Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce rol are condensatorul Cs?

Vizitator cat87

Postări Recomandate

Nu stiu daca are prea multa treaba cu electronica discutata pe forum, dar chestia sta in felul urmator: a dat pacatul peste mine, fiind la facultatea electronica din Iasi, in anul 3. Tocmai am avut un examen la disciplina Sisteme TV, unde, printre mirobolantele probleme, am gasit urmatoarea formulare: "Fie schema de principiu a unui tranzistor, o dioda in antiparalel, o inductanta L, explicati ce rol are condensatorul Cs."Exact asa scria pe hartia cu subiecte, nu am inventat nimic, nu am omis nimic.Ar putea sa imi explica si mie cineva cum arata o astfel de schema, deoarece eu nu am vazut in materie o astfel de schema, precum si cum arata o dioda in antiparalel cu un tranzistor.. de care tranzistor, nu stiu k nu a zis nimic.Va cer ajutorul in edificarea acestui mister, ca pe mine nu ma duce capul. Va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• doru3160

4

• ratza

2

• Kuki

1

• Felis

1

Top autori în acest subiect

Vizitator cat87

Nu, va asigur nu lipseste absolut nimic. Exact asa era formularea, pe care am scris-o. NU se da o schema, nu se zice nimic altceva.Deci exact asa scria :"Fie schema de principiu a unui tranzistor, o dioda in antiparalel, o inductanta L, explicati ce rol are condensatorul Cs." :smt075 :2loser: :banghead:

Link spre comentariu

Se stie (si nu numai la cursurile de electronica),o dioda antiparalel are rolul de a deschide la tensiunea de autoinductie data de bobina din circuit,la cuplare-decuplare(comutatie,daca vrei),protejand tranzistorul de strapungere.se monteaza in circuit in sens blocat,alt rol neavand in circuit la aplicarea tensiunii de alimentare.Nu s-a precizat tipul,pt ca daca e npn se alimenteaza cu + in colector,daca e pnp cu + in emitor,e un circuit de principiu si nu are importanta tipul,acuma e discutabil capacitatea Cs unde si cum e cuplata,dar sigur daca o sa te uiti in curs sau referate laboratoare o sa gasesti si o schema la care se face referire in biletul de examen,nimeni nu are interes sa va dea,contrar temerilor voastre,subiecte extraterestre,numai ca sa va dovedeasca faptul ca nu stiti nimic la examen :rade:

Link spre comentariu

nimeni nu are interes sa va dea,contrar temerilor voastre,subiecte extraterestre,numai ca sa va dovedeasca faptul ca nu stiti nimic la examen

Hai pariu! ?i eu am p??it cîteva d-astea (nu la electronic?) ?i avînd ?i gura mare am tot dat examenu'. Pîn? nu m-am dus cu plasa n-am trecut.
Link spre comentariu

Ai fost ghinionist :ras: Poate daca nu erai tare-n clanta,scapai mai usor :rade: Nu zic ca nu se mai intampla,dar nu e o regula generala,posibil sa fie o greseala de redactare,nu caut o scuza neaparat la cele expuse,dar tre sa recunoastem ca sunt si baieti buni,care nici nu stiu cum arata profesorul cu care au avut curs,si la examen se cred persecutati. :rade:L.E.-ca dovada,la pariu ca s-a discutat de Cs=condensator serie la curs,numai ca cineva trebuia sa parcurga acel curs,daca a avut treburi mai importante si nu a fost la acel curs :rade:

Link spre comentariu

Nu stiu daca are prea multa treaba cu electronica discutata pe forum, dar chestia sta in felul urmator: a dat pacatul peste mine, fiind la facultatea electronica din Iasi, in anul 3. Tocmai am avut un examen la disciplina Sisteme TV, unde, printre mirobolantele probleme, am gasit urmatoarea formulare: "Fie schema de principiu a unui tranzistor, o dioda in antiparalel, o inductanta L, explicati ce rol are condensatorul Cs."

Exact asa scria pe hartia cu subiecte, nu am inventat nimic, nu am omis nimic.

Ar putea sa imi explica si mie cineva cum arata o astfel de schema, deoarece eu nu am vazut in materie o astfel de schema, precum si cum arata o dioda in antiparalel cu un tranzistor.. de care tranzistor, nu stiu k nu a zis nimic.

Va cer ajutorul in edificarea acestui mister, ca pe mine nu ma duce capul. Va multumesc.

Cs inseamna Condensator serie si e pus un serie cu inductanta vezi ca sunt foarte multe scheme practice care utilizeaza configuratia(se utilizeaza in special la filtre Fi sau filtre active dat fiind ca rolul unui condensator(trece sus) intr-un filtru e de a lasa partea superioara a frecventelor sa treaca iar al inductantelor (trece jos)e de a lasa partea de jos a frecventelor.)
Link spre comentariu
Vizitator cat87

Nu vreu sa folosesc acea formulare ca scuza, sau sa arat faptul ca profeszorii sunt niste "bestii" care nu ne dau noua examenele (oricum sunt :d). Vreau doar sa stiu ce inteleg altii din acel enunt, si ce vrea de fapt si de drept sa insemne.Dupa ceva bataie de cap (de un zid), fiind vorba despre sisteme de televiziune, am zis k poate configuratia se refera la un oscilator. Dupa cateva discutii cu un om priceput din acea facultate, cica ar fi vorba despre un oscilator in 3 puncte....Din ce vad, acel enunt este atat de general, incap poate fi interpretat in 100 de moduri.... dar, na.. facultatea in Romania....la ce sa te astepti.Si inca ceva.. nu stiu daca Cs se refera la condensator serie, sau la o capacitate parazita din interiorul tranzistorului, nespecificandu-se ce fel de tranzistor.

Link spre comentariu

De la ora 19 (ora primului post in care erai nelamurit)si pana la 22.30 ora ultimului post al tau,ai avut timp sa te dai cu capul de perete,aka sa mai si gasesti pe cineva din facultate(banuiesc,cadru didactic...)si sa te lamuresti,nu zici ca mai bine te-ai uitat o tzara pe curs,si cand ai vazut despre ce e vorba,ti-ai propus sa testezi piata :rade: Macar nu ne insulta in halul asta,si recunoaste ca ai fost pe langa subiect,asta e,se mai intampla,nu esti din fericire(pt tine) nici primul,si din pacate(pt noi) nici ultimul :nebun:

Link spre comentariu

Un tranzistor cu dioda in antiparalel, condensatorul Cs... Aloooo, electronistilor, asta nu poate fi etaj de semnal mic, este etaj de comutatie de putere...Este vorba despre baleiajul orizontal TV.Tranzistorul cu dioda antiparalel este tranzistorul comutator din baleiaj, inductanta L este inductanta bobinei de deflexie orizontala.Cs nu este "condensatorul serie" (cum adica in serie cu bobina, curentul DC pe unde ar mai circula daca Cs ar fi in serie?!).Cs este condensatorul de corectie in "S"... are rolul de a corecta distorsiunea geometrica prin modificarea curentului prin bobina de deflexie orizontala, in loc de forma liniara are forma asemanatoare cu un "S" (di/dt scade la valori mari ale lui i).Profesorul a fost inteligent... numai ce ce au studiat cu adevarat isi vor fi dat seama... singurul etaj important din TV de genul celui descris in subiect este baleiajul orizontal iar denumirea Cs a fost -vorba aia romaneasca- "mura-n gura", cine a studiat BO si-ar fi dat seama imediat...

Link spre comentariu

Un tranzistor cu dioda in antiparalel, condensatorul Cs... Aloooo, electronistilor, asta nu poate fi etaj de semnal mic, este etaj de comutatie de putere...Este vorba despre baleiajul orizontal TV.Tranzistorul cu dioda antiparalel este tranzistorul comutator din baleiaj, inductanta L este inductanta bobinei de deflexie orizontala.Cs nu este "condensatorul serie" (cum adica in serie cu bobina, curentul DC pe unde ar mai circula daca Cs ar fi in serie?!).Cs este condensatorul de corectie in "S"... are rolul de a corecta distorsiunea geometrica prin modificarea curentului prin bobina de deflexie orizontala, in loc de forma liniara are forma asemanatoare cu un "S" (di/dt scade la valori mari ale lui i).Profesorul a fost inteligent... numai ce ce au studiat cu adevarat isi vor fi dat seama... singurul etaj important din TV de genul celui descris in subiect este baleiajul orizontal iar denumirea Cs a fost -vorba aia romaneasca- "mura-n gura", cine a studiat BO si-ar fi dat seama imediat...

Poate e condenstaorul din sursa tranz,daca e vorba de tran mos....cond ce apare intre celalalte terminale ale tranz...
Link spre comentariu

E drept ca am rupt-o din context si nu am fost atent ca disciplina era Sisteme TV,da de cand m-am lasat de televizoare,e scuzabil :rade: ,notiunile de teorie sunt mai putin proaspete in memorie la mine,fata de cum ar trebui sa fie la invatacei,numai ca revin la vorba mea,daca cineva citea macar ca pe un ziar cursul nu mai era nici o problema cu asemena subiect...profii(macar unii)au interes sa vada si cum gandesc cursantii,nu numai ce scriu de pe fituici...

Link spre comentariu

Un condensator montat paralel pe o jonctiune , mareste timpul comutatie , evitandu-se in acest mod comutatia rapida care creaza curenti cu valori instantanee mari, acestia pot perturba celelalte circuite aferente. In sistemele tv. poate fi chiar un condensator de acord al frecventei de lucru al etajului final linii ( ex. armonica a 3-a la tv cu C.I. ).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări