Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator MOS-Fet simplu si stabil

Postări Recomandate

Pini unui mosfet sunt poarta(gate), drena si sursa...de aceasta sursa era vorba, nicidecum de vreo sursa de alimentare sau semnal

Acum inteleg. De aici si initialele de pe cablaj G D S. Deci rezistenta de minim 3w se pune in sursa ci nu in drena.

Superdioda este un mic montaj care regleaza curentul prin final in functie de temperatura radiatorului pe care sunt montati. In poza de mai jos am incercuit montajul superdioda, tranz BD139 se monteaza pe radiator.

Stiu care este superdioda..intrebasem doar daca ar echivala una din cele 3 enumerate de mine cu BD139.

Apucate de citit serios ca ai lipsuri foarte mari.
Nu trebuie sa ma apuc de citit pentru a face un amp dupa o schema. Macar sa copiez sunt in stare. :)

Imi cer scuze pentru deranjul meu in acest topic.Nu vreau decat sa fac acest amp si cam atat. Daca nu era aceasta rezistenta 2k2 variabila, faceam totul dupa schema si nu interveneam p-aci. Nu pot decat sa va multumesc pentru faptul ca existati si pentru ajutorul oferit.

O ultima intrebare si sper sa na va mai deranjez cu ''ideile'' mele: am alimentat astazi amp-ul la 2x28v cc si cu aparatul de masura inseriat pe ramura pozitiva, acesta imi indica valoarea 0 mA. Cand il voi alimenta la 2x50v cc ce trebuie sa-mi indice aparatul? Un mA mai mare decat cel indicat(50mA-80mA) sau mai mic?

Have a nice day! :88

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 141
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

O ultima intrebare si sper sa na va mai deranjez cu ''ideile'' mele: am alimentat astazi amp-ul la 2x28v cc si cu aparatul de masura inseriat pe ramura pozitiva, acesta imi indica valoarea 0 mA. Cand il voi alimenta la 2x50v cc ce trebuie sa-mi indice aparatul? Un mA mai mare decat cel indicat(50mA-80mA) sau mai mic?

Odata cu marirea tensiuni de alimentare creste si curentul de repaos. Pentru alimentare de +-50 si o pereche de finali sa nu folosesti sarcini sub 8 ohm...altfel :smt103:Bafta la realizare.....asteptam si poze cu amplif.
Link spre comentariu

Da alea sunt, daca alimentezi la peste 50V pune de 4k7 (valoril nu sunt chiar asa critice...3k3-4k7).LE: ti-am vazut montajul de la sectiunea incepatorilor si tin sa te sfatuiesc sa il faci mai bine pe cablaj de test (din ala cu gaurele) daca nu reusesti sau nu vrei sa corodezi pt ca e muuuult mai bun decat ce ai facut tu acolo :bataie ....de aia nici nu ma mir ca nu merge cum trebuie. Scuza-mi critica.

Link spre comentariu

Da alea sunt, daca alimentezi la peste 50V pune de 4k7 (valorile nu sunt chiar asa critice...3k3-4k7).

O pozitie incorecta a pieselor ar duce cel mult la un brum puternic, in niciun caz la scaderea exagerata a volumului sau a tensiunii(parerea mea). Am pus rezistente de 4k7 si se aude mai prost decat cu 2k7; pe semne ca sa redus din tensiune dupa cum indica si ampermetrul. Am dat trimerul la minim(aparatul indica 12,8mA) si la maxim(09,8mA); la minim se aude mai putin distorsionat. A incercat careva aceasta schema cu 2 perechi de IRFP'uri? Cred ca aceasta schema nu poate sa tina 2 perechi de IRFP'uri, deoarece cu rezistenta variabila la minim(oo,o k) ar fi trebuit sa se incinga finalii sau in cel mai rau caz sa se arda. In cazul meu cred ca daca as pune un strap peste trimer nu s-ar intampla nimic. Cred ca ar trebui schimbate si alte piese in schema cu 2 perechi IRFP, nu numai rezistentele de alimentare al TL'urilor. Noroace!
Link spre comentariu

Nu ma refer numai la pozitionarea pieselor....la invalmaseala aia e foarte probabil sa fie o piesa lipita unde nu trebuie sau de valoare diferita...orice e posibil....mie mi se intampla destul de des de ex in loc de 470R sa pun 470K si ma mir ca nu merge.Te asigur ca MJE-urile duc 2 perechi de IRFP-uri fara probleme....Verifica diodele zenner sa nu fie puse invers, toate rezistentele de la MJE-uri sa aibe valorile corecte si lipite unde trebuie si circuitul superdiodei. Pe aici pe undeva cred eu ca e ceva in neregula.Nu te astepta sa mearga din prima mai ales daca e primul tau amplif pe tranzistoare....mai ai mult de bibilit la el... Spor la lucru!!!LE: Sper ca nu ai uitat sa legi la masa colectorul superdiodei

Link spre comentariu

1--> Te asigur ca MJE-urile duc 2 perechi de IRFP-uri fara probleme....2-->Verifica diodele zenner sa nu fie puse invers, toate rezistentele de la MJE-uri sa aibe valorile corecte si lipite unde trebuie si circuitul superdiodei. Pe aici pe undeva cred eu ca e ceva in neregula.3-->Nu te astepta sa mearga din prima mai ales daca e primul tau amplif pe tranzistoare....mai ai mult de bibilit la el... Spor la lucru!!!4-->LE: Sper ca nu ai uitat sa legi la masa colectorul superdiodei

1-->se pare ca NU PREA duc; :ras: 2-->m-am reapucat de verificat/masurat fiecare piesa nu numai diodele(cred ca am verificat de cel putin 12 ori) . Ca sa nu mai zic ca atunci cand lipesc piesele le pun una dupa alta, ca totul sa mearga ''șnur''. De aceea am incredere maxima in ceea ce montez si nu folosesc protectii/sigurante. Circuitul superdiodei ...era culmea sa gresesc tocmai aici deoarece chiar eu am intrebat pe forum unde si cum vine mai exact!3--> se pare ca ar fi mers din prima daca era schema corecta :limb:pentru 2 perechi IRFP ; "bibileala" o fac cu schema in fata inainte de a'l alimenta;4--> deci n-am uitat sa leg colectorul la masa; Dupa toata aceasta reverificare imi venea sa dau cu el de toti peretii... icon_axe ... pana mi-am zis sa incerc anularea unei perechi de IRFP. Ce putea sa se-ntample, ca doar cu trimerul la minim nu sa ars nimic. Am pus rezistenta la maxim(2k5), am anulat o perechede IRFP, am legat ampermetrul in serie, am pus intrarea in scurt si l-am alimentat....si SURPIZA am reusit sa reglez curentul de mers in gol :101 la 50mA, am pus si sarcina dupa care am reglat iar curentul de mers in gol. Dupa toate astea am pus si semnal pe intrare si se auzea bine; insa-mi este teama sa tin mai mult amp-ul alimentat deoarece am masurat tensiunea care-mi indica acum +/-56vcc, ci nu 53vcc cum indica cu 2 perechi IRFP. Deci era clar ca ceva imi papa curentul,dupa cum indica si ampermetrul! In concluzie...aceasta schema NU duce 2 perechi de IRFP-uri. Trebuia sa-si dea seama un amator ci nu un profesionist,nu? :nebun: Sarbatori fericite!
Link spre comentariu

1-->se pare ca NU PREA duc; :ras:

Studiaza schema de la av400 sa vezi ca MJE340/350 duc 4 perechi de mosfeti.

In concluzie...aceasta schema NU duce 2 perechi de IRFP-uri. Trebuia sa-si dea seama un amator ci nu un profesionist,nu?

Stai linistit ca duce 2 perechi de mosfeti. Ai incercat mosfeti sa vezi daca sunt buni? Cu ambele perechi de mosfeti ce tensiune ai pe iesire?
Link spre comentariu

Nu m-am referit in special la MJE-uri, ci la toata schema; asa cum e indicat sa schimbi si rezistentele de alimentare a TL-urilor, poate ar trebui schimbate si alte rezistente, nush ce sa zic. O sa inversez si finalii intre ei sa vad daca e vreunul ars, desi nu cred deoarece sunt noi. Din ce vad pe AV400 sunt mai multi tranzistori care poate ca asigura o tensiune corecta IRFP-urilor.

Link spre comentariu

Stai linistit ca duce 2 perechi de mosfeti. Ai incercat mosfeti sa vezi daca sunt buni? Cu ambele perechi de mosfeti ce tensiune ai pe iesire?

Am incercat si perechea a 2'a de IRFP-uri...sunt buni; am pus chiar si muzica, numai ca nu am mai dat volum mare deoarece la prima pereche cand am verificat cu muzica mi-a ars siguranta din ampermetru; nu stiam ca "zboara" siguranta, desi am vazut pe ampermetru cum isi face amperajul de "cap" :rade:. Deci e clar, schema e doar pentru o pereche de mosfeti. Nu stiu cum se masoara tensiunea pe iesire. :jytuiyu
Link spre comentariu

Omule, imi pare rau dar ai tras concluzia gresita. Nu o lua in nume de rau dar dupa ce scrii se vede ca esti incepator si nu prea intelegi ce se intampla acolo.Ar trebui sa mearga si cu doua perechi. Problema la tine e ca nu sunt identice perechile. Ai dublat doar finalii sau si rezistentele din grila ? Vezi ca tu ai acolo o bucla de reactie locala. Iesirea nu e ca la av400. Daca pui un irf in paralel cu cel din montaj ai sanse mari sa oscileze. Din acel motiv ti-a scazut tensiunea cand aveai doue perechi.Daca vrei sa pui in paralel macar pune la fiecare mosfet in grila 330ohmi. Ar fi bine sa pui si in sursele finalilor 0.22-0.47ohmi ca sa se imperecheze mai bine curentii.Ar tebui sa iti rezolve problema.Presupun ca asta e schema.download/file.php?id=33035&mode=view

Link spre comentariu

1-->Omule, imi pare rau dar ai tras concluzia gresita. Nu o lua in nume de rau dar dupa ce scrii se vede ca esti incepator si nu prea intelegi ce se intampla acolo.2-->Ar trebui sa mearga si cu doua perechi. Problema la tine e ca nu sunt identice perechile. Ai dublat doar finalii sau si rezistentele din grila ? Vezi ca tu ai acolo o bucla de reactie locala. Iesirea nu e ca la av400. Daca pui un irf in paralel cu cel din montaj ai sanse mari sa oscileze. Din acel motiv ti-a scazut tensiunea cand aveai doue perechi.3-->Daca vrei sa pui in paralel macar pune la fiecare mosfet in grila 330ohmi. Ar fi bine sa pui si in sursele finalilor 0.22-0.47ohmi ca sa se imperecheze mai bine curentii.Ar tebui sa iti rezolve problema.4-->Presupun ca asta e schema.http://www.elforum.info/download/file.php ... &mode=view

1-->Nu iau nimic in nume de rau.Sunt amator nu incepator.Aveti tot respectul din partea mea.2-->Ar trebui sau nu, dvs. stiti mai bine. Nu inteleg la ce faci referire cand spui ca nu sunt identici finalii, insa pe ei scrie aceeasi chestie si in plus functioneaza la fel amp-ul cu oricare din cele 2 perechi.Am dublat si rezistentele din grila dupa cum se vede si in poza.Daca acea bucla de reactie ar deranja, de ce nu deranjeaza si cand functioneaza numai o pereche de finali?3-->Am sa incerc si cu rezistente de 330 ohmi si o sa alimentez iarasi TL-urile cu 2k7, fiindca cand am pus de 4k7 mi-a scazut din tensiune.4-->Da, aceea e schema. Mi-as dori ca unul din cei care au facut acest amp sa incerce cu 2 perechi de finali sa vedem daca e intradevar o eroare la mine sau nu! Chiar va rog sa incercati, fiindca eu unul mi-as dori f. mult sa fac acest amp sa functioneze cu 2 perechi de finali; deja ma bate gandul sa renunt la aceasta schema fiindca nu-i dau de capat. Sarbatori fericite! :101
Link spre comentariu

Daca vrei sa pui in paralel macar pune la fiecare mosfet in grila 330ohmi.

Am pus in locul celei de 1k de 470ohmi si ca sa aud muzica din difuzor trebuia sa-mi lipesc dif-ul de ureche. Ampermetrul imi indica 18,1mA cu trimerul la minim(cu IN la masa si fara sarcina). Am pus la loc rz de 1k si am inlocuit rz de 220ohmi cu 470ohmi insa nicio schimbare majora; ampermetrul indica 18,7mA.In fine....pana va incerca cineva varianta cu 2 perechi de finali, voi cauta si alte scheme in care se pot folosi acesti finali.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări