augustin87r Postat Septembrie 6, 2009 Partajează Postat Septembrie 6, 2009 Buna seara domnilor, Desi nu e un radio vintage (a fost construit astazi) are ca suflet un element vintage: tubul ECC82. Am lucrat cateva ore astazi, fara sa imi dau seama ca e duminica. Mi-am dat seama doar cand aproape terminasem...Sunt bucuros ca functioneaza , desi a fost construit in intregime in zi de sarbatoare :cry: Initial, ma bazam pe doua tuburi trimise mie acum ceva timp de dl.Mi?a. Din pacate, filamentele erau intrerupe ( scuturate ), probabil din cauza transportului cu posta ca eu le-am tinut in tuburi de medicamente cu vata in jur...Din fericire, aveam un tub 12BH7 trimis de domnul care mi-a trimis schema + celelalte piese cu care am incropit radioul. Am folosit initial o casca cu cristal, dar nu a mers, ulterior am constatat ca e intrerupt firul undeva, nu stiu unde. Acum am pus o casca telefonica de 77ohmi. Receptionez Radio Romania pe 1422khz si un post strain cred ca pe la 1500khz...Mai mult nu am putut sa verific pt ca am alimentat montajul de la acumulatorul masinii si aici a plouat si e frig. Am ascultat totusi cam 10 minute stirile de la ora 22 Imi place cum se aude. Deocamdata mai trebuie sa fac niste finisaje: potentiometru nu am avut de 47K LIN si am pus de 100k LOG, iar bobina e pusa dupa ureche dintr-un radio Select. Trebuie sa ma interesez cate spire trebuie sa aiba fiecare infasurare. In stadiul actual, am 4 spire la infasurarea mica si la cealalta, doar ala de a bobinat-o pe genunchi in fabrica stie ... Va pun poze cu ce am lucrat, inclusiv cu kit-ul initial care se gaseste de cumparat. Vazand-ul mi-a venit ideea de a folosi si bobina de US pt receptie, poate ii fac un mic comutator de game...Imi place sa ascult noaptea pe US, mai ales daca prind vreun post in engleza sau germana...daca nu, ascult muzica greceasca sau iraniana....sunt multe de descoperit pe US...tot globul...Uitandu-ma prin cele cateva tuburi pe care le tin intr-o cutie, constat ca am o dubla trioda 6N1P, care cred ca o sa functioneze...Vad pe Wikipedia ca 6N1P se produc si astazi in Rusia (cel putin in 1999)... http://en.wikipedia.org/wiki/6N1P http://www.thamesandkosmos.com/products/ra/ra2.html Numai bine... Link spre comentariu
augustin87r Postat Septembrie 6, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 6, 2009 PS. : cum se incarca pozele? Greu? Link spre comentariu
Spitfire Postat Septembrie 6, 2009 Partajează Postat Septembrie 6, 2009 Iata un receptor cu reactie pe care l-am construit in 1989, a dat rezultate superbe, din pacate ECH83 e un tub greu de gasit... Acest tub are avantajul extraordinar ca are anodica de 12V(!), ceea ce elimina riscurile de electrocutare(poate fi abordat de incepatori), traful este unul de sonerie(8V), redresorul anodicei cu dublarea tensiunii(6,5V cat mai raman pe infasurarea de 8V dupa alimentarea filamentului x2). Link spre comentariu
YO7DIG Postat Septembrie 7, 2009 Partajează Postat Septembrie 7, 2009 Salutare baieti , Augustine nu mai dai nici un semn , apeleaza si tu la vecini cind ai nevoie de ceva piese , nu ai mai venit pe aici si nici mail nu ai dat , bafta la receptoare , se pare ca incepi sa redescpoeri placerea de a asculta in us. cu receptoare facute ... e foarte pasionant ,succes..te astept sa vezi alte receptoare facute recent , inca sunt in concediu ...YO7DIG- MIHAI . Link spre comentariu
augustin87r Postat Septembrie 7, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 7, 2009 O sa trec si pe la tine, cred ca maine sau poimaine. Acum ar cam trebui sa ma duc la VL ca stiu ca am pe acolo un integrat LM386 si ceva tranzistoare ca sa fac un etaj AF pt difuzor, sa experimentez putin.... Link spre comentariu
lorik199 Postat Septembrie 7, 2009 Partajează Postat Septembrie 7, 2009 in loc de ech83 se poate folosi ech81(cu anodica marita) in schema lui spitfire? Link spre comentariu
augustin87r Postat Septembrie 8, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 8, 2009 Din pacate , nu pot raspunde la intrebarea precedenta. EU o tin tot pe a mea, cu radioul ce l-am facut ieri...Dorind sa ascult in camera, am incropit un amplificator astfel ca acum am un hibrid cum de mult timp imi doream: tub, tranzistor, integrat. Sunetul zic eu ca e bun. Am sa pun si niste link-uri spre youtube. Am filmat inclusiv cand ma prosteam cu un prieten (sigur or sa apara comment-uri care or sa contina cuvintele :tampiti, idioti, prosti, retardati, doamne fereste, boi, vaci, mata, tacto etc) . A fost binevenit, m-a binedispus si de la ceea ce trebuia sa se termine in 30 min (amplificatorul), s-a ajuns la o lucrare de 2 ore jumatate, timp in care am mai povestit, spus bancuri, si, bineinteles, am uitat de vreo 3 ori sa pun cateva piese in montaj, fapt ce a dus la 'regandirea' amplasarii pieselor....Am gustat cu masura si afinata....Pe unde par ametit, ma prefaceam Ieri m-am culcat pe la 5 noaptea, m-am trezit la 8 si in noaptea asta cred ca tot pe la 4-5 ma culc.... Nu mi-e somn..entuziasmul e mai puternic decat multe cafele sau ceaiuri negre...Nici de mancat nu prea am mancat....Imediat ma apuc sa dau cu aspiratorul ca am facut numai izolatii si sarmulite pe jos...chiar si frimituri....De unde atata energie, cand ziua de azi e diferita de celelalte doar prin faptul ca am muncit mai mult decat pana acum si nu sunt obosit deloc? Organismul chiar e un mister.... In rest, as avea o intrebare: de ce se incing rau tuburile 6N1P? Se aprind imediat si se incing mult mai repede decat 12BH7. Selectivitatea cu cele rusesti e mai mica, ma rog, nu am prea experimentat cu ele ca se incing rau si nu imi place. Imi place doar ca lumineaza mult... Daca vreti sa vedeti radiouri cu tuburi sau cristal construite de un domn din SUA: http://www.schmarder.com/radios/index.htm - este un site pe care am sa il traduc eu in romana,sper doar sa am timp. I-a tradus un argentinian in spaniola tot site-ul , cam 100 pag....trebuie sa vada ca si romanii sunt buni de ceva.... Link spre comentariu
kripton Postat Septembrie 8, 2009 Partajează Postat Septembrie 8, 2009 Eu nu cred sa te condamne cineva pentru ceea ce faci din moment ce totul vine din pasiune si din bun simtul de care dai dovada.Si altii nu au dormit nopti , mesterind si cautand solutii sau ascultand la aparatele construite ,posturi de radio , altii ,telegrafie . Nu esti singurul . succes mai departe ! Referitor la tuburi, nu am inteles la ce tensune le alimentezi. 12BH7 are la filament 12 V iar cele rusesti care incep cu ''6'' au numai 6 V .E normal sa se comporte diferit ca temperatura si durata de incalzire daca sunt puse la aceeasi tensiune.( sper ca e 6 V ). Alimantate corespunzator, tuburile trebuie sa aiba cam acelasi comportament in acest caz . Link spre comentariu
augustin87r Postat Septembrie 8, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 8, 2009 Mutluesmc de sustinere. Pun si video cu radioul cand era inca paianjen. In camera se aude mai bine decat a reusit camera sa intregistreze. http://www.youtube.com/watch?v=XMxNN-T5hIM Eu vorbeam de un video in care apaream cu prietenul care m-a tinut de vorba...acolo ne prosteam amandoi..... Link spre comentariu
Spitfire Postat Septembrie 8, 2009 Partajează Postat Septembrie 8, 2009 in loc de ech83 se poate folosi ech81(cu anodica marita) in schema lui spitfire?Fireste, dar in cazul acesta se poate folosi un ECC82(dubla trioda)."Farmecul" la ECH83 e tensiunea anodica redusa(12V).E un radio sensibil, concureaza o superheterodina reflex cu 4 tranzistori.Motivul ar fi impedanta mare de intrare(grila primul tub e in...vid), baza unui tranzistor montaj emitor comun ar absorbi din curent, deci nu confundati un receptor cu reactie cu tub cu un receptor cu reactie cu tranzistor.. Link spre comentariu
kripton Postat Septembrie 8, 2009 Partajează Postat Septembrie 8, 2009 Constructiv, cele doua tuburi ( ECH 83 si ECH 81) sunt identice . Poti incerca si ECH 81 nou , va functiona sigur pe la 50 V.sau chiar mai putin .Cu ani in urma , mirati de tensiunea joasa la care poate lucra ECH 83 , atat eu cat si fostii mei colegi de scoala , am ajuns la concluzia ca aceasta s-ar datora compozitiei stratului de pe catod care , posibil sa fie mai imbunatatit din punct de vedere al emisiei termoelectronice, unii dintre noi avand acest tub care functiona si cu 9 V.( m-am numarat si eu printre ei dar nu mai am tuburile ) sau alimentat din tot felul de baterii obtinute din fructe in care implantam sarme si le inseriam .. Link spre comentariu
ioannis Postat Septembrie 10, 2009 Partajează Postat Septembrie 10, 2009 salut. as vrea sa inteb ceva, si sper domnul augustin87r sa nu se supara, ca nu am deschis un topic nou.de mult timp mi-a intrat in cap, sa realizez un receptor de radio pe tuburi, dar la banda de FM(88-108Mhz)caut la internet dar nu prea gasesc documentatia pentru FM. se poate realiza asa ceva cu tuburi ecc81,sau 82, sau 83?imi se pare interesant radioul sa nu fie cu etaj de amplificatre incorporat, dar iesirea lui sa se poate conecta, la un amplif separat!sa va spun inca ca nu prea am lucrat cu receptoare sau statii de emisie, si cunostintele mele la acest domeniu sint cam limitate....multumesc Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 11, 2009 Partajează Postat Septembrie 11, 2009 Am eu ceva....simplu daca vrei sa te distrezi Atentie la alim din retea eventual sa faci o infasurare pt HT separata , ca tub ECC85 sau alt RF rusesc 6H3P ....etc din pot. de 100k reglezi sensibilitate iar din variabil 2x30pF posturile...bob intrare 2-3 sp. cealalta in paralel cu cond 6-8 sp cu 0,6-8mm pe 8mm diam in aer...e nevoie de putina practica,,, Link spre comentariu
ioannis Postat Septembrie 12, 2009 Partajează Postat Septembrie 12, 2009 multumesc foarte mult gabriele!!!!am niste intrebarii: asta rfc cum il fac? il bobinez in zurul unei ferite sau in aer? care este diametrul bobinei rfc?condensatorul care vine in parallel cu rezistenta de 10M, este 47n sau 47p?pentru tensiunea inalta a tubului, sigur o sa fac o infasurare separata, si nu o sa iau direct din retea!! Link spre comentariu
Kuki Postat Septembrie 13, 2009 Partajează Postat Septembrie 13, 2009 RFC se face fara miez in UUS, se practica bobinarea pe o rezistenta de mare valoare ca suport.Condensatorul e 47 pF, in rest poate intri pe mess. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum