Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cablaje

ShadowDaniel

Postări Recomandate

Salut, as dori sa stiu si eu cum se face un cablaj . Eu am ceva in minte dar nu stiu sigur daca e bine. Stiu ca placa de test are 2 placute de cupru cu un izolator electric intre ele. Si ca sa faci cablajul dai cu un marker special ca asta: http://www.conexelectronic.ro/produs.php?id=36584 (unde dai cu markerul cuprul ramane) si apoi se baga in clorura ferica ca asta. Cand se va baga tot cuprul "se va duce" inafara de cel dat cu marker. Asa este ? Daca da... daca as lua un marker si clorura ferica (ma duc la 15 lei maxim) as putea face cablaje singur acasa ? Mi se pare cam simplu si ieftin si ma indoiesc de ceea ce stiu :) Oricum astept raspunsul mesterilor :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ShadowDaniel

9

• ratza

3

• srdjan

3

• nightmare

2

Top autori în acest subiect

da...cam asta ar fi pt circuite fara pretentii inalte. experienta vine cu timpul...clorura iti recomand sa o incalzesti cam la 40-45`C. Va reduce timpul de corodare la cca 15 min. si in felul asta traseele de marker vor fi mai putin afectate.

Link spre comentariu

Dar in ce sa o incalzesc ? si cam cat trebuie tinuta placa de test in clorura ? E periculos sa iti cada pe mana, sa o mirosi sau ceva ? Ca sa stiu al ce sa ma asteptHmm si ce marker imi recomandati sa tina bine la clorura ?

Link spre comentariu

Dac?-?i cade clorur? pe ceva, ia-?i adio, p?teaz? definitiv. O înc?lze?ti cu feonul ?i ?ii placa în clorur? pîn? dispare cuprul. Eu agit mereu cuva (o cutie de la înghe?at?). Markere bune: Edding 3000 ?i 4000, BIC 2300.

Link spre comentariu

Hmmm si cam cat sa tin feonul ? Sau cum as putea masura cand ajung la 40 grade ?

Pai asta depinde de puterea feonului si de distanta la care il tii. Oricum nu e o temperatura critica. Il tii acolo cat sa simti ca s-a incalzit. Mai indicat ar fi un incalzitor pentru acvariu.PS: Sa nu te apuci sa bagi mana in ea sa vezi daca e calda, ca totusi e o substanta coroziva.
Link spre comentariu

Inca o intrebare... CLorura ferica de cate ori paote fi folosita ? Ma gandesc ca de la cupru care ramane in ea tine putin.. asa e ?

Dac? o refolose?ti pune-o în alt recipient, nu peste cea bun?.
Link spre comentariu

eu vasul cu clorura (caserola de plastic) o pun intr-un vas mai mare cu apa calduta (sau in vana de la baie)...avand in vedere ca pun 2mm (in inaltime) de clorura in vas cat sa pluteasca placuta se incalzeste in cateva secunde.apa tre sa fie calda cat sa poti tine mana in vas (fara sa faci mutre).

Link spre comentariu

Ok, Multumesc de raspunsuri, cred ca o sa cumpar si eu un marker si niste clorura ca sa incerc :)

Cum se numeste acea placa de test cu 2 foite de cupru separate de un izolator electric ? Ca sa nu iau ceva gresit :d

Hmm, as dori sa fac acest cablaj: http://www.pira.cz/bardps.gif ... Ma gandesc sa-l trag la imprimanta la scala reala cat scrie acolo 56mm si sa copii cu markerul pe placa de test, as avea vr-o sansa ?

Link spre comentariu

P?i da.În principiu,g?urile de pe o pl?cu?a de test se potrivesc (ca distan?iere intre ele) cu g?urile de pe orice cablaj(mai pu?in în cazurile în care se folosesc componente mai speciale,cu a?ezarea pinilor mai ciudat?).Deci nici nu e nevoie sa o sco?i la imprimant?.Coloana de g?uri din stânga,echivaleaz? cu o coloana de g?uri,una lâng? alta ,pe placa de test.De aici încolo,aproximezi ?i numeri :daSpor! :bere:

Link spre comentariu

Pai ... cablajul imprimat nu are gauri.. din cate mi s-a zis la cela trebuie sa dau eu gaurile deci trebuie masuratori exacte sau sa trag pe ahrtie lucioasa si sa dau cu fierdu de calcat...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări