Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena verticala pt 11m in amplasament fix - rog un sfat

Vizitator c0de

Postări Recomandate

Buna.Recent am achizitionat si eu o statie mai performanta (FT-897D) si m-am apucat de construit antene. Am ajuns la banda de 11m (CB) si as vrea sa fac o antena care sa nu ocupe prea mult spatiu pentru ca nu am cum s-o instalez. M-am gandit la antenele mobile care au cam 150-200 cm insa, din cate stiu, e nevoie de un plan de masa. Singurul loc in care as putea monta o antena de genul asta ar fi in balcon iar lungimea maxima ar putea fi cam 3m (altfel il intzep pe vecinu de sus :) ). Ma poate ajuta cineva cu o schema a unei antene mobile modificate pt amplasament fix? M-am gandit sa fac antena verticala telescopica (cu radiale, de genul 5/8 lambda sau lamda/4) din 2 tuburi de aluminiu 10x1x1m respectiv 8x1x1m (intra perfect unul in celalalt si culiseasa). Din pacate nu le prea am cu acordatul si cu calculul bobinelor si nu stiu cum sa rezolv problema planului de masa. De asemenea, as prefera ca radialele sa fie mai scurte, asta daca se poate compensa cumva din bobine. Orice sfat este binevenit.Va multumesc anticipat.PS. stau la etajul 1, balcon cu grilaj metalic... daca are vreo importanta.YO5ORW

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo3ihg

2

• +_Florin_+

1

Top autori în acest subiect

daca balconul e cu grilaj metalic antena nu poate fi amplasata inauntru, trebuie sa o scoti in afara balconului, si deja devine mai complicat, dar in afara balconului poti pune o antena industriala mai lunga decat una auto.mai bine te urci pe bloc.

Link spre comentariu
Vizitator c0de

daca balconul e cu grilaj metalic antena nu poate fi amplasata inauntru, trebuie sa o scoti in afara balconului, si deja devine mai complicat, dar in afara balconului poti pune o antena industriala mai lunga decat una auto.mai bine te urci pe bloc.

Bineinteles ca o scot in afara balconului dar problema e ca nu pot sa ma "intind" la mai mult de 3 metri... ajung la vecinu de sus si nu prea cred ca-i convine. Varianta cu montatul antenei pe bloc este exclusa deoarece este mansardat si vecinii au deja probleme cu acoperisul... m-ar arunca de pe bloc daca m-ar prinde ca le mai pun ceva pe acoperis :)Deci singura solutie ar fi ceva mai mic de 3 metri si eu m-am gandit la o antena lambda/4 ( sau mai scurta) cu radiale dar nu stiu cum se face acordarea/adaptarea... as vrea ca macar radialele sa fie mai mici de lambda/4. De asta cer un sfat, in special pentru dimensionarea bobinelor. Eu am gasit o schema pt banda de 6m , antena 5/8 lambda (vezi atasament - pagina 5)... ceva de genul acela as dori, dar nu stiu s-o calculez.[attachment=0]ON6MU VHF 6-meterband half-...pdf[/attachment]
Link spre comentariu

daca vrei sa cumperi o antena, uite aici antena boomerang, special conceputa pt balcoane/ferestre, acordata gata, se poate regla foarte usor din inaltimea radiantului.

http://www.lccom.ro/product_info.php?cP ... cts_id=495

daca vrei sa construiesti iti pot oferii cateva linkuri, nici eu nu am construit antene cb asa scurte, doar multiband HF

http://www.ac6v.com/cb.htm

http://home.att.net/~wizardoz/cbmw/antenna_fabri.html

http://www.i1wqrlinkradio.com/antype/cb_antenna.html

acordul antenei il faci, dupa ce o calculezi bineinteles, din inaltimea radiantului, sau cu un antenna tuner (manual sau automat - seria FC pt Yaesu, sau LDG de exemplu)

dezavantajul unui antenna tuner este ca iti acorda si cablu coaxial pana la antena, dar acorzi antena din casa.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Pentru cine nu se poate extinde prea mult pe verticala, o idee ar fi un dipol orizontal pt balcon, varianta cu performante mult mai bune decat o "verticala" mica.Doua tevi de cupru 22mm x 2.73m, o scandura mai groasa si lunga de 3m ca suport, si vreo 25m sfoara de plastic pt intins rufe - pt a ancora elementii asa cum se vede in desen ca sa nu oscileze la vant. Am pus o schita de principiu mai jos, detaliile de prindere, ancorare, etc. raman la latitudinea fiecaruia.Desi varianta verticala are avantajul omnidirectionalitatii, acesta este anulat de faptul ca din spatele antenei oricum nu se prinde nimic din cauza blocului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări