Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator pentru chitara de 120W cu 6x6P3S

THOMAS

Postări Recomandate

Va propun aici un amplificator pentru chitara sau alte sonorizari de 120W cu 6x6P3S.Voi posta schema in mai multe "episoade" si anume;1- etajul final2- preamplificatorul si corectorul de ton3- sursa de alimentare4- date precise despre transformatoare.Experienta mea de multi ani in acest domeniu imi da voie sa va propun diverse constructii pe care le-am realizat si pe care,de ce sa nu fiu sincer le-am si valorificat.Va garantez ca schemele sunt absolut fuctionale si dupa realizare veti observa ca "merg din prima".Toate schemele au fost desenate manual,constructiile au fost imbunatatite pe parcurs si acum datorita tenicii de calcul le-am pus in format electronic pentru a fi de ajutor tuturor pasionatilor.Sunt sigur ca voi starni diverse discutii,dar pana la urma este un forum si in limta bunului simt fiecare spune ce gandeste la nivelul pregatirii si experientei fiecaruia. Asa deci,astazi etajul final:Amplificatorul are urmatoarele caracteristici:P sinus=120W pentru o banda de frecvente 40Hz-20KhzP sinus=110W pentru o banda de frecvente 30Hz-22KhzP sinus=80W pentru o banda de frecvente 22Hz-25KhzP sinus=60W pentru o banda de frecvente 15Hz-35Khz distorsiunile pentru Psinus nu depasesc 1%.P musical=155W la 1000Hz cu distorsiuni de pana la 5%.Toate acestea au fost masurate pe o rezistenta de sarcina de 7 ohm/2500W (folosesc o asemenea rezistenta pentru a nu se modifica valoarea ei odata cu cresterea temperaturii prin incalzire) Sensibilitatea etajului final este de 6Vac pentru o putere de 120W.Sunetul este impecabil,dinamica este surprinzatoare.Cine a mai facut asa ceva stie ca spun adevarul. Schema este completa si corecta,daca mai sunt mici greseli,atunci imi cer scuze si le voi remedia,sunt greseli doar din desen. Curentii care sunt dati pe schema nu sunt curentii consumati ci doar propunerea pentru o sursa care sa debiteze astfel de curenti fara ca tensiunea sa scada prea mult.Daca sursa nu este capabila atunci fenomenul de compresie dinamica va fi foarte suparator scazand drastic performantele amplificatorului,mai ales la redarea frecventelor joase.Astept intrebari si suport criticile!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 51
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• THOMAS

22

• sebi_c

5

• Kosmin

2

• blue

2

Top autori în acest subiect

CE TRAF DE IESIRE? ...DACA NU-I CU SUPARARE :nas: nu de altceva dar ampul de chitara nu e tot una cu cel pt sonorizari....cel putin nu cei din ultimi 20 ani.... :limb:

Stiu foarte bine ca transformatoarele de iesire pentru amplificatoarele de chitara nu sunt calculate in acelasi mod (mai ales in ceea ce priveste banda de frecvente) ca si cele pentru auditii HI-FI sau sonorizari de voci si/sau muzica,dar.....dar un transformator facut bine si care este capabil sa redea o banda HI-FI fii sigur ca va merge perfect si pentru chitara sau alte sonorizari.Stiu ca trafurile de iesire sunt subdimensionate si mai ales ca sunt dedicate pentru ; chitara bass,solo/armonie.Fii sigur ca acest amplificator a fost probat pe chitara de cativa profesionisti,"lautari" cum le spun eu si a primit calificativul excelent(!!!) cel putin pe chitara bass si o boxa DINACORD 1000W are acea "muscatura" specifica atacului cu tuburi,deci:1-un amplificator de chitara nu va suna la fel de bine pe un semnal de la CD sau PC2-un amplificator HI-FI echipat cu un preamplificator de chitara va suna excelent.Tocmai asta face amplificatorul propus de mine.In ceea ce priveste traful de iesire,datele lui,o sa le primesti pe PM,or sa le vada toata lumea de aici,dar mi-am propus acele "episoade" de care am vb in postul prim. Iti pot spune doar ca este facut din E+I cu o sectiune de 30cmp.Multumesc pentru interes,mai ales din partea ta.
Link spre comentariu

no problem,discutam.....un amp de HI-FI poate fi si un amp pt bass si viceversa ,pt chitara insa daca distorsiunea vine din preu merge si HI-FI insa daca vrem saturatie din finale+traf ( ca in ani '60) atunci situatia se schimba radical....

Link spre comentariu

no problem,discutam.....un amp de HI-FI poate fi si un amp pt bass si viceversa ,pt chitara insa daca distorsiunea vine din preu merge si HI-FI insa daca vrem saturatie din finale+traf ( ca in ani '60) atunci situatia se schimba radical....

Corect! :da Pentru anii '60 am unul de chitara facut cu EL12Spec copiat dupa un ORANGE-combo...si-ti dau mare dreptate!
Link spre comentariu

Multumesc pt PM :ewryt45w cu siguranta executat ingrijit si cu materiale de calitate trafo va lucra asa cum ai specificat...m-ar tenta si pe mine sa-mi fac 2 buc. pt un HI-FI suparat... :limb: .Sincer eu folosesc Hammond la greu seria clone head-uri marci consacrate :rade: acu am si eu in lucru un plexi50 ....Apropo in ani'68 faceam primi pasi in electronica la casa pionerilor sector3.... :rade: boala de care n-am mai scapat......

Link spre comentariu

Multumesc pt PM :ewryt45w cu siguranta executat ingrijit si cu materiale de calitate trafo va lucra asa cum ai specificat...m-ar tenta si pe mine sa-mi fac 2 buc. pt un HI-FI suparat... :limb: .Sincer eu folosesc Hammond la greu seria clone head-uri marci consacrate :rade: acu am si eu in lucru un plexi50 ....Apropo in ani'68 faceam primi pasi in electronica la casa pionerilor sector3.... :rade: boala de care n-am mai scapat......

D-ta folosesti transformatoare originale,cosacrate si bine faci pentru ca s-ar putea sa lucrezi aparatura de serie ceva mai mare,dar mie inca imi place sa le fac singur si asta poate datorita "bolii" de care ai spus ca nici d-ta nu mai scapi :da Seria mea de" fabricatie" este extrem de mica,cate unul pentru pentru prieteni sau pentru mine,transformatoare pentru mine (diverse montaje pe care inca le mai experimentez) si/sau pentru diversi prieteni (la comanda) si asta pentru o suma relativ modica sau la schimb cu diverse piese. Poti face traful pentru aceasta schema cu cea ai mare incredere iti garantez ca merge foarte bine. Acum as vrea sa-mi fac un amplificator pentru chitara compact echipat cu un difuzor cu excitatie de 50W/12",doresc sa iasa tip vintage,dar asta tine de cum imi va realiza boxa (carcasa) tamplarul cu care am vorbit,asta pentru a-mi umple timpul cu chestii placute dar si frumoase.
Link spre comentariu

Daca tot vorbim de combo si cu riscul de a ma departa un pic de subiect( dar nu prea mult...... ) mai lucru si la combetul asta .. :rade:

Posted Image

Posted Image

cu dif. celestion de 99dB....va fi un 40w 2 canale+ reverb mecanic...dar urgenta e head-ul de care vorbeam mai sus... :limb:

Link spre comentariu

Ca de obicei faceti lucrari excelente,felicitari!Cred ca toti adevaratii va invidiaza :da P.S cu lucrarile postate aici nu faceti altceva decat sa "fixati" cat mai adanc microbul in sufletul omului! :aplauze

Link spre comentariu

Ca sa ma tin de cuvant astazi voi posta si schema preamplificatorului cu corectiile de ton aferente (pentru amplificatorul de 120W cu 6X6P3S).Un mic comentariu:Preamplificatorul are doua canale de intrare a cate patru niveluri de semnal:2X10mV si 2X50mVIntrarile de mare sensibiltate sunt pe tubul EF86 legat in modul trioda.EF86 este un tub dedicat amplificarii semnalelor audio de nivel mic,este antimicrofonic (pentru microfonie proprie) si chiar are un efect anti-Larsen in ceea ce priveste amplificarea semnalului de la un microfon dinamic.Urmeaza un corector de ton cu ECC82 cu atenuare si amplificare pentru frecventele joase si numai atenuare pentru fecventele inalte.Apoi un etaj de amestec (totalizator) cu o trioda din 1/2ECC83(1).Dupa care semalul este trimis catre etajul de putere prin intermediul potentiometrului de volum general (master).Tensiunea la iesire este de aprox.6Vca. Se observa ca folosind 1/2 din ECC83(2) obtinem si o intrare de semnal mare (AUX) in care putem pune o sursa de semnal muzical (CD,PC....),nivelul pe aceasta intrare nu trebuie sa depaseasca 2V. Bineinteles ca si aceasta intrare poate fi mixata.In ceea ce priveste constructia ramane la latitudinea ficaruia,dar, tinand cont de traseele de masa si ecranele pentru EF86.Acest preamplificator poate fi folosit si ca unitate independenta uitila fiind la testarea diverselor etaje finale,bineinteles alimentata la o sursa de 280Vcc(30mA) si 6,3Vac(1,5A). Urmeaza sursa de alimentare pentru acest amplificator si apoi datele transformatoarelor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări