Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampa de birou pe leduri

Postări Recomandate

Buna

Dupa ce mi-am achizitionat un 'rahat' ieftin de Lampa de birou cu caracteristicele teoretice 20W/12V dar de fapt avea 9V :jytuiyu si o culoare mai mult galbena decat alb + se infoca ca naiba si incepea sa imi miroase a plastic prin camera.

Am vrut ca amplasarea ledurilor sa nu afecteze strucrura lampei, adica sa nu fiu nevoit sa decupez din plastic, de aceea am eliminat doar becul si soclul lui! transformatorul l-am lasat doar am adaugat o punte de 1 A si 4 condensatori 100nF intre pini.

Dupa stabilizare traful scotea in jur de 14V dar dupa punerea consumatorilor scadea la 10,31V.

Ledurile le-am calculat ca si tensiune de alimentare 11V la 17mA/ramura si 3.2V/led.

Caracteristicele ledurilor:

Tensiune alimentare: 2.9V-3.5(max)

Intensitatea: 9000 mcd (20mA)

Imax: 30mA

I tipic: 20mA

Unghiul: 100°

Culoare: Alb

Temperatura culoare: 7000°K

Temperatura functionare: -40°C...+80°C

12 leduri grupate in 4 de cate 3 leduri in serie.

Rezistenta de 82 Ohmi am utilizat.

La montare am folosit geamul original cu ajutorul caruia am fixat modulul de leduri (prin presare, si sticla atinge ledurile).Acesta sticla se cam incalzeste destul de bine in functionare! ar trebui sa imi fac griji? sa incerc o metoda de prindere fara sticla?

Uitati cateva poze cu executarea ei:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Postez si fisierele cu PBC-uri... aceste lampi sunt destul de utilizate si ieftine poate cineva mai este interesat in executarea ei.

Vedere normala:

PBCinOglinda.pdf[/attachment]

Componente:

PBC.ZIP[/attachment]

L-am realizat in Sprint-Layout 5.0(versiunea demo se poate descarca de aici: http://www.abacom-online.de/uk/html/dateien/demos/viewlayout50.exe)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• criss

4

• remus68

2

• Spitfire

1

• Mindware

1

Top autori în acest subiect

Acesta sticla se cam incalzeste destul de bine in functionare! ar trebui sa imi fac griji? sa incerc o metoda de prindere fara sticla?

De la ce se incalzeste?! De la 12 LED-uri prin care trece 20mA?Bizar...ceva nu e in regula...am facut bec cu 60 LED-uri care ramane rece gheata...
Link spre comentariu

Stai asa...ca nu ai precizat....sticla se incalzeste cand folosesti becul...? sau cand folosesti ledurile?

Pentru ca am observat o chestie.. tu spui ca in sarcina ,tensiunea scade pana la 11V.... de la 14.... asta se intampla doar cu bec.... ledurile nu vor putea sa creeze atata sarcina...

E o discrepanta intre cazuri....

Deci... daca se incinge sticla pe leduri... ceva NU e bine deloc....

Dar,evident,daca se incinge pe bec..e normal...evident...evident.....evident....

Sper sa nu fi intuit gresit ca asta era ideea ta....dar ..vorba aia..." better safe than sorry"

Link spre comentariu

transformatorul l-am lasat doar am adaugat o punte de 1 A si 4 condensatori 100nF intre pini.Dupa stabilizare traful scotea in jur de 14V dar dupa punerea consumatorilor scadea la 10,31V.

E filtrarea prea mica. Mai pune un condensator de 100-470u.
Link spre comentariu

Nu de la bec se incinge ci de la leduri!Caderea de tensiune de la 14V la 10,31V l-am testat cu ajutorul ledurilor, fiind un transformator mic si chinezesc nu eram sigur la ce tensiune sa calculez ledurile deci am luat la incercari, prima oara am calculat rezistenta la 14V si mi-a cazut tensiunea la 9V, dupa aceea l-am luat la 12V (pt a fi sigur) si mia scazut la 10V iar in final la 11V lam calculat si rezultatul a fost de 10,31V.prin leduri trece doar 17mA si nu ar trebui sa se incalzeasca!Am sa mai agat un condensator pt filtrare, cred ca am pe acasa unul de 1000uF.

Link spre comentariu

Am pus un condensator de 1000uF si am facut din nou masuratorile 13,41V .... 47mA/ramura :speriat nici nu stiu cum mi-au rezistat pana acuma.Am schimbat rezistentele cu 270 Ohmi si mi-a iesit o tenisune de 14,14V ... 17mA!Parca totusi se incalzeste sticla dar foarte slab... nu stiu cat vor tine aceste leduri avand in vedere chinul prin care au trecut ieri seara!Nu inteleg cum am putut face tampenia aceasta ....... sa calculez rezistentele cu o tensiune inferioara

Link spre comentariu

Temperatura culoare: 7000°K

Este o lumina cam "rece"! M-ar interesa LED-uri care sa aiba temperatura de culoare 2500...3000K, dar la nici un distribuitor nu am vazut precizata temperatura de culoare. A facut cineva vreun "becoled" care sa dea o lumina de culoarea becului cu incandescenta ? Eventual sa-mi dea PM de unde a cumparat astfel de LED-uri.
Link spre comentariu

Eu asa miam dorit cu lumina rece, intradevar un pic am regretat deoarece in primele zile intampinam probleme destul de mari cu lucratul sub aceasta lampa, tastatura desi neagra(cu gri) stralucea, ce sa zic cand incercam sa cositoresc ceva, imi stralucea ca naiba greu delimitam traseele si daca intre pini nu este un scurt.Acuma m-am obisnuit un pic cu ea.

Problema mea este ca se incalzesc dupa un timp de aprox. 1h de functionare...in weekend am sal desfac si verific din nou(am cumparat un nou aparat de masura ca vechiul facea figuri).

uita aicea unul de 5500k

http://www.ledshop.ro/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=111&category_id=9db87f9f7620c03edd749f61ab3dfd02&option=com_phpshop&Itemid=1

Eu sunt in polonia si aicea gasesc:

Din acestea am(7000k):

http://sklep.avt.com.pl/p/pl/4823805/dioda+super+flux+biala+zimna+20ma.html

Cu lumina calda:

http://sklep.avt.com.pl/p/pl/4823807/dioda+super+flux+biala+ciepla+20ma.html

Link spre comentariu

Nu vreau sa para o intrebare hilara , dar deoarece nu am abordat pina acum constructia acestor "becoleduri" as dori sa cunosc parerea celor care au mai multa experienta in acest domeniu. Am gasit acest LED http://www.ledshop.ro/index.php?page=sh ... p&Itemid=1 care da o lumina mai "calda". Daca montez 100 de bucati intr-un corp luminos, ce intensitate luminoasa va avea, comparativ la puterea unui bec cu incandescenta alimentat la 220V ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări