Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptor construit de mine

YO7DIG

Postări Recomandate

Salutare stimabililor,

Va prezint un receptor construit de mine in atelierul meu si vreau sa va intreb daca va place .Realizarea lui a presupus zile si nopti la masa de lucru. Gama de frecvente : de la UM pana la 30Mhz in mai multe subgame. Receptorul este o superheterodina cu dubla conversie, 18 tuburi. Prima frecventa intermediara 2227 Khz, a doua frecventa 465 Khz, mod de lucru AM si SSB - CW (telegrafie).Schema e conceputa de mine avind ca inspiratie experienta mea de constructor acumulata in decursul anilor . Cam atit deocamdata eventual mai discutam pe aici , felicitari pentru cei care mai construiesc si repara aparate de radio ma bucur ca inca mai sunt pasionati de radio....

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• YO7DIG

7

• yo3ihg

3

• bansaraba

3

• +_Florin_+

1

Top autori în acest subiect

O constructie cu adevarat superba din toate punctele de vedere.Nu ar fi rau sa ne dai mai multe detalii tehnice :cate subgame, cate si ce tuburi pe fiecare frecventa intermediara, oscilatoare locale, etc. :da

Link spre comentariu

Pot sa-i pun cite game vreau , scala e etalonata numai pina la 15 mhz inca nu am facut toate bobinele care sunt si cel mai greu de aliniat , banda de 3500 - 3800 deci pentru radioamatri - 80 m. este extinsa pe toata scala ,pot face toate gamele in functie cea ce vreau sa receptionez , radioamatoi sau radiodifuziune , cit despre etaje , primul etaj este un preselector cu un 6BZ6 , urmat de etajul mixer cu 6J2P , pe modulul mai inalt pozat separat unde sunt si bobinele circuitului de intrare si mixer plus prima medie de 2227 khz. . Oscilatoul este un 6BH6 , urmeaza un al doilea amplificator FI. cu un tub din seria EF183 dupa care un al doilea mixer si oscilator cu cuatz 2681khz cu un 6CF6 sau ECF82 82 unde rezulta a doua medie frecventa, dupa asta urmeaza trei amplificatoare FI cu tuburi 6K4PI ,detector de RAA si detector pentru semnalul SM-etru cu un tub EAA91 detector de produs cu un ECC81 , oscilator BFO. cu un EF80 detector MA cu un EBF89 , amplificator si voltmetru electronic pentru SM-etru cu un ECC 81 , preamplificator de AF. cu un ECC81 si amplificator final cu EL 84 , EZ 81 ca redresor , si doua STV 150 si STV 100 ca stabilizatoare pentru oscilatoare , un 6BH6 calibrator pe cuartz de 500 kihz , mediile frecventa facute pe carcase de la statia RBM , am vrut ca receptorul sa aiba o linie cit mai clasica , sunt foarte bune pentru asa ceva , iar primele medii pe 2227 le-am prevazut cu posibilitatea ca o bobina care se poate departa sau apropia fata de de cealalta putind astfel ingusta banda de trecere , de asemenea am facut si un filtru clasic - in punte pentru ingustarea benzii destul de eficient pe FI-ul de 455 cu un cuartz dintr-un receptor demolat de un amic ( din pacate) si ceva condensatoare fixe si un trimer intre doua medii de 455 , ... trafurile de AF si droselul DR . de sub sasiu sunt facute tot de mine inclusiv traful de alimentare destul de inghesuit intrucit suporta filamentele si doua infasurari de 230 v. pentru anodica , electroliticii sunt goliti in interior si pusi din cei de se gasesc in comertz pentru televizoare ...pentru a pastra linia clasica de receptor pe tuburi , cam atit eventual mai discutam

Link spre comentariu

Pe gama de radioamatori - 3,5 -3,8 receptia e asemanatoare cu un TS 830 , nu am altceva de comparatie iar pe radiodifuziune comparat cu un Eddystone 1838 , receptor industrial dubla conversie si cu preselector in fata , afisaj digital de la 1500 khz la 31 mhz cred ca cel facut e mai sensibil si mai selectiv , mai am inca de lucru la el dar lucrez la mai multe in acelasi timp , am multe receptoare facute de mine cu tuburi si cu tranzistori - am sa mai pun poze cu ele - asta e pasiunea mea - sa mai construiesc cit imi permite timpul liber , momentan am reusit sa repar un Romanta si acum lucrez la restaurarea cutiei care arata cam urit din pacate nu are scala , a fost inlocuita de careva cu una de Miorita deci daca are cineva scanata scala il rog sa mi-o dea si mie sa incerc sa o fac, fara scala nu arata fain , am sa pun niste poze cu el sa vedeti inainte si dupa restaurare cum arata ...

Link spre comentariu

excelent arata, lucrezi la nivel profesional.eu am abandonat unele proiecte pt ca nu aveam cum sa construiesc si sa prelucrez sasiul din aluminiu, sau carcasa.

N-ai incercat cu structura din lemn si panouri de placaj sau scandura?
Link spre comentariu

Te referi la carcasa ? sa o fac din lemn ? , m-am gindit la un moment dat dar am renuntat , nu am nici un program de proiectare receptoare si nici nu stiu de asa ceva , l-am facut intii pe hirtie ,inca mai am - cred plaurile cu amplasarea cu decupaje cu tot pe o hirtie am proiectat sasiul dupa ce am avut majoritatea componenetelor apoi am cumparat o foaie de tabla de aluminiu putin cam dur si cam groasa ( si cam scumpa , mi-am facut dusmani ca au vrut si ei din ea ) , nu se poate taia cu dalta sau indoi , am facut sistemul de scala de citeva ori pina la forma finala si a iesit ce se vede a fost multa munca sa dau gaurile pentru medii si pentru socluri , am trasat cercurile corespunzatoare soclurilor si am dat gauri din aproape in aproape apoi am finisat cu pila , cu partea electronica a mers mult mai usor , dar a iesit foarte robust din punct de vedere al stabilitatii mecanice , sasiul e facut din 5 bucati laterale stinga dreapta , fata spate asamblate cu corniere prinse la colturi totul facut cu pila , iar blocul de intrare e facut dintr-o bucata dupa care l-am indoit la forma care se vede ,panoul frontal se poate da jos fara sa afecteze sistemul de scala de asemenea si placa cu sala inscriptionata se poate da jos si scala cu mecanismele ramine , mai are si un sistem rotativ (in partea din mijloc) daca se vede care se invirte cind merge acul de scala , scala mi-a dat cea mai multa bataie de cap dar a iesit binisor si merge foarte usor pe acea tija ce se vede in poza , cam atit daca mai e nevoie mai povestim ...

Link spre comentariu

Intrebarea cu programul sau creionul pe hartie se referea la partea electonica, dar cred ca mi-ai raspuns deja: ai calculat totul pe hartie.Intrebarea cu carcasa de lemn era pentru vlad_dude, care si-a abandonat propriile proiecte din cauza ca nu avea cum prelucra carcasa din aluminiu.

Link spre comentariu

Rezistentele le am dintr-un Pacsirta ce nu se mai putea repara , era incomplect , un R 250 si alte aparate vechi care au rezistente si condesatori de acest tip , mai am inca destule sa mai fac citeva receptoare ,(deja am altul in plan) in decursul anilor s-au adunat multe prin cutiutele mele , intradevar e greu sa faci un sasiu in conditii de bloc eu in afara de atelierul meu de radio am si un atelier,, mecanic'' unde imi tin unelte si scule necesare la curte , am un banc de lucru unde pot taia , gaurii , pili , suda si poliza pot face si ceva timplarie , ca la tara , am tot ce trebuie pentru a face partea mecanica la un rx sau un final sau orice cutie am nevoie , cu putina rabdare multa munca si ceva ingeniozitate eventual apelind la prieteni se pot face ceva parti mecanice , un sasiu , o cutie ...eu zic ca merita sa incercati ... succes 73 ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări