Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

refacere carcasa


doru3160

Postări Recomandate

Pune ceva poze sa vedem in ce stare e,ce sfaturi se pot da daca nu se stie pt ce?Singurul sfat pe care ti-l pot da pana acum e ca nu se foloseste peria de sarma la lemn.Sunt binevenite detaliile.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • doru3160

    5

  • Andr3y

    2

  • bansaraba

    1

  • kripton

    1

Top autori în acest subiect

@doru, corect, eu zic sa o lase sa se usuce bine si apoi sa se dea cu atentie cu smirghel pentru a indeparta lacul fara prea mult ''exces de zel'' spre a nu afecta furnirul.Operatiunea trebuie facuta cu rabdare iar furnirul sa se slefuiasca folosind hartie cat mai fina. Abia dupa aceea socotesc ca e bine sa se lacuiasca din nou, daca se poate , prin suflare,mai multe straturi , numai dupa ce anteriorul s-a uscat complet.

Link spre comentariu

Desi e mai scump,e mai comod,este lac pt lemn,si lac pt metal la spray,pt suprafete mici merita,daca e suprafata mare de lacuit se poate sufla cu o sufleta in cel mai rau caz,erau pe la cosmeticale o vreme 2 tevi perpendiculare,pt suflat cu fixativ pe la bigudiuri(altii le-ar spune RV12,14... :rade: ),dar lacuirea e ultima etapa si cea mai usoara zic eu,cel mai greu si cu cheltuiala de energie si mai ales timp e etapa de pregatirea suprafetei,care in cazul discutat,nu stim in ce faza este,daca furnirul original a fost afectat(are portiuni lipsa,e exfoliat,etc)In unele cazuri,am apelat si la slefuire mecanica,tot cu smirghel,furnirul vechi a fost in asa hal afectat incat a trebuit inlocuit(cel mai curand la radio Nordic)Cum ziceam,detaliile sunt esentiale daca omul mai vrea ceva ajutor sau sfaturi.

Link spre comentariu
Vizitator Motreanu Sorin

Mai copile!Mai bine astepta pana cresti,o sa sa distrugi aparatu' ala (si asa "varza") incercand sa-i "redai" tu "straluncirea cand habar n-ai nici de electronica nici de vopsire macar cu pensula (ca de "suflat" esti paralel).Ai rabdare pana o sa ai o varsta la care o sa ai cea mai elementara idee despre cum se reface asa ceva;cand o sa ajungi pe la vreo scoala profesionala sau de ucenici ca tu in loc sa te ocupi de carte si sa ai parinti care sa te supravegheze umplii toate forumurile in care se discuta de ceva vechi de prostii (knx,lada,ladita,tudorfizel,ogrezeanu s.a....tu si cu capacele tale de dacie)

Link spre comentariu

Faptul ca are furnirul bun e un mare avantaj,asa ca primul pas e sa-l dezbraci de tot pana la carcasa,ornamente metalice,plastic,ramai cu carcasa goala pusca,cred ca nu mai e nevoie sa zic,ca trebuie scos si sasiul cu difuzor si ce mai are inauntru.Odata ce ai ramas numai cu lemnul,incepi sa slefuiesti cu smirghel granulatie 80-100,deci mai grosier,stratul de lac depus de tine(daca e perfect uscat)si cand ai ajuns la furnir,il finisezi tot cu smirghel de 120-160(e bine de evitat folosirea periei de sarma)Cand nu mai ai urma de lac din cel vechi,poti aprecia daca stratul impregnat cu bait din fabrica e neatins sau trebuie refacut,si daca trebuie rebaituit,iti recomand lacul amestecat cu bait,si nu bait pe baza de apa,se gaseste la magazinele gen dedeman,practiker in diverse nuante.Dupa uscare poti trece la lacuire prin suflare sau penson,in functie de posibilitati,preferabil ar fi suflat.Grija mare la colturi,cat insisti la frecat cu smirghel,sa nu le rotunjesti,sau sa afectezi stratul baituit daca nu a fost deja afectat.Furnirul din fabrica are de regula cam 1mm,in cazul cel mai fericit,asa ca grija mare dupa ce ai scapat de lac,pt ca si in fabrica a mai suferit o slefuire,si nu stii cat de salbatica a fost,si cat l-a subtiat.Smirghelul e bine sa-l manuiesti cu o bucata de cauciuc dreptunghiular,sau polistiren extrudat,mai ales ca suprafetele sunt netede,drepte,asta daca nu dispui de masina de slefuit.Pt muchii,e bine sa ai la indemana smirghel de granulatie chiar mai fina de 160,in rest,multa rabdare si transpiratie... :rade: Daca am uitat cate ceva,poate mai vin ceva pareri si de la alti useri care au mai trecut prin asa ceva.Succes.PS.eram in redactare cand a aparut postul de mai sus,da daca se bizuie, nu e interdictie de varsta la asemena lucrari. :rade:

Link spre comentariu
Vizitator Motreanu Sorin
:ras: De parca intelege ceva la varsta lui.Rezultatele o sa sa arate adevarul,partea proasta e ca o sa-i pare rau cand creste ca si-a bagat minile in aparat fara sa aiba habar de nimic.Asa am distrus si eu multe..cand ma gandesc la Star Mk pe care l-am avut ma intreb de ce nu mi-am tinut minile deoparte..Imi pemrit sa-i fac o sigestie lui Tudorica...doamna invatatoare (ce-as mai ciufuli-o daca as prinde-o) nu l-a invatat ca se scrie cu litera mare dupa punct!Asta e cand te ocupi cu masini vechi si radiouri in loc sa inveti FIZICA,MTEMATICA si LIMBA ROMANA ca sa poti apoi sa sti cu adevarat ceva! Ok...eu atat am avut de zis.
Link spre comentariu

Pai daca lucrurile stau asa cum zice Sorin,si nu ma indoiesc de asta,lucrarea e cam laborioasa pt nivelul tau de pregatire,avand in vedere ca trebuie demontat din si de pe carcasa cam tot...Iti mai dau un sfat,similar cu cel al lui Sorin,lasa aparatul asa cum e,ca de bine de rau acum e functional,banuiesc,si peste cativa ani,altfel o sa poti aborda asemena lucrare.Acum,bucura-te ca il ai si merge,si peste ceva timp o sa poti aborda o reconditionare de acest gen,care implica pe langa cunostiinte si ceva efort fizic-sa nu crezi ca e usor sa dai jos stratul de lac,si sa nu compromiti carcasa aparatului,care de altfel o sa ai timp sa o refaci.Intentiile noastre au fost bune,numai ca ai intrat pe forum cu cativa ani mai devreme :rade: -crede-ma o sa-l pomenesti pe Sorin,chiar daca acum nu ti-a cam convenit ce ti-a zis,e bine intentionat,chiar daca ti s-a parut cam sever tonul :rade: E laudabil ca ai aceasta pasiune,dar ia-o usor,nu incerca sa sari peste etape ca o sa ai numai dezamagiri.Din nou iti doresc succes.

Link spre comentariu
Vizitator Motreanu Sorin

Din gura poti zice orice....dar ca sa te credem pune poze.Clare.Eu as fi preferat sa lucrez o luna manual ..la cat de repede zici ca ai facut asta sigur se vede ca nu-i "ca din fabrica".Sigur n-ai tesit colturile?

Link spre comentariu

Asta-mi aduce aminte de o prostie a mea de cand eram mic. Mostenisem in familie un atlas geografic scolar din 1935, scos la Brasov. Numai ca de la atata uzura, foile se desprinsesera. Nu mai stiu cati ani aveam atunci, dar atata m-a dus pe mine capul: sa lipesc foile cu scotch. Evident ca dupa o vreme scotchul s-a exfoliat, iar pe foi au ramas urme negre de la lipici. Acum imi pare rau ca arata asa si nu-i mai pot da deloc aspectul initial. Si banuiesc ca in situatia mea au fost si vor mai fi destui.

Link spre comentariu

Daca esti sigur ca suprafata e curata, foloseste lacul Parcodur din 2 componente produs de Policolor. Alege varianta incolora. Pentru a obtine culoarea originala da cu bait inainte. Fa probe cu baitul pe suprafete similare pentru a stabili dilutia si culoarea. Evita lacurile colorate (cu bait inclus).Dupa ce ai dat primul strat mai trage-i o usoara slefuire cu hirtie abraziva de 600. Urmatorul strat va arata mult mai bine.Pentru cine nu stie: Lacurile cu bait inclus le evitam pentru ca datorita colorantului, mascheaza textura lemnului. Mult mai frumos iese cu un bait urmat de lac transparent. Daca tot avem suprafete cu furnir, macar sa se vada.1. Nu folosi lacuri netestate. Risti sa nu se intareasca niciodata.2. Respecta cu strictete proportiile de preparare pentru lacurile din 2 componente. Nu merge "la ochi". Pentru cantitati mici foloseste siringi deoarece sunt gradate in ml.3. Ai rabdare sa se intareasca complet lacul inainte de slefuire.In 1982-83 eram in clasa a 11-a si faceam practica la Institutul de fizica atomica din Cluj. Era un inginer care nu ma lasa sa lipesc componente si sa experimentez diverse montaje. Zicea sa invat inainte mate si fizica. Altii, dimpotriva, imi puneau totul la dispozitie. Daca nu erau acei "altii" sigur acum eram mai prost.La Motreanu Sorin ii transmit ca la orice virsta incepi sa restaurezi un aparat, primul tot nu va iesi perfect.

Link spre comentariu

 

 

iti multumesc mult misa.am luat un bait de la spor cu culoare de castan.voi face exact cum ati zis dumneavoastra.lacul meu nu are bait inclus.am ales lac de la spor pt ca are o calitate buna.smirgherul nu va lasa zgarieturi?
Smirghelul are rolul de a nivela suprafata fiindca lacul aplicat cu pensula nu prea ramane foarte neted, se va zgaria putin dar dupa ce aplici al doilea strat nu se vor mai vedea acele mici zgarieturiPt lac e recomandat un smirghel cat mai fin adica cu granulatia cat mai mare ca sa nu fie "santurile" lasate pe suprafata asa mari si din cat am experiemntat si eu nu trebuie sa apesi prea tare pe smirghel.
Link spre comentariu

Salut,eu i-am recomandat bait cu lac,pt ca am patit de cateva ori cand foloseam si eu bait pe baza de apa,imi placea mai mult cum arata,si puteam sa ma joc prin dilutie cu nuantele,mi-a umflat furnirul din cauza apei,si a trebuit,dupa ce l-am scos,sa-l inlocuiesc,era incretit dupa uscare,si mi-a fost frica sa nu pateasca si el la fel,mai ales ca nu are nici prea mare experienta,si din ce-am constatat iese fibra in evidenta,doar daca te incapatanezi sa dai mai multe straturi,urmatoarele se comporta ca o vopsea si acopera fibra lemnului,dar dat un singur strat si dupa aia aplicat lac transparent,mi-a iesit ok,chiar si textura furnirului.Probabil nu e o reteta fixa,fiecare cum a vazut ca-i iese bine,si-a creat propriul stil de lucru,de asta e bine sa experimentezi...problema e ca daca dupa un experiment de asta din cauza ca nu s-a acumulat suficient de multa experienta,ai gafat (in cazul nostru carcasa), dupa aia e mult mai dificil de adus la starea initiala.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări