Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mai intai simulam sau construim si apoi carpim? sau ...?


pusttiu

Postări Recomandate

efectiv mi-e rau!!!!!7pagini de gargara si nimic.... forumu e pt citit formule si presa la cafea :)) thd <1% la 20w in sus ? :) mi-e rau.... eu am alta politica...fac montajul clasic apoi modific daca nu-mi place ce a iesit. si chiar imi place cind lampa distorsioneaza ..... chiar si 10% nu e mult ....de asta folosesc si chitaristi lampi si nu tranzitori.... modele , simulare... avem 50de ani de tranzistori si 40de ani de cind nu se mai folosesc lampi la nivel global.... si totusi MARSHAL< FENDER< LAMM SI altii inca le folosesc si au ceva experienta... fratilor nu mai inventati roata... ca nu o sa mai ajungem pe luna...sau marte. pls tensiuni de 500V sau curenti de 1,8ma pe o lampa...dao in sufletu meu , de atunci puneam mina pe pistolul de lipit faceam cablajul in 11mii de versiuni si aleageam pe cea mai buna. pls sper sa nu fi deranjat pe nimeni dar sunt putin frustrat in ultimul timp de activitatea mea pe forum si a altor colegi. din pacate intru f rar acum si atat mai rar am posibilitatea sa pun miina pe un pistol de lipit , am 5proiecte cu lampi si nici unul nici in faza de 10%.------------------------------------------------edit kosmin227: topicul vechi avea alt subiect asa ca am facut unul nou

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • pusttiu

    4

  • EmyRulz

    4

  • Kosmin

    3

  • sebi_c

    2

Top autori în acest subiect

Sincer nu-ti inteleg frustrarea! Ce-ai vrea sa fac, montaje pe banda? N-am timp de asta! Asta e pentru stahanovisti. Si mai e o problema, eu nu am zeci de tuburi, trafuri si piese corespunzatoare prin casa ca sa pot incropi ceva repede, cand ma apuc de un proiect comand ce am nevoie si tre sa iasa ceva calumea. Nu ma intereseaza sa construiesc zeci de cioace si incropeli. A si nu ma grabesc, pentru ca un proiect de acest fel e foarte scump si nu vreau sa arunc banii pe geam. Va mai dura mult pana se va concretiza oricum. Asta e modul meu de lucru. A si ce e rau in discutii teoretice? Tocmai, eu constat ca majoritatea nu cunosc foarte bine bazele, deci e chiar util, dar cei mai multi se feresc de matematica si fizica ca de dracu. Asta e foarte rau....Mintea mea cere sa fie si ea un pic creativa si sa incerce sa proiecteze ceva care sa imi satisfaca preconceptiile MELE despre cum ar trebui sa fie un amplificator sau preamplificator. Mie nu-mi plac distorsiunile extreme!Punct. E pentru aplicatie hi-fi nu pt chitara. Nu-mi place "sunetul de lampa", am auzit amplificatoare pe lampi care suna corect, asta vreau, eu! Nu ma intereseaza ce au facut Marshall, Fender etc. nu ma apuc sa le fac concurenta, oricum ei fac ampuri de instrumente care sunt cu totul altceva, vreau sa fac ceva pentru mine, gandit de mine. Tocmai, pentru ca nu incercam sa gandim ceva de la zero si mereu venim cu cliseul ca "reinventam roata" nu progresam si suntem o tara de rahat care nu e in stare de nimic! Pentru ca niciodata nu am incercat noi sa facem ceva, am asteptat la altii! Chiar daca reinventezi roata NU e degeaba. Noi ne-am dezobisnuit sa gandim cu capul nostru si asta e o mare problema dupa parerea mea. Nu trebuie sa ne fie frica sa gresim sau sa dam solutii proaste, sunt mult mai valoroase daca sunt gandite de noi, decat daca sunt luate de-a gata. Asa se taie si creativitatea si totul. Sincer mi-e scarba de atitudinea asta si credeam ca aici nu o sa fie asa pregnanta..... Parerea mea proprie si personala. Ce e asa grozav in a lua o schema si a o construi? Eu nu sunt lipitor de piese... sorry constructia a o mie de aparate, in viziunea mea, nu face nici cat unul prost gandit de tine!(asta dupa ce ai trecut de stadiul de invatacel). Si plus de asta la mine asta e hobby(nu sunt electronist de meserie).La fel, nu vad ce e rau in simulari, sunt foarte utile, daca stii cum sa le faci. Toti marii producatori, pentru a face lucruri de exceptie, pe langa gandirea de care am amintit mai sus, folosesc softuri petnru optimizari care nu pot fi calculate usor cu capul. P.S. tensiunea de 500V ce are? Si unde am folosit 1.8mA?

Link spre comentariu

EmyRulz, sint de acord cu tine cand spui ca un proiect trebuie pregatit pe indelete, cu un suport teoretic corespunzator,iar simularile pe calculator efectuate de tine si Sebi sint foarte interesante ,practic economisesti timp si proiectul are o flexibilitate ridicata . Eu sint compet neinteresat de o schema publicata de cineva atita timp cit nu sant sigur ca aceasta a fost testata riguros si decat sa o fac eu prefer sa proiectez ampl. de la zero ,exceptia fiind amplificatorul Murray, dar aceasta este o alta poveste. Voi descrie pe scurt metoda mea care este de fapt o simulare pe care tu si Sebi o face-ti mai rapid, deci incadrez un etaj in puncul de functionare optim conform caracteristicilor, calculez valorile orientative si trec totul pe placa de incercare, masor excursile de tensiune si cu un distorsionometru modific rezistentele anodice (-Ug variabil), verific daca eventual o CCS in catod (anod) micsoreaza semnificativ distorsiunile si trec la urmatorul etaj pina ajung la transformatorul de iesire. In mod sigur lantul masurat este mai bun decat o schema oarecare si are o functionare previzibila iar daca a-s avea cunostintele de proiectare simulata le-as folosi...In alta ordine de idei, viteza cu care lucreaz Gabriele este data de cunostintele si intuitia in a discerne o schema buna de una superficiala, si aceasta este o metoda pentru cine poate tine pasul cu el :rade:

Link spre comentariu

Metoda ta este foarte inginereasca si buna! Si eu, inainte sa ma apuc sa simulez, calculez cu mintea totul, stabilesc psf tot grafic si apoi simulez, ce e frumos la simulare(daca e buna) este ca te ajuta sa faci calcule de finete mult mai usor si mai rapid, si ajuta la optimizare. Gabriele intr-adevar lucreaza rapid, dar la el deja asta e afacere nu hobby si e normal la experienta lui sa aiba eficienta crescuta.Eu in schimb nu ma grabesc deloc si nici nu imi propun sa depun prea mult efort, lucrez printre picaturi.

Link spre comentariu

se pare totusi ca am deranjat cind mi-am dat cu parerea... :) , nui nik fara critica nu ar mai fi facut lumea nimic. eu am zis f clar ca asa e metoda mea, nu esti obligat sa faci ce fac eu iar eu nu sunt obligat sa facu cum faceti voi .fiecare om are stilul lui de lucru, fiecare are sau nu experienta .... am zis cum fac eu pt ca altii s-au lovit de probleme tocmai pt ca unii forumisti nu si-au dat cu parerea... (a fost si cazul meu in 2005 cind m-am apucat de amplif....) pt ca nu esti hotarit ce vrei sa faci o sa te coste mult mai mult aplificatorul, asta in cazul in care tre sa platesti manopera pt bobinare traf, rebobinare, carcasa, etc etc.,.. lampi , piese mai mult sau mai putin ,,HI-FI''. cum am mai zis si alta data in regim dyi important e ca cel ce realizeaza amplificatorul sa fie multumit nu cei care au stat cu mana in sin si apoi isi dau cu parerea. pt el34 500v anodica nu e o tensiune f mare (in catalog merge pina la 700v iar intr0o statie dynacord de 100w cu 2 el34 era 800V ) totusi parerea mea este ca e pacat sa o omori.... ma refer la la lampa nos nu la un ,,jj'' de 20euro facuta in 2008-09 iar cu matematica si fizica pot zice multe...dar nu are sens sa ne abatem de la subiect. la ora actuala sunt oameni care nu stiu nici cum se calculeaza puterea si ies din mina lor niste amplifuri de stai in cur cu gura cascata... iar ca sa fie mai la obiect in schema pe care am folosito eu cu datele de pe site-ul lui jogis pt 2 el34 era dat o infasurare de 6,3v si sarma de 1,5mm diametru ... nu sectiune. si totusi in realitate (pe masurate ) 2 el34 consuma max 2A la filament. inca o data fiecare are dreputul sa faca ce vrea cum vrea. asa este cel mai corect. succes in continuare. asta e tot ce am sa spun eu in acest topic si astept cu nerabdare produsul final iar in plus o estimare a costurilor.cu stima,florin c.

Link spre comentariu
se pare totusi ca am deranjat cind mi-am dat cu parerea... :) , nui nik fara critica nu ar mai fi facut lumea nimic.

eu am zis f clar ca asa e metoda mea, nu esti obligat sa faci ce fac eu iar eu nu sunt obligat sa facu cum faceti voi .

fiecare om are stilul lui de lucru, fiecare are sau nu experienta .... am zis cum fac eu pt ca altii s-au lovit de probleme tocmai pt ca unii forumisti nu si-au dat cu parerea... (a fost si cazul meu in 2005 cind m-am apucat de amplif....)

pt ca nu esti hotarit ce vrei sa faci o sa te coste mult mai mult aplificatorul, asta in cazul in care tre sa platesti manopera pt bobinare traf, rebobinare, carcasa, etc etc.,.. lampi , piese mai mult sau mai putin ,,HI-FI''.

cum am mai zis si alta data in regim dyi important e ca cel ce realizeaza amplificatorul sa fie multumit nu cei care au stat cu mana in sin si apoi isi dau cu parerea.

Eu tot nu te inteleg. Accept cu mare placere comentarii la obiect (vezi cum au procedat depanatoru, danzup, blue, kosmin) nu exprimarea frustrarilor cuiva in topicul meu. Pentru asta exista bodega si cabinete psihologice. Aici se discuta idei, posibilitati de implementare, nimic nu e final(inca), e un subiect constructiv care se tot schimba. L-am pornit pentru ca nu am experienta practica cu tuburile si desigur, cand te aventurezi pt prima oara intr-un domeniu ca asta e normal sa faci greseli, de aceea intreb pe cei cu mai multa experienta.

 

Legat de costuri, tocmai d-aia nu ma arunc cu constructia. Daca as fi avut zeci de componente(tarfuri lampi etc) prin casa ar fi incropit ceva, dar cum nu am nu ma grabesc, tocmai pt a nu pierde bani aiurea.

 

 

pt el34 500v anodica nu e o tensiune f mare (in catalog merge pina la 700v iar intr0o statie dynacord de 100w cu 2 el34 era 800V ) totusi parerea mea este ca e pacat sa o omori.... ma refer la la lampa nos nu la un ,,jj'' de 20euro facuta in 2008-09

 

Ce treaba au amplifurile de chitara cu el34 cu ce vreau eu sa fac aici? Ampliful meu e cu kt88, am ales anodica de 500V pt ca vreau mai multa clasa A si punctul de functionare e foarte bun.

 

 

iar cu matematica si fizica pot zice multe...dar nu are sens sa ne abatem de la subiect. la ora actuala sunt oameni care nu stiu nici cum se calculeaza puterea si ies din mina lor niste amplifuri de stai in cur cu gura cascata...

Apreciez dedicarea si maiestria cuiva din aceasta categorie, insa persona respectiva e clar ca a luat un proiect de-a gata. Eu nu sunt genul asta de om(construiesc proiecte dupa scheme de pe la 7 ani, chiar daca niciunul pe lampi pana acum si sincer m-am plictisit de asta).

iar ca sa fie mai la obiect in schema pe care am folosito eu cu datele de pe site-ul lui jogis pt 2 el34 era dat o infasurare de 6,3v si sarma de 1,5mm diametru ... nu sectiune. si totusi in realitate (pe masurate ) 2 el34 consuma max 2A la filament.

No comment.... ce treaba are cu ce se discuta aici?

 

P.S Kosmin te rog sa stergi tot off-topicul.

Link spre comentariu

altii ajung sa cirpeasca ce proecteaza unii iar timpul o va dovedi. ( multi dintre dvs au ajuns sa repare ce s-a chinuit unu sa proiecteza sau sa realizeze...) iar daca unul este jenat de metoda mea de lucru nui nik :) . eu nu sunt jenat de a lui . nu era necesar un topic ... da era bn ca asa mai citesc si eu la cafea cite o barfa :) cu stima.florin c.exemplu ala cu sarma de 1,5 l-am dat ca sa scot in evidenta un proiectant destept care a zis ca ai nevoie de 5a pt 2el34 iar in realitate sunt doar 2a. si sunt si statii hi-fi cu tensiuni de 1200v anodica daca lampa folosita permite, mi-am dat cu parerea pt ca si kt88 ca si el34 este o lampa scumpa si la 500v se duce repede...vazusem undeva pe net jj parca kt88 la 40euro/buc ,forumistii au facut clasa A si nu SE cu 6p3s.inca o data scuze daca am deranjat.

Link spre comentariu

 

 

inca o data scuze daca am deranjat.
Nu ai deranjat, fiecare are metoda lui de lucru dar si-o poate imbunatati daca vrea.Eu facusem un topic nou pt a mai schimba o idee ceva intre noi cu privire la subiectul in cauza, daca am vazut ca prezinta interes :dans:
Link spre comentariu

EmyRulz, de ce sa se stearga thread-ul? Dupa mine e foarte instructiv. Pusttitu are o metoda pe care o aplicam si eu cand nu erau computere tari ca acum. Era o metoda "taie si vezi!", adica dupa socoteli lipeai piese si observai problemele. Nu ne-am nascut cu computere, iar inainte de astea, au fost metode cu adevarat ingineresti in a face un proiect, chiar asa cum face Pusttitu. Acum daca avem computere, chiar putem sa observam de ce nu mergea odata ceva.Altfel, sa fim seriosi, dupa ce te obisnuiesti cu simularea, ai modele bune si simt de observatie nu mai pui mana pe creion. Eu chiar si in RF, cand fac o simulare imi costruiesc niste module (un fel de swr) sa vad adaptarea intre etaje si trag componentele astfel incat sa se faca cat mai bine, la castig maxim. Nu mai vorbesc de un AJF cu lampi, cand apar curentii de grila sau limitari, le observi si rectifici componentele sa fie exploatata lampa cat mai corect. Nu mai spun de puteri disipate, THD sau mai stiu eu ce te intereseaza, este imediat observat si luate masuri de rectificare a neajunsurilor. Bineinteles, trebuie ceva experienta si bagaj teoretic sa nu umbli dupa cai verzi pe pereti. Dar chestiunea nu e atat de complexa sa nu ajungi la rafinament. Totusi, am observat ca la transpunerea in practica sunt diferente notabile, care trebuie contracarate deja de la simulare. De exemplu, cum se poate echilibra un diferential, sau contracara amplificarea modesta a tuburilor din acesta. Nu mai vorbesc de amplificatorul de intrare daca are amplificare mare, cum sa reglezi PSF din cauza dispersiei tuburilor.PS. Va rog sa ma scuzati daca va stalcesc "numele" uneori, pentru ca unele sunt chiar greu de retinut si corect poate e scris, numai cu copy paste.

Link spre comentariu

Vad ca trebuie sa ma explic(si nu imi place)1. NU am cerut stergerea topicului ci doar a off-topicului, adica discutiilor pe langa subiect din threadul meu. Topicul de fata in care discutam provine din topicul meu, asa a decis sa actioneze kosmin si e o idee buna.2. NU am zis nimic de simulare vs calcule vs masuratori vs restu lumii, s-a inteles gresit. Eu cand proiectez ceva trec prin TOATE, asa mi se pare normal. NU am sustinut nicaieri ca ma bazez doar pe simulari, sunt doar un instrument comod printre altele, nimic mai mult, nu este nici necesar si in mod sigur nici suficient.3. NU eu am inceput discutia ci pustiu.... ca cica ii e sila de paginile de discutii din topicul meu ca nu vede nimic concret, ca puteam sa fac nustiu cate variante de montaje si sa testez. Asta nu mi s-a parut ok, cu atitudinea asta nu sunt de acord! Am si motivat de ce nu am actionat asa(nu am posibilitatea in primul rand) si NU am indemnat pe altii sa faca la fel ca mine. Nu am nimic cu metoda nimanui! Treaba lor! Dar asa cum eu nu ma iau de nimeni si nu ma apuc sa zic ca mi-e sila de ce spun ei pe forum, asa vreau ca si altii sa nu se apuce sa faca acest lucru. Accept critici dar LA OBIECT, sunt constient ca gresesc(mai ales ca nu am experienta in privinta lampilor), nu sunt foarte inteliget, nu sunt eficient ca o linie de productie, va rog sa ma scuzati daca sunt sub asteptarile dvs. Dar din moment ce eu nu ma iau de altii si nu incep discutii pe langa subiect, am si eu pretentia sa fiu tratat la fel. Astfel de polemici NU isi aveau locul in threadul respectiv.

Link spre comentariu

Am crezut ca tema asta este inventata de Pusttitu, ceea ce nu era chiar rau! EmiRulz, scuze daca te-am deranjat! S-a mai discutata pe tema simularii si in cazul meu, uneori chiar cu mici intzepaturi. In schimb, oamenii sunt oameni si nu le putem impune sa simta cum vrem noi. Pusttitu e chiar simpatic cu "Vaii, mi-i rau!".

Link spre comentariu

inca o data zic ...vaii mii rau !. nu am scris nicaieri ca i-mi este sila de ceva si in nici un caz de munca unui coleg forumist. stiu si eu ce inseamna sa faci o simulare.... altii prefera sa joace table sau sa bea o bere in timp ce altii muncesc. e doar semnatura mea intr-un contex inteles gresit de dvs. nu am zis minic nici eu de metoda pe care o foloseste fiecare, doar am zis cum fac eu.mie mi se pare ...si ma repet MIE mi se pare o anormal sa ma apuc sa ,,proiectez,, o schema cu lampi... ce sa mai inventez cind cam tot ce se poate face cu lampa s-a facut inca din anii 60. :( aaa pot face mici modificari la niste configuratii existente... asa da..dar o simulare niciodata si ma repet niciodata nu va fi la fel de ,,exacta,, ca o schema practica ( ma refer aici in sensul sunetului auzit... eu pe auz ma bazez si nu pe o tensiune sau un curent, daCA NU FUNTIONEAZA SCHEMA AJUNG SA MOSOR SA POT REMEDIA) am facut si eu acasa montajelul cu el84 SE dupa schema aia a lu alex de ARITMA si am pus alte valori pt c-uri de separare ca nu mi-au placut ale lui CUM SE AUZEAU LA MINE... trafurile de iesire nu o sa le reinventeze nimeni sunt zeci de carti pe aceasta tema, sunt acele diagrame dupa care se fac trafurile.. doar poti sa pui sarma mai buna, tole mai bune , izolatie mai buna.. etc... si eu la statia mea cu el34 am pus inca in plus fata de schema lui jogis un etaj de preu cu e88cc si un etaj de stabilizare a tenisunii cu lampa 6p3s... dar nu am reinventat nimic doar am adaptat ceva existent. inca o data fiecare are dreptul sa faca cum vrea... si nu mi-e sila de nimic :) inca,,,,mai ales de lampi :) ps : un exemplu de ciudatenie e asta cu lampile balanced.... si kosmin cred ca poate spune mai bine,,,cam cita munca e sa masori niste lampi cu catometrul pina gasesti unele care sa aiba parametri identici sau apropiati in aceasi lampa...(la duble triode ) din ce am vazut eu pe net sunt oameni care cumpara si dau bani greiii cu toate ca majoritatea schemelor folosite au amplificari fixe pe fiecare trioda...deci nu prea mai conteza daca lampa are miu, are c sau ns ce mai diferit... nu sunt nici adeptul lampilor imperecheate dar asta sunt eu . am ascultat pina la ora actuala in 5ani de lampi poate sute de lampi daca nu mii. fiecare lampa vanduta am testato am comparato auditiv ( ca nu am catometru ) cu ce am avut mai bun in acasa(in acelasi amplificator ) si am ajuns la concluziile de mai sus. cu stima,florin c. ma repet , e doar parerea mea si nu este nimeni obligat sa tina cont de ea.ps: o data aveam o lampa 6l6GC philips folosita cam 80% aproape ca negativarea disparuse si am puso cu un 6p3s nou nout... sa vad cum se aude.... surpriza nu era nici o diferenta audio pina pe la 40% din volum pe canalul ala fata de celalalt dupa aceea distorsiona putin...

Link spre comentariu

Lampile balanced, matched etc sunt pt niste montaje in care altceva nu prea se potriveste, de ex un final pp cu negativare automata si daca lampile nu sunt imperecheate sigur ca va avea distorsiuni mari; oricum e un fapt stiut ca tuburile nu se uzeaza la fel si tot se va ajunge la un dezechilibru dupa cateva sute de ore de functionare. Un alt exemplu e parallel SE unde sunt cate 2-3-4 tuburi si alea la fel daca nu sunt aproape la fel vor deranja la ureche.Un bun contraexemplu este un amplif cu GU19 sau 6r3s, gu29, qqqe06/40 sau ceva de genu unde pentodele sunt in acelasi balon si acolo daca nu ii faci negativare fixa separat nu o sa o scoti la capat in veci ca asa ceva nu poti imperechea.Eu stiu cata munca si rabdare necesita sa masori tuburi pt ca am facut-o de sute sau mii de ori si tot mi se pare ca ma misc incet, munca asta se va regasi in preturile tuburilor.In concluzie depinde de gusturi, de cata electronica stie constructorul, de partea financiara si de client evident.Am vazut in vest si peste ocean un tub 6n8s ma rog 6sn7 EH costa 11$ la care daca se doresc triode identice in acelasi tub mai adauga 4$ si daca se vrea si cat mai putin microfonic mai baga 4$ deja se apropie de dublu. Cred ca mai repede ar cumpara 2 tuburi, si-ar face treaba omu cu ele, unde mai pui ca unele lampi rusesti au parametrii asa de imprastiati ca din 100buc daca faci 1-2quaduri/sextet si 5-6 perechi e minune(vezi 6p3s sau 6p3s-e etc etc). si cu imperecherea asta e discutabila treaba ca se fac imperecheri pe 1%, pe 2,3..5...chiar10%; eu am mers pe 4-5% pana acum.Un alt motiv pt care se construiesc amplifurile cu tuburi imperecheate este acela ca posibilul client nu va avea cunostinte de electronica sau vreun aparat de masura prin casa macar, si el cand le va inlocui cu altele noi din cauza epuizarii va constata ca daca nu cumpara imperecheate cum le-a pus constructorul se va auzi ca naibade ce chitaristii se duc cu amplifurile la service si au cei de acolo asa zisele aparate pt ReBias?? sau unii chitaristi cu scule de mii de euro le duc la verificat la fiecare cateva sute de ore pt a regla din nou negativarile si tot ce trebuie.....Din nou se ajunge la vorba mea, toata treaba depinde si de client si de constructor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări