Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Deparazitare

marianjoita

Postări Recomandate

Am construit un mic amplificator cu C.I. si, pentru ca spatiul este mic, pentru o mai buna racire am montat un ventilator de la o sursa ATX. Necazul este ca ventilatorul introduce brum. Cunoaste cineva o schema simpla pentru deparazitare?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• marianjoita

4

• remus68

3

• junior

1

• zal

1

Top autori în acest subiect

Scoate bobina de filtrare dupa alimentare (e ca un traf mic pe tole - sint si unele modele care o au montata intr-un tub din ferita) dintr-un radio auto din alea vechi si conecteaz-o in serie cu alimentarea amplificatorului si la capatul spre amplificator decuplezi alimentarea la masa cu un condensator electrolitic de cel putin 1000uF in paralel cu unul nepolarizat de 47...220nF; de la plus spre ventilator poti monta in acelasi mod o bobina de acel tip si/sau o rezistenta de 82...120 ohmi dupa care, la capatul spre ventilator vei monta condensatori (220...1000uF + 47...220nF). Pe alimentarea comuna a amplificatorului si ventilatorului , banuiesc ca ai un condensator electrolitic de mare capacitate : plusul si masa spre amplificator si spre ventilator le vei lua direct de la terminalele acestui condensator. Masa difuzorului e bine sa o iei tot din acel punct (minusul electroliticului).

Link spre comentariu

Din aparate de radio cu tranzistori , mai vechi, care aveau transformator defazor si de iesire, poti folosi miezul lor, sau orice alt transformator de alimentare ars, cu sectiunea de 0,5...2 cmp; bobinezi cu sirma CuEm de 0,6...1mm pentru amplif si cu sirma de 0,3...0,8mm pentru ventilator pina la 70...90% din volumul de bobinaj al carcasei .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări