Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa 13.8V, 25A

Postări Recomandate

Am de gand sa construiesc o sursa de 13.8V, la 25A, cu LM723 si tranzistoare aferente. Am gasit o schema pe care doresc sa o abordez, aceasta e de 10A si foloseste 2 tranzistori 2N3055 comandati de un TIP3055 in capsula 220. Schema originala este aici http://www.rason.org/Projects/powsupply/powsupply.htm

In principiu, pe a o aduce la 25A cred ca inca 3 grupuri de 2N3055 ar face treaba. Totusi am niste mici nelamuriri, poate par banale, dar la puterea asta imi doresc sa iasa totul perfect, caci voi alimenta cu ea o scula scumpa si nu-mi doresc probleme:

1. La puntea redresoare vreau sa pun si niste C-uri de vreo 100n in paralel cu diodele. Intrebarea e la curentul asta trebuie niste condensatori mai puternici sau niste banali multistrat sunt suficienti?

2. Tranzistorul Q1, TIP3055 ce-i comanda pe astia mari, daca voi folosi 5 grupuri de 3055, va trebui sa-l schimb cu unu mai puternic sau nu are treaba, el doar deschizandu-i pe Q1-Q5?

3. Limitarea curentului. In schema grupul R4-R7 realizeaza limitarea curentului, conform schemei originale de 10A, probabil la vreo 15A. Daca vreau sa maresc aceasta limita, e suficient punerea in paralel a 3 rezistente cu R6-R7 de aceeasi valoare si putere?

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

uite ceva similar: http://www.seits.org/features/pwrsup.htm

gasesti mai multe informatii acolo. Valoarea la care se limiteaza curentul o gasesti foarte clar in datasheetul la LM723.

Ar mai fi varianta si sa folosesti un regulator normal de tensiune, cum e sursa de aici cu 7812: http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html

1. condensatorii aia eu zic ca nu prea isi au rostul acolo. Ei se folosesc in general pentru aplicatii mai sensibile la zgomot, gen amplificatoare, dar eu nu am vazut vreo diferenta intre cu si fara.

2. ar trebui sa iti ajunga ala, dar ai putea pune tot un 2N3055 si pune-l pe radiator cu ceilalti, ca sa fii sigur.

3. am zis, in datasheet vezi exact.

si nu uita ca trebuie sa maresti si filtrarea C1- C4 proportional.

Si daca tot alimentezi ceva pretentios de la sursa asta, ai grija sa o testezi bine inainte.

Link spre comentariu
Vizitator comfel

schema nu mi se pare ok . nu are potentiometru regl curent in locul lui 3055 se pot folosi alti tranz m/ai puternici in locul pot de 1K obisnuit se poate folosi unul multitur iar daca ai de alta valoare umbla la R8-R10 dupa ce termini montajul pune la iesire un bec auto de 12V--40-50 W si lasal cca 1/2 ora si vezi cum se comporta radiatoarele ce factor de disipatie termica au :jytuiyu

Link spre comentariu
Vizitator comfel

eu practic folosesc o sursa 0-30V ,5A .am achizitionat un chit (fara trf retea ) de la Adelaida Craiova facindui cateva modificari in locul traf si a punti redres am folosit o sursa in comutatie 27 V-6A recuperata de la vechituri ,in loc pot de teglaj al U si I am folosit pot multi tur ptr a preveni accidentele ,dupa cateva teste ,sarcina max.mers in gol si alte chestii am pus montajul intr o cutie anexindui un voltmetru si amp digital. Sunt multumit de ea o folosesc de 3 ani fara sa dea rateuri are un factor de stabilitate(fo) f bun si rez interna mica Toate acestea se obtin cand castigul trzistoarelor folosite este ridicat adica beta (sau Gm panta) de valoare mare . :freaza: sculele cele m/ai bune sunt cele cu care te inpacii fie ele si foarte simple ,nu totdeauna o scula sofisticata da si randament :speriat

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări