Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

power-on delay si protectie boxe

Human

Postări Recomandate

• 3 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 72
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Human

27

• remus68

17

• djlove

6

• Den

6

Top autori în acest subiect

Am mai facut montajul de mai jos,dar numai acum i-am adaugat si un element de vizualizare prin doua leduri asupra pozitiei releului.Schema este adaptata pentru tensiuni de 12 v,deoarece se gasesc mult mai repede trafuri,surse si relee la aceasta valoare.Timpul de intarziere este dat de semireglabil care poate fi inlocuit experimental cu o valoare fixa.In cazul in care releul are contactul suplimentar normal deschis se inverseaza ledurile.Se foloseste un releu cu trei pozitii sau mai multe.

Un singur necaz am.Cred ca am proiectat prea aproape partea de 220 de restul circuitului,deoarece am semnal peturbator foarte puternic la mai aproape de 2cm de firele care duc la leduri.De preferat sa fie ecranate.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
:nas: ...parerea mea !-R1 nu are ce cauta in circuit (descarca pe C1, in timp ce acesta trebuie sa se incarce !) -Temporizatorul merge mai bine cu releul in colectorul Q1. Intre B si C la Q1 pune un condensator de 220pF.-Circuitul cu Q2 este prost proiectat : sarccina ar fi mai bine daca e situata in colector, iar intre B si E la Q2 trebuie o rezistenta care sa tina tranzistorul blocat atita timp cit nu ar avea polarizare in baza (in paralel pe ea se poate monta si un condensator de 22...100nF). Fara aceasta rezistenta (si condensator) Q2 e perturbat si daca atingi cu degetul pe circuit in dreptul bazei, dar'mite linga parazitii vehiculati pe reteaua de 220V !-Pentru aprinderea ledului verde nu mai trebuie un montaj special - e suficient daca e conectat in paralel cu releul. Deci montajul cu Q2 este in plus !
Link spre comentariu

Pai sarcina la Q2 este R4.Am legat in asa fel incat sa se poata folosii un led bicolor,adica cu masa comuna.Mergea si invers dar cu pnp.Intre baza si emitor la Q2 exista aceea rezistenta de care specifici prin prezenta ledului rosu :nas: Cata vreme ledul rosu este aprins(circuit releu inchis),tranzistorul q2 este blocat!Cand releul este alimentat si deschide circuitul,ledul rosu este deconectat,astfel tranzistorul q2 incepe sa conduca si sa lumineze ledul verde.Circuitul functioneaza foarte bine.De fapt cele doua leduri indica pe rosu ca releul nu este actionat iar pe verde ca este actionat.E un moft de fapt.

R1 nu este obligatoriu dar.Cele doua rezistente mentin un echilibru..o panta de incarcare a condensatorului c1.Aceea intarziere se face mai frumos in limite mari.Eu experimentez in montaje..din cauza asta si lucrez la suprafata pcb-ului.O sa-i atasez si un condensator ,dar parazitii vin din reteaua de 220.Acel pacanit puternic

Le.Aveai dreptate.Am pus la masa baza la q2 prin condensator si au disparut oscilatiile.

In fapt schema deriva de mai jos.Am facut ce am facut ca am distrus singurul darlington npn ce il aveam asa ca a trebuit sa ma adaptez la un pnp.Piesele fiind plantate deja mi-a fost lene de altceva.

http://sites.google.com/site/quasisdiya ... w-turn-cct

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări