Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modulatia de amplitudine SSB

Blacksmith

Postări Recomandate

• Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Blacksmith

8

• Flor

2

• yo4hhp

2

• Eugenn

1

Top autori în acest subiect

Inca ceva.Cind zici ca ai facut o emisie SSB pe frecventa X, te referi la frecventa purtatoarei ,nu ?Da, ea nu este prezenta in realitate, dar o iei ca referinta ...In cazul asta cred ca ar mai trebui specificat si care banda este folosita. Mai bine s-ar trece pe QSL la "Mode:" USB sau LSB inloc de SSB ca sa stii exact unde s-a emis.Sa zicem ca fac o emisie USB pe 3,5MHz cu banda de 2,4KHz.Asta inseamna ca eu am ocupat frecventele de la 3,500300 pina la 3,5002700.Iar daca faceam LSB (in aceleasi conditii) ocupam frecventele 3,499700 pina la 3,497300.Nu ?

In general, da, in ceea ce priveste aparatura de Rx/Tx SSB se considera si se afiseaza ca frecventa de Rx/Tx chiar frecventa purtatorului suprimat.Insa in ceea ce priveste alocarile de spectru, frecventa canalului de comunicatie se defineste ca fiind la jumatatea benzii ocupate.De aceea nu se accepta USB la capetele superioare de banda si nici LSB la capetele inferioare de banda, pentru ca in aceste cazuri spectrele transmise (benzile ocupate) ar fi situate in afara benzilor de frecvena alocate; ai sesizat corect situatia.Responsabilitatea in ceea ce priveste spectrul emis si banda ocupata cade in sarcina operatorului RA, iar regulamentul nu lasa nici un dubiu: nu este permisa depasirea benzilor de frecventa alocate sau transmiterea in afara lor.Modul LSB utilizat in benzile sub 10 MHz si USB in cele peste 10 MHz este doar o conventie amatoriceasca ramasa de pe vremea cand in trx-uri amatorii foloseau un singur filtru SSB pe 9MHz cu un singur XO pentru refacere purtator, iar pentru simplitate si stabilitatea VFO se folosea up conversion pentru benzile sub 10 MHz si down conversion la cele peste 10 MHz (in plus, astfel benzile de 80m si 20m foloseau acelasi VFO), ceea ce facea ca automat modul SSB sa se inverseze in benzile superioare fata de cele inferioare. In fapt, regulamentul nu interzice nici un mod de lucru in ceea ce priveste SSB si oricare LSB sau USB poate fi utilizat in orice portiune de banda alocata pentru SSB.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări