Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PFC ( Power Factor Corection)

moro

Postări Recomandate

De curand am inceput sa lucrez la un smps pe care momentan nu am cum sa lucrez la el in lipsa de osciloscop. Si m-am gandit sa pun un pfc, vreau sa construiesc un modul de alimentare pentru doua canale audio (etaje finale) undeva pe la 1600W pe canal.

Si m-am gandit ca sa pun si pfc inainte de sursa pentru o alimentare de la retea intre 80-265V stiind ca in unele zone sunt probleme cu alimentarea de la retea... In fine, cautand pe google am descoperit o aplicatie foarte interesanta sub emblema Fairchild, vad ca baietii au si un xls pentru calcularea diverselor componente din schema standard.

Aici sunt formulele de calcul si schema: http://www.fairchildsemi.com/an/AN/AN-6004.pdf

Pfc-ul pe care vreau sa il construiesc trebuie sa aibe urmatoarele caracteristici

Vin minim = 80Vac

Vin maxim =265Vac

Vout minim (cu 80Vac pe intrare) = 300V

Vout constant = 380V

Putere iesire = 3500W

Frecventa = 125000 hz

Dutycycle= 0.70

randament = 93% (0.93)

Urmarind formulele descrise in nota de aplicatie cu pricina mi-au rezultat niste curenti

I varf (Input peak current) = 66.53 A

delta I = 13.31 A

I Lmax care zice ca ar fi curentul maxim prin inductor, respectiv Ivarf+ (delta i/2)

Ce vreau eu sa stiu sunt niste caracteristici geometrice pentru miezul pe care va fi bobina pusa stiind deja valoarea inductantei. Din ce am vazut pe net este necesar un miez facut din pulbere de fier cum sunt cele de la micrometals, insa nu stiu cum sa aflu ce dimensiuni ar trebui sa imi indeplineasca miezul pentru al nu satura si pentru ce curent sa il dimensionez?

dI, Ivarf, IL max? La fel si acel tranzitor mosfet care la puterea asta va fi un igbt. Intreb pentru ca nu am mai lucrat cu pfc-uri pana acum....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• moro

6

• lalihifi

2

• danb1974

1

• Dr.L

1

Top autori în acest subiect

M-am uitat pe documentul de la dvs, cautand putin mai tare pe google gasisem in acele seminarii unitrode urmatoarea fraza:Typically the CCM inductor is designed withthe ripple current (?i) equaling 20% of the peakcurrent.Deocamdata am lamurit`o pe asta cu amperii :nebunrau: trebuie sa vad de unde fac rost de miezuri din pulbere metalica gen micrometals cu permabilitate mica , daca stie cineva vreo sursa in romania please tell :d pana n-am miezurile alea is legat de maini cu experimentele practice...

Link spre comentariu

Acum ca sa fiu sincer mie mi se pare ciudat ca te ocupi de pfc acum .Parerea mea :Mai bine fa intai smps-ul ca sa vezi tu ca-ti merge bine si de abia dupa aceea sa te ocupi de pfc desigur modifici transformatorul ptr iesirea de pfc adica 400v.Faptul ca nu ai osciloscop ......e grav la smps-uri.

Link spre comentariu

Nu stiu daca ai observat, dar incepusem un proiect full bridge... Legat de osciloscop asa este, din pacate am imprumutat de la un vecin si nu pot face nimic deocamdata decat sa astept salarul si intr-o saptamana doua maxim imi iau osciloscop si reapuc experimentele. Pana una alta incerc sa lamuresc cat mai multa teorie ca fara... e cam greu :nebunrau:

Link spre comentariu

Nu prea ma intereseaza pe mine de enel :) eu vreau sa reduc curentii de alimentare in smps si sa asigur o stabilitate cat mai buna la variatii mari de tensiune. E drept ca sursa ar functiona si fara acest pfc, dar daca se poate de ce nu :). Mai car statia dupa mine pe la tara unde se stie cat de "cuminte" este tensiunea de la priza, acum astept sa-mi vina miezurile comandate si osciloscopu. Ne auzim cand ma pun la propriu pe treaba, pana acum am rascolit internetul dupa informatii teoretice...

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Momentan astept niste mici resurse financiare, intre timp mi-au ajuns miezurile din usa pentru bobina pfc-ului, ii vorba de un miez din pulbere de fier cu diametru exterior 77mm. Ce vreau eu sa fac va avea cativa kilowatti urmat apoi de o sursa in comutatie pentru amplifuri in clasa d.O sa revin eu curand si cu poze. N-am uitat de topicul asta

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări