daniels Postat Decembrie 21, 2009 Partajează Postat Decembrie 21, 2009 @ onica_marian alternatorul auto e un motor trifazic sincron. nu trebiuie neaparat scoasa alimentarea rotorului.ghearele nu le poti face mai mari pt ca ele sunt facute sa se surapuna peste golul bobinei, daca se suprapune peste infasurare vei obtine o tensiune indusa mai mica. daca vrei sa faci ghearele mai mari va trebui sa faci bobinele dupa marimea lor. nici micsorarea numarului de gheare nu te va ajuta pt ca in acest fel va trebui sa cresti turatia alternatorului care si asa cu cei 12 poli este undeva la 1100-1200 rpm. spune-mi te rog cum ai reusit sa desfaci ghearele ca eu nu am reusit.@ Vasile eu am cumparat dim targul de masini 2 alternatoare care aveau electronica stricata, unul este bobinat cu 2 sarne de 1 mm si are o putere mai mare de 1,44KW . am dat 20 ron. eu m-am oprit din proiect din cauza elicei. e complicat sa fac una care sa traga din vant 1,5KW si sa se roteasca cu 1200 rpm Link spre comentariu
Vizitator onica_marian Postat Decembrie 23, 2009 Partajează Postat Decembrie 23, 2009 Daniels... nu inteleg prietene ce vrei tu sa spui cu suprapunerea ghearelor peste golul bobinei... Care gol al bobinei? bobina de excitatie? daca da, atunci "golul" acesteia este ocupat de un cilindru din metal care ajuta la uniformizarea campului magnetic si transferul acestuia uniform in polii sub forma de gheara care se intrepatrund.Alternatorul in sinea lui e generator de curent alternativ, pana la motor trifazic asincron ai de facut cateva modificari, sa nu mai spun de sursa semnalului sinusoidal trifazic.Nici nu am de gand sa miscsorez numarul de poli, de fapt daca te-ai fi uitat atent la numarul bobinelor "secundare" care formeaza o infasurare de faza pe stator, ti-ai fi dat seama ca e o simetrie intre nr de poli rotorici, nr de poli statorici si crestatiiele din miezul statoric.Prin urmare, calculul numarului de poli din rotor va fi strans legat de nr polilor care se pot bobina pe miezul statoric.La desfacut polii de pe rotor mi-a fost greu si mie pana am prins miscarea. Daca nu te mai intereseaza sa recuperezi sarma de cupru, cel mai simplu e sa incalzesti rotorul cu autogenul (sau alta sursa de caldura) pana ia foc (la fabricare rotorul a fost "scaldat" intr-o baie de rasina) dupa care il racesti, il cureti putin cu peria de sarma mai ales in dreptul axului, torni un pic de lichid de frana (de care-o fi) in amandoua partile, dupa care prinzi axul intr-o menghina si incepi sa bati usurel cu un ciocan mic in varfurile ghearelor polilor. Ai sa vezi ca cedeaza si se deplaseaza de la locul lor putin cate putin pana ies. Altfel n-ai cum. Aaaa da inainte de toate trebuie sa scoti rolmentul cu un extractor. Numai bine... si poate imi spui rezultatele daca incerci!! Link spre comentariu
daniels Postat Decembrie 24, 2009 Partajează Postat Decembrie 24, 2009 ma refeream la acele goluri ale bobinelor "secundare". spuneam ca o gheara se suprapune sau se potriveste exact cu golul unei astfel de "bobine". tensiunea indusa va fi maxima atunci cand gheara trece prin dreptul golului. daca vei face , cum am inteles eu, o gheara mai mare decat acel gol si se va suprapune si peste spirele "bobinei" vei obtine o tensiune indusa mai mica. si vreau sa fac 2 perechi de poli ( acele gheare) mai mari decat ale alternatorului , iar in mijlocul lor sa pun un mosor cu infasurarea de excitatie Link spre comentariu
Vizitator onica_marian Postat Decembrie 24, 2009 Partajează Postat Decembrie 24, 2009 Scuze, am uitat sa specific ca maresc ghearele in lungime, ca in latime acel gol care apare in bobinele secundare are marimea identica cu cea de pe statorul de alternator. De fapt mai pe inteles diametrul si nr de crestaturi din miezul motorului trifazat pe care vreau sa-l fac generator, sunt exact ca cele ale alternatorului, doar ca lungimea miezului e cam de 5 ori mai mare. Daca as incerca de exemplu sa tai miezul in 5 parti vor rezulta 5 miezuri statorice ca la alternator. In fine, asa din vorbe nu iese nimic, am sa vad cum fac si sa duc proiectul pana la sfarsit. Daca iese ceva am sa fac un post separat cu toti pasii; sunt sigur ca multi au astfel de motoare trifazice aruncate prin magazii sau garaje. Link spre comentariu
Vizitator danxro Postat August 25, 2010 Partajează Postat August 25, 2010 Salut eu tocmai am terminat un generator eolian 12v / 500w cu magneti permanenti:) sambata il montez si il pun la treaba am incercat si eu cu alternator dar este dificil eu am avut noroc ca lucrez pe o masina de debitat cu laser si mi-am debitat singur tolele si colegi din firma cu bobinajul pe luni va dau detali poze si masuratori ps nu necesita turatie mai mare de 200 rpm . o zi buna Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum