Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema pistol de lipit

ShadowDaniel

Postări Recomandate

Salut, am incercat si eu de curand sa lipesc primul meu soclu de la vr-un circuit integrat. Ceea ce trebuia eu sa fac era sa lipesc la un pin o sarmulita sa duca la un tranzistor asa ca l-am pus pe placa de test si am incercat sa lipesc sarmulita , dar pinul fiind mic si subtire n-am reusit. Apoi am incercat sa lipesc pur si simplu sarmulita de soclu insa fara succes. Tin sa spun ca folosesc un pistol de lipit Radio-Progres care are un varf facut din sarma de cumpru care stiu ca nu e recomandat, dar nu am gasit varf special pentru pistol nicaieri. Mai am insa si o statie de lipit dar ... nu stiu ce are. Pentru inceput tin sa spun ca varful ei este destul de ascutit in varf si e negru de la caldura banuiesc. Problema este ca desi se incinge nu topeste fludorul, decat in anumite locuri de pe varf unde pare mai "curat". Am incercat sa-l sterg cu hartie igienica, carpa speciala, sa-l racai usurel cu cutterul , sa-l bag in sacaz dar nimic nu are efect. Intrebarile mele sunt. Ca sa lipesc acel soclu ce ar trebui sa folosesc pistol sau statie ? La pistol iti trebuie alt varf ? Daca da de unde si de care ? La statie , ce ar trebui sa-i fac sa mearga ?Multumesc Anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ShadowDaniel

7

• sorinpavel

6

• nightmare

5

• ratza

4

Top autori în acest subiect

La pistolul de lipit curata bine locul unde se imbina ansa cu pistolul(da cu smirghel fin ansa si locul unde se insurubeaza)Ansa sa fie din cupru nelacuit( adica din cupru de la instalatiile electrice cu protectie din plastic (varnish)

Link spre comentariu

Merge si cu pistol de lipit si cu statie de lipit , doar sa ai virful de la pistol/statie cu putin saciz (pentru curatare si nu numai) ,sau sa ai saciz intins pe placa de test ( il dizolvi in acetona si apoi dai cu pensula ) asta ajuta la lipire foarte mult , apoi lipesti firul cu cositor ;ansa de la pistolul de lipit ar trebui sa fie din cupru .Nu conteaza ce folosesti pt. lipire cit timp nu ai integrat pe acel soclu , daca ai integratul pus e recomandata statia de lipit pt. ca ansa de la pistolul de lipit produce cimp electromagnetic si poate distruge unele piese sensibile .Legat de virful negru de la ciocanul de lipit nu stiu ce sa zic , si eu am patil lafel ( dupa ce l-am ascutit si slefuit ) ,insa imi e de ajuns virful care e 'curat'.

Link spre comentariu

Pai varful din sarma de cupru se face. vezi ca daca dai sacaz pe varf si il incingi tare sacazul se arde si mai mult rau face. Cu pistolul ca sa lipesti apesi butonul bagi varful in sacaz dupa aia dai drumul la buton pui varful pe fir si apesi din nou, sau poti sa bagi si firul in sacaz odata cu varful. PS Am experimentat ceva: cu solutie de lipit tevi de cupru merge excelent, am uns un fir care era negru de oxid am pus pistolul cu cositor a sfarait putin si sa lipit cositorul de el imediat, cu sacaz merge mai greuSi ce pune sarma de aur ,de argint?

Link spre comentariu

Aia e past? decapant?, nu mai folosi a?a ceva. Oxideaz? cuprul într-un hal f?r? margini.Ansa de la pistol se formeaz? simplu: ?inut la înc?lzit pîn? se tope?te sacîzul, pe urm? fludor ?i mi?cat pe o bucat? de fir sau ceva. Trebuie cur??at? din cînd în cînd de jegul ?la negru rezultat din sacîzul ars.

Link spre comentariu

Pai varful din sarma de cupru se face. vezi ca daca dai sacaz pe varf si il incingi tare sacazul se arde si mai mult rau face. Cu pistolul ca sa lipesti apesi butonul bagi varful in sacaz dupa aia dai drumul la buton pui varful pe fir si apesi din nou, sau poti sa bagi si firul in sacaz odata cu varful. PS Am experimentat ceva: cu solutie de lipit tevi de cupru merge excelent, am uns un fir care era negru de oxid am pus pistolul cu cositor a sfarait putin si sa lipit cositorul de el imediat, cu sacaz merge mai greuSi ce pune sarma de aur ,de argint?

Adica ai folosit pasta decapanta? Foarte rau in montajele electronice.Gandeste-te de ce
Link spre comentariu

Deci am inteles ce sa fac cu pistolul, dar cu varful la statie ? eu cred ca statie e mai practica pentru ca la soclu sunt pini mici si varful de la statie e subtire si mai bun in cazul asta. Dar ce sa-i fac sa mearga ? Sau.. cum sa fac sa reusesc sa lipesc acel soclu ca m-am chinuit atat de mult si l-am incins atat de mult cand am incercat sa a intrat pinu mai inauntru in plastic. Am de gand sa ma apuc peste cateva zile de un proiect cu 2 circuite integrate si mai multe piese.. si nu stiu cum o sa fac adaca nu o duc la capat cu statia sau cu pistolul.

Link spre comentariu

Am scris si mai sus, daca pun mana pe ea se incinge si mai are si un led care zice cand ajunge la temperatura setata, dar cred ca e prea acoperit varfu de mizeria aia neagra de nu topeste fludorul .. cum am zis in unele locuri il topeste imediat.. am incercat sa-l curat , dar nu are efect :|, astept rasp.

Link spre comentariu

Adica ai folosit pasta decapanta? Foarte rau in montajele electronice.Gandeste-te de ce
Nu este pasta decapanta este ceva lichid un pic mai subtire ca uleiul, si am pus pe fir nu pe ansa
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări