" in paralel pt 4 ohmi deci care ar fi trebuit sa reziste la 700Wdar nu au facut fatza doar 2 difuzoare asa ca am cuplat la loc toate difuzoarele ca sa fac proba linistit ca nu o sa ard difuzoarele omuluifiecare sa comenteze ca vrea eu am spus ce am obtinut si cu masuratori ( e drept nu stantdard, dar marja de eroare destul de mica sa fie relevante) si fratzilor am zis si ce am simtit pe pielea meamai exact pe pantalonii mei si nu stateam in fatza boxelor ca sa nu fie comentarii de genul asta :lol:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări