Vizitator viobio Postat Septembrie 7, 2009 Partajează Postat Septembrie 7, 2009 Ca sa ma tin de cuvant astazi voi posta si schema preamplificatorului cu corectiile de ton aferente (pentru amplificatorul de 120W cu 6X6P3S).Un mic comentariu:Preamplificatorul are doua canale de intrare a cate patru niveluri de semnal:2X10mV si 2X50mVIntrarile de mare sensibiltate sunt pe tubul EF86 legat in modul trioda.EF86 este un tub dedicat amplificarii semnalelor audio de nivel mic,este antimicrofonic (pentru microfonie proprie) si chiar are un efect anti-Larsen in ceea ce priveste amplificarea semnalului de la un microfon dinamic.Urmeaza un corector de ton cu ECC82 cu atenuare si amplificare pentru frecventele joase si numai atenuare pentru fecventele inalte.Apoi un etaj de amestec (totalizator) cu o trioda din 1/2ECC83(1).Dupa care semalul este trimis catre etajul de putere prin intermediul potentiometrului de volum general (master).Tensiunea la iesire este de aprox.6Vca. Se observa ca folosind 1/2 din ECC83(2) obtinem si o intrare de semnal mare (AUX) in care putem pune o sursa de semnal muzical (CD,PC....),nivelul pe aceasta intrare nu trebuie sa depaseasca 2V. Bineinteles ca si aceasta intrare poate fi mixata.In ceea ce priveste constructia ramane la latitudinea ficaruia,dar, tinand cont de traseele de masa si ecranele pentru EF86.Acest preamplificator poate fi folosit si ca unitate independenta uitila fiind la testarea diverselor etaje finale,bineinteles alimentata la o sursa de 280Vcc(30mA) si 6,3Vac(1,5A). Urmeaza sursa de alimentare pentru acest amplificator si apoi datele transformatoarelor.o realizare buna(dupa mine) cu acest preu se obtine doar clean,pentru cranch,distors ,trebuie cel putin doua etaje de amplificare in plusschema este foarte buna ,se poate pastra un canal asa si unul cu amplificare mai mare ,pentru distorsiune se pot mixa sau comuta cu pedalatrebuie modificata putin schema pe partea de comutareinca niste sugestiise pot monta mufe de loop,out line Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 7, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 7, 2009 Multumesc d-le viobio!Interesanta,profesionista si pertinenta remarca.Intr-adevar amplificatorul se vrea un HI-FI dar asa dupa cum ai remarcat suna excelent pe o chitara "curata" pentru cei "rai" se poate folosi un alt etaj de felul celui pe care l-ai recomandat,sau unele efecte specifice pentru chitara.Daca se vrea o amplificare mai mare in preamplificare pe un canal si chiar un efect de distorsiune este suficient sa decuplezi catodul primei triode (ECC82) cu un condensatot elco.de 47Mf/16V sau si mai tare sa inlocuiesti ECC82 cu ECC83 si rezultatele vor fi surprinzatoare dar performantele pentru HI-FI se vor diminua. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 7, 2009 Partajează Postat Septembrie 7, 2009 Sursa de alimentare pentru amplificatorul de 120W cu 6X6P3S,sursa clasica,nimic dosebit.Nu ar strica niste fusibili pe anodica si chiar filamente ,un intrerupator de stby ....apropo de fil. de obicei primul tub se alim. si la fil. in cc ...cu atit mai mult daca e in un circuit hy-gain .....head-urile moderne au 2-3 canale (clean, cranch ,lead,) eventual boost gain si loop pt efecte fie pasiv serial fie activ cu vol ,mix si master separat... ar mai fi si sol(solist) comutabil din pedala ca si de altfel restul posibilitatilor.... acum depinde de ce doreste virtualul client (si cit e dispus sa plateasca) Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Septembrie 7, 2009 Partajează Postat Septembrie 7, 2009 Sursa de alimentare pentru amplificatorul de 120W cu 6X6P3S,sursa clasica,nimic dosebit.Nu ar strica niste fusibili pe anodica si chiar filamente ,un intrerupator de stby ....apropo de fil. de obicei primul tub se alim. si la fil. in cc ...cu atit mai mult daca e in un circuit hy-gain .....head-urile moderne au 2-3 canale (clean, cranch ,lead,) eventual boost gain si loop pt efecte fie pasiv serial fie activ cu vol ,mix si master separat... ar mai fi si sol(solist) comutabil din pedala ca si de altfel restul posibilitatilor.... acum depinde de ce doreste virtualul client (si cit e dispus sa plateasca) intram in fineturi!ar fi frumos sa existe si pe elforum discutii despre amplificatoare de chitarabravo si bafta la bani in ITALIA sa le lua ti banii la broscari ,este splendid ce construiti ! Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 7, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 7, 2009 OK! critici acceptate,trimit schema modificata cu o mica explicatie in ceea ce priveste comutatorul de stby: nu am gasit un simbol pentru un komutator dublu cu NC si NO,asa ca vreau sa se inteleaga ca unul este inchis atunci cand celalalt este deschis,ma refer la K1 (K1.1 si K1.2).Cand opresc Ua,negativez puternic G1 de la finale,asa dispare neplacutul sunet in difuzoare la descarcarea c-urilor din sursa. Sa stii ca am alimentat filamentele pentru cele doua EF86 si in cc,nu se prea justifica,zgomot inexistent si in cc si in ac,asa ca am renuntat.Este extrem de importanta realizarea practica a montajului,aici isi poate spune cuvantul experienta. Sunt constient ca exista in acest domeniu chestii extrem de moderne nici nu incape indoiala,dar eu vreau ca aceste montaje sa fie accesibile tuturor pasionatilor,am vazut ca si d-ta propui diverse montaje din recuperari. Iti multumesc si la mai multe realizari! [attachment=0]SURSA 120W 6X6P3S modif.rar[/attachment] Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 8, 2009 Partajează Postat Septembrie 8, 2009 Sigur e foarte elegant blocul de alimentare ....dar in ochii unui incepator pare putin cam complicat eu personal as simplifica putin mai ales ca in ziua de azi se gasesc condesatori electrolitici de 500v si mai bine fara probleme ,de asemeni negativarea gindita putin divers ,in sensul ca daca trim. o ia razna sa creasca rapid tens, de neg. si sa-mi protejeze finalele.... pt ca daca asa cum e desenat acum se intrerupe accidental e jale pr finale... :cry: Sunt cum bine spuneai mici fineturi dar care fac dif. ... Link spre comentariu
Kosmin Postat Septembrie 8, 2009 Partajează Postat Septembrie 8, 2009 In legatura cu negativarea am vazut la un user de pe forum ca si-a facut un montaj cu optocuplor si releu, optopcuplorul "vede" negativarea, daca aceasta dispare sau scade sub un anumit nivel decupleaza releul care e pus pe anodica. Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 8, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 8, 2009 Sigur e foarte elegant blocul de alimentare ....dar in ochii unui incepator pare putin cam complicat eu personal as simplifica putin mai ales ca in ziua de azi se gasesc condesatori electrolitici de 500v si mai bine fara probleme ,de asemeni negativarea gindita putin divers ,in sensul ca daca trim. o ia razna sa creasca rapid tens, de neg. si sa-mi protejeze finalele.... pt ca daca asa cum e desenat acum se intrerupe accidental e jale pr finale... :cry: Sunt cum bine spuneai mici fineturi dar care fac dif. ... Sfaturi utile si de care trebuie tinut cont,mai ales cea cu tensiunea de negativare(!!!).Eu am mers la premiza ca acolo sunt curenti foarte mici,asa ca un semiregalbil de calitate nu ar facea probleme,sper (eu intotdeauna am folosit semiregabili multitura si bobinati,mai ales pentru negativare!) In ceea ce priveste condensatorii,stiu ca exista la tensiuni mari,dar m-am gandit ca se pot folosi foarte bine cei din sursele de PC-uri (recuperari),in primul rand ca sunt foarte mici,ca dimensiuni,oricum trebuie luate in considerare sfaturile d-tale.Sursa este o varianta constructiva realizata de mine cu mult timp in urma,asa ca nu este neaparat sa se tine cont de aceasta arhitectura,importante sunt tensiunile dar mai ales curentii pentru a functiona corect etajul final.Personal cred ca ar merge si o sursa in comutatie prin asta s-ar reduce greutatea amplificatorului care este si asa destul de greu datorita celor doua trafuri. Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 8, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 8, 2009 Si ultimul "episod",transformatorul de iesire cu toate datele necesare construiri lui in desen. O mentiune,sectiunea nu trebuie sa fie mai mica de 25cmp.(!!!)[attachment=0]trafo 120W 6P3S.rar[/attachment] Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 8, 2009 Partajează Postat Septembrie 8, 2009 Si ultimul "episod",transformatorul de iesire cu toate datele necesare construiri lui in desen.O mentiune,sectiunea nu trebuie sa fie mai mica de 25cmp.(!!!)Sau un sustitut de calitate sa zicem ...hammond 1650t la 85 euro/buc (Audio: 120 W (RMS) Pri.: 1900 CT Ohm Max. DC per Side: 403 mA Sec.: 4-8-16 Ohm)si raspuns in frecventa 30-30000 hz la +/-1dBcapsulat ecranat ....garantat pt cine nu vrea sa se complice..........sau e incepator :cry: Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 8, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 8, 2009 Si ultimul "episod",transformatorul de iesire cu toate datele necesare construiri lui in desen.O mentiune,sectiunea nu trebuie sa fie mai mica de 25cmp.(!!!)Sau un sustitut de calitate sa zicem ...hammond 1650t la 85 euro/buc (Audio: 120 W (RMS) Pri.: 1900 CT Ohm Max. DC per Side: 403 mA Sec.: 4-8-16 Ohm)si raspuns in frecventa 30-30000 hz la +/-1dBcapsulat ecranat ....garantat pt cine nu vrea sa se complice..........sau e incepator :cry: DA!! corect,m-am uitat in ofertele lor si in datele de la HAMOND,mare dreptate ai,cine-si permite ar fi perfect dar si rezultatele pe masura!!! Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 8, 2009 Partajează Postat Septembrie 8, 2009 Daca nu ma insel ramasese balonul la mine in teren urmatoarea dilema ar fi chassis sau PCB......... cabinet in lemn si/sau imbracat .......ori in metal eventual tip rak.... cu 3 U ? Link spre comentariu
Kosmin Postat Septembrie 8, 2009 Partajează Postat Septembrie 8, 2009 Avand in vedere ca 6p3s nu e o lampa care sa se incinga asa de tare ar merge PCB, mie mi se pare ca e mai practic, mai compact, mai usor de reglat/depanat, poate si mai usor de asamblat, aici depinde si de experienta....poate ca din pct de vedere financiar pcb-ul(facut de fabrica) costa in plus pe langa o cablare oldschool pe cose dar eu tind sa cred ca totusi merita mai ales in audio unde nu e asa mare problema cum e in RF cu ecranare, trasee separate etc.Despre cabinet cred ca merge lemn sau metal sau combinatii, aici depinde de gusturile fiecaruia, de indemanare si de materialele avute la dispozitie. Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 8, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 8, 2009 Daca nu ma insel ramasese balonul la mine in teren urmatoarea dilema ar fi chassis sau PCB......... cabinet in lemn si/sau imbracat .......ori in metal eventual tip rak.... cu 3 U ?As prefera sasiu 3U classic'70,glisant, carcasa lemn caserat (orice culoare dar cred ca ar merge orange sau maron) cu racire prin convectie si pufere mari din cauciuc,ce spuneti,ar merge???? PCB numai preampliful,puterea si sursa mixt,clasic si PCB,asa cum spune si Cosmin;cu ce avem la indemana,dar sa arate si bine. Link spre comentariu
blue Postat Septembrie 8, 2009 Partajează Postat Septembrie 8, 2009 Si ultimul "episod",transformatorul de iesire cu toate datele necesare construiri lui in desen. O mentiune,sectiunea nu trebuie sa fie mai mica de 25cmp.(!!!)[attachment=0]trafo 120W 6P3S.rar[/attachment] Cred ca exista o eroare la conectarea secundarelor, raportul infasurarilor prim/sec=2200/70=31 si pt o putere de 120w rezulta in secundar o tensiune de aprox 31v ,reflectat in primar cu raportul de transformare de 31 , tensiunea de excursie este de aprox 900v !! In plus impendanta primarului este de 7000 ohm mult prea mare pt 2*3 6p3s, aceasta ar trebui sa fie cam 1,8-2 K asa ca mai plauzibil nr de spire in secundar ar trebui sa fie dublu, adica 140 spire ... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum