Blacksmith Postat Septembrie 11, 2009 Partajează Postat Septembrie 11, 2009 http://www.williamson-labs.com/480_ssb.htm Nu inteleg o chestie. La modulatia in amplitudine logic ar fi sa varieze amplitudinea, iar la cea de frecventa sa varieze frecventa. De ce in link-ul de mai sus, la iesirea modulatorului in amplitudine, arata o frecventa cu amplitudine constanta ? UNDE E VARIATIA AMPLITUDINII ?? Si, ca si cind n-ar fi destul de aiurea, mai are si frecventa variabila. Deci amplitudine constanta - frecventa variabila : asta arata clar a modulatie FM. Deci unde e modulatia in amplitudine ? Link spre comentariu
Eugenn Postat Septembrie 11, 2009 Partajează Postat Septembrie 11, 2009 Da, in simularea aia nu apare modulatia de amplitudine, probabil se vrea doar sa se arate banda ocupata de ssb . Frecventa la iesire variaza fiindca frecventa audio de modulatoare fa e variabila si bineinteles variaza si fc+fa. Pe osciloscop SSB arata la fel ca DSB, diferenta fata de AM fiind scaderea semnalului la 0 in absenta modulatiei - daca modulatorul este corect echilibrat si atenuarea purtatoarei e suficienta si inversarea fazei la trecerea prin 0. In cazul vorbirii arata mai nesimetric: http://www.ab4oj.com/test/peptest.html Link spre comentariu
Flor Postat Septembrie 11, 2009 Partajează Postat Septembrie 11, 2009 Off topic. Foarte interesante site-urile. Chiar deosebit de educative pt cineva care vrea sa invete electronica, (pe fisu', hi, hi..)Multumesc. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Septembrie 11, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 11, 2009 Aaaa da, ca aia e Fc+Fa ... E corect cum am gindit planu de frecvente pentru modulatie si demodulatie ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 11, 2009 Partajează Postat Septembrie 11, 2009 http://www.williamson-labs.com/480_ssb.htm Nu inteleg o chestie. La modulatia in amplitudine logic ar fi sa varieze amplitudinea, iar la cea de frecventa sa varieze frecventa. De ce in link-ul de mai sus, la iesirea modulatorului in amplitudine, arata o frecventa cu amplitudine constanta ? UNDE E VARIATIA AMPLITUDINII ?? Schema demonstreaza in special relatiile de frecventa in modulatia SSB cu un singur ton obtinuta prin metoda filtrarii.Pentru ca este vorba despre modulatie cu un singur ton, iesirea SSB consta de fapt intr-un semnal SSB de un singur ton, deci sinusoidal pur. Amplitudinea lui este constanta pentru ca amplitudinea semnalului modulator este constanta. Daca semanlul modulator ar fi de frecventa fixa (Fa constant) si s-ar fi variat amplitudinea lui, atunci la iesirea SSB ar fi fost un semnal de frecventa fixa Fout = Fc + Fa si amplitudine variabila si proportionala cu amplitudinea semnalului modulator. In traducerea schemei de mai sus: componentele spectrale nu s-ar mai fi deplasat sincron pe orizontala (in frecventa) ci si-ar fi modificat sincron inaltimea (amplitudinea)...adica modulatie de amplitudine Si, ca si cind n-ar fi destul de aiurea, mai are si frecventa variabila. Deci amplitudine constanta - frecventa variabila : asta arata clar a modulatie FM. Deci unde e modulatia in amplitudine ? Frecventa semnalului SSB este variabila in timp pentru ca frecventa semnalului audio modulator este variabila in timp: in demonstratia respectiva se variaza/baleiaza frecventa semnalului audio modulator pentru a evidentia rezultatul la iesirea SSB: Fout = Fc + Fa (pentru USB). Pentru LSB ar fi Fout = Fc - Fa (semnalul LSB este reprezentat in gri, dar nu apare la iesire fiind rejectat de filtru). Aceasta variatie este facuta intentionat cu scop didactic, nu reprezinta o modulatie in frecventa a semnalului audio modulator (si implicit nici a celui SSB).Evident, variatia Fout urmareste exact variatia Fa, si exact asta se doreste a se evidentia. Nu, nu este FM. Frecventa semnalului de iesire SSB nu depinde de amplitudinea semnalului modulator. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Septembrie 11, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 11, 2009 Gata , am inteles perfect ! Mersi ! :salute: Link spre comentariu
Blacksmith Postat Septembrie 11, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 11, 2009 Inca ceva.Cind zici ca ai facut o emisie SSB pe frecventa X, te referi la frecventa purtatoarei ,nu ?Da, ea nu este prezenta in realitate, dar o iei ca referinta ...In cazul asta cred ca ar mai trebui specificat si care banda este folosita. Mai bine s-ar trece pe QSL la "Mode:" USB sau LSB inloc de SSB ca sa stii exact unde s-a emis.Sa zicem ca fac o emisie USB pe 3,5MHz cu banda de 2,4KHz.Asta inseamna ca eu am ocupat frecventele de la 3,500300 pina la 3,5002700.Iar daca faceam LSB (in aceleasi conditii) ocupam frecventele 3,499700 pina la 3,497300.Nu ? Link spre comentariu
yo4hhp Postat Septembrie 11, 2009 Partajează Postat Septembrie 11, 2009 E o regula asta, in benzile inferioare, de 80m si 40m, cred ca si pe 30m, se emite numai LSB, cele superioare acestora, USB. Doar daca stabilesti tu cu cineva dinainte sa faceti un QSO pe USB in 3.5Mhz..in rest se lucreaza in LSB. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Septembrie 11, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 11, 2009 Si care este frecventa care se considera "frecventa de emisie" : frecventa purtatoarei (care nu exista in realitate dar la care ne raportam) sau frecventa din mijlocul specrului real de emisie ? sau ... poate alta ...Dar frecventa filtrului SSB ? de ex. cind zici ca ai "filtru pe 9" ... de la cit la cit e banda filtrului ? Link spre comentariu
yo4hhp Postat Septembrie 11, 2009 Partajează Postat Septembrie 11, 2009 http://www.asrr.org/index.php?option=com_content&view=category&id=80:qrestitutioq&Itemid=63&layout=default Descarca de aici "Manualul radioamatorului incepator". Explica foarte bine acolo despre modulatiile radio. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Septembrie 12, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2009 OK, o sa o studiez miine .... Dar cred ca asta ar cam fi : Sper ca se intelege ceva ... Link spre comentariu
Flor Postat Septembrie 12, 2009 Partajează Postat Septembrie 12, 2009 Off topicDudikoff, dta ai realizat desenele cu care ti-ai justificat intrebarile, sau le-ai gasit pe net?Daca prima varianta e cea corecta, primeste felicitarile mele. Sunt extraordinar de frumoase si sugestive. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 12, 2009 Partajează Postat Septembrie 12, 2009 Pentru XF9B frecventa centrala este 9000 kHz iar purtatoarea este plasata peflancuri la 8998,5 respectiv 9001,5 kHz. Las-o balta cu frecventele virtuale,frecventa de emisie este cea a purtatoarei, ea exista oricum in spectrul emis in afara de cazul in care ai atenuare infinita pe flancul filtrului sau modulatorulcu care obtii DSB este perfect. Normele tehnice spun care trebuie sa fie atenuareaminima a purtatoarei pentru a avea voie sa emiti cu respectivul radioemitator. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Septembrie 12, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2009 @Flor : Da, eu le-am desenat. Imi place sa desenez. O imagine spune cit o mie de cuvinte ... @nanopico : Eh, noi trebuie sa ne chinuim sa atenuam cit mai bine purtatoarea, nu cit spun normele. Da, nu e infinita, dar fiind foarte mica am zis s-o consider ca nu mai exista. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 12, 2009 Partajează Postat Septembrie 12, 2009 Atunci ai asa pentru un XF9B:8998,5 mixat cu (0,3 - 2,7) = (8998,8 - 9001,2) produsul util sau (8998,2 - 8995,8) care e in afara benzii filtrului.9001,5 mixat cu (0,3 - 2,7) = (9001,8 - 9004,2) in afara benzii filtrului sau (9001,2 - 8998,8) produsul util.Despre nici unul din produse nu se poate spune inca ca este BLS sau BLI, asta depinde de modul in care estealeasa frecventa VFO-ului. Pentru banda de 80m (sub 10 MHz se foloseste BLI) pot avea:(VFO)12600 mixat cu (8998,8 - 9001,2) = (3601,2 - 3598,8) si emit BLI (f. emisie = 12600 - 8998,5 = 3601,5) sau(VFO)5400 mixat cu (9001,2 - 8998,8) = (3601,2 - 3598,8) si emit tot BLI (f. emisie = 9001,5 - 5400 = 3601,5) sau daca doresc reverse:(VFO)12600 mixat cu (9001,2 - 8998,8) = (3598,8 - 3601,2) si emit BLS (f. emisie = 12600 - 9001,5 = 3598,5) etc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum