Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ajutor 'automatizare' comanda releu prin tel. fix interfon

srdjan

Postări Recomandate

am incercat sa cuprind cat mai bine in titlu ce vreau sa reflecte topicul. am dat search dar n-am gasit nimic pe chestia asta...desi poate n-am stiut eu ce sa caut. asadar daca am neglijat regulamentu cer toleranta.Problema: un amic m-a rugat azi sa ma gandesc la o solutie la problema cauzata de urmatoarea treaba:vecinii sai de pe scara (exclusiv varsta a-III-a) s-au hotarat sa modifice interfonul scarii (de catre reprezentat) astfel incat accesul sa nu se mai faca pe baza de cod ci doar pe baza de comanda acces din apartamentul la care suni si evident raspunde cineva.pentru vecini e evident convenabil deoarece la ei e tot timpul cineva acasa, dar amicul meu s-a saturat sa deranjeze sunand la vecini la ore tarzii ca sa ii deschida cand nu e nimeni acasa (adica tot timpul)asadar el s-a gandit sa imi ceara o solutie tehnica cum ar putea automatiza procesul de deschidere a usii in momentul in care suna cineva la apartamentul lui.Precizez ca are conectat la instalatie un telefon fix cu taste si accesul il comanda apasand tasta 0 in urma ridicarii receptorului dupa ce suna cineva la interfon (probabil se poate deschide si dupa coborarea receptorului dar nu sunt sigur.)Ce e drept habar n-am cum functioneaza telefoanele dar imi imaginez cate ceva...eu m-am gandit la urmatoarea solutie:in momentul in care suna telefonul (adica cineva a apelat apartamentul sau de la interfon) se modifica o tensiune de la valoare de stand-by la valoare de 'ring' pe linia de comunicatii a aparatului.aici as avea nevoie de valorile tensiunilor de la cele doua stari: stand-by si ring (sau cum le zice)de asemenea cand se apasa tasta 0 se inchide un subcircuit alimentand in cele din urma releul de la actuatorul incuietoarei.si aici as avea nevoie de valoarea tensiunii... daca e intr-adevar vorba de asa ceva. daca in schimb e un semnal modulat cum s-ar putea 'simplifica' comanda...asadar eu ziceam sa se foloseasca o dioda care intra in conductie cand tensiunea este la nivelul de ring si opreste conductia cand e la nivel de stand-by. pe durata ring-ului se incarca un condensator (legat cu un rezistor pt descarcare) care va fi astfel calculat incat sa comande releul timp suficient pentru actionarea actuatorului.astept pareri, sugestii si orice alte forme de ajutor posibile. Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• srdjan

3

• Stefan

1

Vizitator tucov

Sal. Un amic a facut pt o firma ceva de genul asta. Firma era intr-un bloc si cum veneau clineti multi care sunau la int cineva trebuia sa deschida mereu... O sa vb cu amicul meu pe la sf de sapt sa vad dc a venit de la mare si mai are schema. Pot insa sa-ti dau o idee pe ce principiu era facuta. Avea microfon condensator plasat linga soneria interfonului in carcasa interfonului cu preu care comanda un releu care facea contact cu tasta 0. Din cite am vazut (eram acolo la instalare) releul se cupla de mai multe ori ca si cum ai fi apasat de 3-4 ori pe zero si parca avea pt asta un temporizator. Dc mai tin bine minte cum functiona tipul ala de inerfon apasai tasta 0 prima data pt a vorbi cu cine era la intrare si a 2-ua oara ca sa-i deschizi usa tot pe 0 si dc apasai de mai multe ori era ca si cum deschideai de mai multe ori usa ca sa fi sigur. Preul pt mic era cu un operational cred 741 si avea pe intrare la mic un semireglabil pt a regla sensibilitatea sa nu deschida usa cind apesi intrerupatorul de lumina. 741 era alimentat diferential +12v si -12v tot montajul avea normal o sursa externa stabilizata cu 7812 si 7912. Mi-am adus aminte ca mic era montat in receptorul inerfonului ca ala suna si pt asta a schimbat cordonul cu unul cu mai multe fire gen cablu de retea de pc utp. Se poate sa mai fi avut un releu pt contactul de furca al receptorului sau era facuta comanda pe contactele inverse ale aceluiasi releu. Cam atit mai stiu o sa vb cu omul pe duminica dc ai noroc si a venit si postez mai multe poate si schema dc mai are. Bafta

Link spre comentariu
Vizitator tucov

Am uitat sa-ti spun ca nu cred ca va merge ideea ta cu dioda pt ca interfoanele sunt comadate digital deci prin soft si prin procesorul din telefonul din casa stiu ca au o mem programabila in baza de la intrare care primeste digital comada pe linia din apartament. Baza de afara comanda tensiunea de la iala si sursa este tot la intrare.

Link spre comentariu

srdjan culegi tensiune de pe dif. o redresezi filtrezi, ataci un tranzistor, dupa o tempoorizare de 2 sec cu un releu cat mai mic posibil simulezi ca a fost ridicat receptorul din furca (are un microcomutator in furca) si dupa o secunda cu un alt releu apesi tasta 0, dupa 10 sec. totul decupleaza.timpii ii stabilesti din componetele pasive folosite la bistabili, probabil ca se poate face si mai simplu, fara o mana de 555-uri, dar eu cam asa am gandit (sau pui un microcontroler :rade: si poate il alimentezi chiar din linia telefonica,dar nu prea e recomandat)vecinii aia nu au ajuns la nivelul de cartele optice sau taguri de proximitate ?

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări