Vizitator onica_marian Postat Septembrie 4, 2009 Partajează Postat Septembrie 4, 2009 Salut baieti! De ceva vreme ma tot chinui sa gasesc o alternativa la un generator eolian cu magneti permaneti. Cu totii stim ca acestea sunt cele mai indicate la nivel de amator sau stiu eu la puteri de pana la max 1.5-2 kW. Aici vreau sa discutam cum putem modifica anumite motoare/generatoare pentru puteri mai mari. In cazul moatoarelor vorbim de convertirea acestora in generatoare (lucru nu prea complicat, in functie de tipul motorului). Eu am rebobinat un stator de alternator auto cu mai multe spire pe faza (mai exact de 3 ori mai multe spire pe infasurare). Dupa cateva teste am constatat ca turatia de la care genereaza este cu mult mai mica insa puterea lasa de dorit... . Desigur intr-un caz extrem se poate folosi un astfel de alternator, cu multiplicator de turatie, dar cu putere nu mai mare de 200W. Ar mai fi un caz fericit... cand rotorul ar fi cu magneti permanenti neodym, atunci pierderile ar fi neglijabile, fata de rotorul actual cu bobina de excitatie. In fine, mai jos am pus poza statorului rebobinat. Link spre comentariu
cipcirip Postat Septembrie 5, 2009 Partajează Postat Septembrie 5, 2009 Salut, puterea maxima generata de un astfel de generator este data in special de dimensiunile miezului magnetic, tip constructiv, si mai putin de numarul de spire. Majorand nr de spire, nu maresti puterea, cresti doar tensiunea, in detrimentul curentului. Inceaca sa folosesti un alternator de tractor, autobuz sau ceva de putere mai mare. Link spre comentariu
daniels Postat Septembrie 5, 2009 Partajează Postat Septembrie 5, 2009 vad ca ai un alternator de dacia 1300, mai mult de 380 W nu obtii de la el. intr-un sistem puterea se conserva. ma intereseaza si pe mine un astfel de generator, am postat si am fost ajut sa-mi fac o idee de cei mai experimentati in threadul http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=74&t=30685. la un astfel de generator ai de rezolvat 2 probleme : functioneaza la o turatie mai mare de 600 rpm si trebuie sa gasesti o solutie de a intrerupe alimentarea rotorului cand nu bate vantul sau cand vantul nu este suficient de puternic. eu am luat din targ un alternator de 120 A (adica o putere de 1,44 Kw) si acum caut o solutie pt elice Link spre comentariu
Vizitator onica_marian Postat Septembrie 13, 2009 Partajează Postat Septembrie 13, 2009 Intr-adevar nici nu ma astept la puteri mai mari de atat.Oricum mai rezonabil ar fi max 200W la caracteristicile de acum ale statorului. In ultimii ani am tot facut diferite montaje mecanice de transmisie prin curele si va spun drept este modul cel mai usor de a pierde din cuplu oprin frecare. Am gasit la remat 2 polizoare unghiulare de alea mici si am observat ca raportul de transmisie dintre rotorul motorului si cuplajul pt panza este destul de mare. pierderile prin frecare sunt foarte mici. Ma gandeam la varianta asta pt multiplicarea turatiei, din cauza ca este ieftin , si la indemana. Am o intrebare pt cei care au mai testat alternatoare, de exemplu in cazul meu(cu rotorul rebobinat) cam la 600 rot/min alternatorul poate produce macar triplu decat consuma pt excitarea rotorului? Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 16, 2009 Partajează Postat Octombrie 16, 2009 Sal, aveti o formula pt calculul bobinelor la un dinam....ma gandesc ca e si in functie de puterea magnetului, ms Link spre comentariu
blazeu Postat Octombrie 19, 2009 Partajează Postat Octombrie 19, 2009 Alternatoarele auto sunt in general, construite pentru turatie mai mare si robustete. La masini de generatia "Dacia1300", puterea maxima, vizibila si in catalog, e de ordinul a 14V x 30-36A = 420-504W, dar la o turatie de peste 6000rpm! O alta problema, mult mai neplacuta e randamentul excitatiei, datorat formei armaturilor rotorului (din cauza inclinarii intrefierului, cuplajul campului inductor e slab; rotorul nu e in pericol de saturatie, dar excitatia absoarbe un curent (mult) mai mare decat la un generator "profesionist"). Acestea sunt motivele care fac alternatoarele auto improprii ca generatoare eoliene (nici incercarea de multiplicare a turatiei nu e o solutie viabila: pierderi mecanice mari, lipsa de fiabilitate)Generatoarele eoliene oarecum eficiente raman cele cu magneti permanenti, completate cu regulatoare specifice.Toate cele bune! Link spre comentariu
Vizitator onica_marian Postat Noiembrie 30, 2009 Partajează Postat Noiembrie 30, 2009 Va salut dupa o lunga perioada de timp ...(facultatea asta.... si lipsa banilor...). A incercat cineva sa monteze magneti permaneti pe rotorul unui motor trifazic de cel putin 1.7kW (motoare care stiu ca se gasesc cam prin toate magaziile celor "strangareti"). Aici ma refer la o modificare serioasa si cu rezultate. Am incercat si eu mai demult asa de distractie sa bag un magnet de difuzor in locasul rotorului si pe care l-am invartit cu o bormasina. Suspect mergea. Nici nu ma asteptam la cat de mic era magnetul. E uite ca de atunci mi-a ramas ideea in cap cu rotorul modificat. Link spre comentariu
pusttiu Postat Noiembrie 30, 2009 Partajează Postat Noiembrie 30, 2009 este pe youtube un filmule cu un alternator la care in loc de bobina de excitatie...(rotorul) sunt pusi 2 magneti din permaloy si generaza curent. faza e ca nu stiu cum se culege tenisunea...la alternator stiu ca are ca la motor,,perii colectoare... Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 30, 2009 Partajează Postat Noiembrie 30, 2009 Alternatorul are bobinele integrate in stator (ca si motoarele trifazice)Periile sunt pt bobina de excitatie,care e pe rotor Link spre comentariu
Vizitator onica_marian Postat Decembrie 3, 2009 Partajează Postat Decembrie 3, 2009 Prieteni, fenomenele fizice ce au loc in interiorul alternatorului (intre partile componente) sau mai bine zis in orice generator de electricitate nu-s asa simple. Nu cred ca fac subiectul discutiei aici. Asa mai pe scurt infasurarea (componenta) in care ia nastere tensiunea electromotoare se numeste INDUS iar infasurarea (comnponenta) care produce campul variabil ce induce tens. electromotoare in indus, se numeste INDUCTOR. In toata povestea pe noi ne intereseaza inductorul care zic eu, e cel mai important d.p.d.v. financiar .Sper sa fiti de acord cu mine...Eu stiu ca s-au facut generatoare "putin" mai eficiente din alternatoare si s-au si pus pe youtube rezultatele, eu vreau sa stiu daca a facut cineva dintre noi (romani) ceva serios, si daca nu, sa propunem cateva idei. Din punctul meu de vedere nu se merita sa cumperi magneti neodym (care-s scumpi) si sa-i pui pe rotorul unui alternator. nu e fezabil chiar deloc. Mai bine te chinui sa modifici rotorul unui motor trifazic (sau nu) de curent alternativ, chiar daca electronica de control poate fi mai robusta. Link spre comentariu
Dr.L Postat Decembrie 3, 2009 Partajează Postat Decembrie 3, 2009 pai doar rotorul face diferenta intre un alternator si un motor trifaziccel putin ca principiu de functionare Link spre comentariu
Vizitator onica_marian Postat Decembrie 3, 2009 Partajează Postat Decembrie 3, 2009 Nu chiar... Dar daca de exemplu scurtcircuitezi infasurarea de excitatie si aplici o tensiune sinusoidala trifazica in stator, va lua nastere un cuplu mecanic. Chiar sunt cateva site-uri dedicate transformarii unui alternator intr-un motor. Din pacate autorii cer bani pe scheme. Probabil ca s-or gasi si free, n-am mai cautat.Eu m-am apucat in vacanta trecuta sa lucrez la un fost motor trifazic, l-am debobinat, l-am curatat, am inlocuit toate foliile de izolatie a bobinelor de miezul statoric si am de gand sa-l rebobinez cu sarma mai groasa (dispunerea bobinelor o fac exact ca la statorul de alternator). Pentru rotor am alta idee decat magneti permanenti. Am dat deja miezul de tole de pe ax si vreau sa fac 2 perechi de poli ( acele gheare) mai mari decat ale alternatorului , iar in mijlocul lor sa pun un mosor cu infasurarea de excitatie (bineinteles mai mare decat a alternatoarelor) la care un capat sa fie legat la ax (masa in acest caz) iar celalat capat la un inel colector de cupru pe care sa culiseze o perie. Eu stiu ca par utopice ideile, da chair m-am gandit la fiecare inconvenient si am gasit cate o solutie. Tensiunea de excitatie se poate controla usor cu un releu de incarcare obisnuit de 24v. Chiar daca pare complicat, cu ceva relatii pe la un strungar, per total cred ca va iesi mult mai ieftin decat un generator facut de la 0 cu magneti permanenti plus controlleru de incarcare. Peria care va alimenta bobina de excitatie se afla intr-o portperie de ebonita de calitate (de la un motor de masina de spalat). Ideea ar fi ca generatorul sa-l fac de tip vertical pentru un cuplu mai bun la viteze mici ale vantului. Cam nebunesc proiectu, dar din pacate la facultate in iasi nu stiu pe nimeni cu un atelier in care sa mai pot lucra, deci ramane la primavara... Link spre comentariu
cipcirip Postat Decembrie 4, 2009 Partajează Postat Decembrie 4, 2009 Salut, vezi pe la CFR cum arata un generator cu poli in forma de gheara. In principiu e cam la fel cu alternatorul auto, dar nu are perii/infasurari mobile. De asemeni puterea e cam de 10-20 ori mai mare... Link spre comentariu
Vizitator onica_marian Postat Decembrie 4, 2009 Partajează Postat Decembrie 4, 2009 Cred ca si cu magneti permanenti ar iesi o treaba buna. Eu ma gandesc ca un avantaj major il constituie si faptul ca generatorul facut dint-run motor e mai solid d.p.d.v. mecanic si mai bine izolat de intemperii. Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Decembrie 21, 2009 Administratori Partajează Postat Decembrie 21, 2009 Si eu m-am gandit sa modific un alternator si sa-i pun 6 magneti pe rotor sa vad cum se comporta, pot chiar sa fac alt rotor din aluminiu in care sa incastrez magnetii.Ziceti de unde fac rost de un altenator sau daca aveti careva unu de aruncat dar sa nu fie ars... as fi bucuros ca sigur ma plictisesc de sarbatori si asa poate fac si eu ceva util. Promit ca pun poze pe forum cu lucrarea dupa ce o termin Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum