Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Imi stau aprinse spot-urile cu led-uri !?


Vizitator CyPrYaN80

Postări Recomandate

Vizitator CyPrYaN80

Am si eu nevoie de ajutorul dumneavoastra caci eu nu mai dau de cap la instalatia electrica ce am facut-o de curand!Pe circuitul de lumini daca pun spot-uri cu led-uri acestea stau aprinse forte putin...desi intrerupatorul nu-i pe pozitia inchis!In intrerupatoarele din apartament am LED-ri dar pentru care am tras nulul de lucru in doza intrerupatorului, am cumparat LED-uri ce se aprind la 230v albastre si acestea stau tot timpul aprinse!Aparatajul folosit nu este unul ieftin ci BTcino iar conductorul utilizat este din cupru multifilar!In disperarea mea am deconectat si led-urile din aparataj din tot apartamentul iar spotul cu LED-uri tot putin aprins sta....Am facut urmatorul experiment.....am luat un fasung pentru spot, am introdus un spot cu LED-uri in el, am introdus unul din capete in priza iar unul l-am legat de un conductor lasat liber....si spre surprinderea mea : atunci cand folosesc doar faza se aprinde putin (idem cum mi se intampla cu instalatia de iluminat) iar cand folosesc doar nulul nu se mai aprinde nici un pik. Teoretic (si practic) in instalatia de iluminat, direct la corpurile de iluminat ajunge doar nulul, faza trecand prin intrerupator, deci ajungand doar nulul la corpurile de iluminar n-ar trebui sa stea aprinse led-urile.Am la capatul patului 2 veioze la care am pus 2 bec-uri economice mai deosebite.....si pacane tot timpul si cand sunt stinse...... (unul deja s-a ars)....Daca are vreo importanta, am in tot apartamentul internet whireless! (si de la mine dar sunt si alte retele) desi nu cred ca-i asta cauza! De asemenea am utilizat intrerupatoare cap scara si cruce ]n apartament dar totusi cred ca nu-i nici aceasta cauza..Va rog din suflet dati-mi niste sfaturi caci nu stiu ce sa mai fac...? P.S. Un coleg spune ca-i o tensiune indusa nu neaparat vreo legatura aiurea sau vreun scutcircuit, dar nu stiu ce sa zic!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • danb1974

    1

  • Ovidanie

    1

  • lus

    1

  • lucione_cip

    1

Top autori în acest subiect

Nu ai specificat ce fel de intrerupatuare folosesti, daca sunt intrerupatoare cu led (bec) rosu de aceia sta ledul putin aprins si se ard becurile economice pt ca au starter si tensiunea trece prin acel led de la intrerupator care e inseriat cu consumatorul (bec, spot,led etc).Daca gresesc rog pe cineva sa ma corecteze.

Link spre comentariu
Vizitator CyPrYaN80

Intrerupatoarele utilizate sunt marca BTcino (italiene, aparataj modular).Modelele utilizate sunt iluminabile:- cruce : N4004L - cap scara : N4003L- simplu : N4001LLed-urile care l-am introdus in intrerupatoare nu sunt led-uri obisnuite... am mentionat anterior..sunt led-uri albastre, alimentare 230v, pentru alimentarea carora a trebuit sa aduc in doza intrerupatorului si nulul de lucru din instalatia electrica/partea de iluminat. (Mai concret alimentarea led-urilor din intrerupatoare am facut-o astfel: faza direct de pe una din fazele venite din doza de legaturi in doza intrerupatorului si nulul de lucru adus special din doza de legaturi in doza intrerupatorului pentru alimentarea LED-urilor - ATENTIE Led-urile astfel legate stau aprise 24/24 ore). Deci practic in paralel cu becul/spotul din corpurile de iluminat NU se afla nimic - faza este intrerupta in intrerupator.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Daca ai cum, poti sa pui un led din ala albastru in paralel cu un bec si sa vezi daca se schimba ceva cind e stins de la intrerupator? (se aprinde slab ledul? nu mai face figuri becul? nu se intimpla nimic?)(da, stiu ca se va aprinde si led-ul odata cu becul cind aprinzi lumina)

Link spre comentariu

Sau mai interesant becurile economice alimentate prin intrerupator cu led dau cate un flash la 1-2 minute.

asa patesc si eu,dar la mine flashul ala e la 3-4 secundenu m-ar deranja asta,dar cumva e un consum de energie in plus?
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Intrerupatoarele "cu LED" au fie un beculetz cu descarcare in neon (lumina portocalie), fie, la modelele mai de fitze, adica scumpe, chiar Led (ala albastru sigur e Led!), inseriate cu consumatorul (sunt dimensionate pentru becuri ordinare, cu filament; cum la curentul prin lampita de pe intrerupator becurile obisnuite prezinta o cadere de tensiune de 2-5 volti, majoritatea tensiunii apare pe lampita, usurand reperarea pe intuneric a intrerupatorului).Becurile economice (CFL) au un redresor care produce curent continuu pentru balastul electronic; curentul (mic) prin lampita intrerupatorului permite incarcarea condensatorului de filtraj din electronica CFL-ului pana la valoarea la care se amorseaza aprinderea tubului - care descarca acel condensator intr-o fractiune de secunda - la cateva secunde pentru LED (acesta ia curent mai mare, dar are un condensator de reactanta serie) sau pana la cam 1 minut pentru becul cu neon, acesta fiind motivul palpairii pe "stins". Nu pot emite nici o ipoteza in afara unei greseli de cablare (inteleg ca lampita din intrerupator e complet independenta de acesta, singura parte comuna fiind faza adusa pe acelasi fir atat pentru intrerupator cat si pentru lampa, chestie care nu ar trebui sa influenteze cu nimic becul). Poate doar daca se formeaza o configuratie de inseriere a becurilor in situatia intrerupatorului deschis (similar cu automobilele fara masa la lampile din spate)Masoara tensiunea pe bec, atat aprins cat si "stins", cand are luminozitatea slaba.In plus, nu prea inteleg de ce ti-au trebuit intrerupatoare "cruce" si "cap de scara"; ai realizat (mai rau: modificat!) pentru comanda multipunct? (aprinzi lumina de la usa si o stingi din pat, sau de la usa pe care intri o aprinzi iar de la cealalta de pe care iesi o stingi?) Multi "meseriasi" intra in ceata cand circuitul are mai mult decat clasicele 3 fire (doza-lampa-intrerupator), asa ca o greseala e foarte probabila, inclusiv in doza (la mine la sediu, exista un set de lampi care se sting si se aprind de la...siguranta din tablou, intrerupatorul prevazut pentru asta neavand efect - defect de cablare sau de izolare in doza, ramasa din pacate deasupra tavanului de rigips fix...)Spor la depanare!PS Recitind primul post, as spune ca cuplajul capacitiv existent intre firele (faza si intoarcerea de la intrerupatorul deschis) e suficient pentru a genera un curent (destul de slab, totusi suficient pentru a licari LED-urile tale..)

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Scoate toate ledurile din intrerupatoare.Ele sunt cele care creeaza probleme spoturilor si becurilor economice.BTicino este un aparataj relativ bun(am lucrat cu el).daca si fara leduri in aparataj ai probleme este o tensiune indusa.Fa o proba ia un spot cu leduri si baga-l in priza.daca nu are probleme verifica instalatia de iluminat (legaturi in doze incurcaturi de fire)si daca si la priza ai acelasi lucru atunci mergi la tablou si verifica legatura de nul un contact slab poate cauza asta (pare ciudat dar am intalnit)Daca ai bransament monofazic si fir de impamantare separat de nul(la blocuri)leaga-le impreuna ca oricum se intalnesc in cofret si vezi daca mai ai problemeE un defect cam aiurea si greu de depistatSucces

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Referitor la ce a spus blazeu,la spoturile cu leduri este suficient cuplajul capacitiv pentru ca acestea sa stea foarte putin aprinse, nu este din cauza intrerupatoarelor, am verificat practic acest fenomen! Pentru celelalte instalatii cu led sau neon in intrerupator situatia este diferita!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări