Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator MOS-Fet simplu si stabil

Postări Recomandate

Hmmmm pai atunci dece sa nu sa se faca si varianta stereo al acestui amplificator daca tot e operationalul stereo, 2 canale pe aceeasi placa elegant si simplu

Nu cred ca ar fi cea mai buna solutie, iar operationalul nu este stereo ci dublu! Daca te uiti unde este intercalat in circuit acel OP, iti dai seama ce increngatura de trasee ar rezulta? Si mai este un parametru afectat de aceasta dispunere - Diafonia intre canale.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 141
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

pot sa modifice cablajul si sa puna puna un operational simplu (TL071)

Sau pot incerca montarea in paralel a celor doua operationale din aceeasi capsula (zgomot mai mic si capabilitate de curent mai mare la iesire) desi nu este neaparat necesar a obtine aceste avantaje in aceasta aplicatie.
Link spre comentariu

Multzam fain Adr!@n ! Am inteles acum, cu exceptia acelei rezistente variabile. Poate cand ai sa faci acest amp nu o sa uiti sa numeri de cate ori trebuie invârtit surubul! Si inca ceva...rezistenta(4/8ohmi) in care va merge amp'ul depinde doar de incinta acustica si nu de voltajul folosit?

Cand spui ca trebuie minim 2 perechi de tranzistori te referi doar la IRFP sau si la BD139 ?

Am un traf de 40cm2 cu sarma de 1,2mm in primar si 2,4mm in secundar...sper ca nu vor fi probleme in legatura cu VA!

offtopic: am aceasta chestie http://piczasso.com/i/98j22.JPG dintr-o sursa PC si vreau sa o folosesc la alimentarea traf-ului de pe statie.Credeti ca va avea vreun efect bun sau ba?Ce rol are mai exact?

Ms si s'auzim numa' de bine! :)

Link spre comentariu

Acel semireglabil regleaza curentul de mers in gol si cum 2 module nu pot fi perfect identice nu prea ai sanse sa iasa ceva daca numeri cate ture il invarti. Pentru reglare ai nevoie de orice multimetru balal pe domeniul de milivolti, si o varianta buna si usoara de reglat si stabilitate ar fi sa pui acele rezistente de 0.22ohmi sau o valoare apropiata ca viperash (pag 3) pe care masori caderea de tensiune si cu relatia I=U/R calculezi curentul prin finali,

Ex:cu rez de 0.22 masori 11mV pe ea pentru 50mA curent de mers in gol.

Daca nu pui rezistente inseriezi un ampermetru pe domeniul de mA si masori curentul absorbit dar curentul prin tranzistori este curentul masurat - curentul absorbit de restul circuitului (operational, stabilizatoare, etc), curent ce trebuie cunoscut.

Mai multe detalii atunci cad ajungi la etapa de reglare.

Pentru puteri mai mari in 4 ohmi pui 2 perechi de irfp-uri... BD-ul nu are nici o treaba.

Acea chestie e folosita doar la surse in comutatie pentru a reduce armonicile date de sursa spre retea, la traf nu te ajuta cu nimic.

Ce tensiune scoate traful fara punte si condensatori? La 2.4mm ar trebui sa fie un traf baban, pune o poza cu el daca poti. Ar fi perfect sa ai o tensiune de 32V alternativ (45V dupa filtrare).

Link spre comentariu

inseriezi un ampermetru pe domeniul de mA si masori curentul absorbit dar curentul prin tranzistori este curentul masurat - curentul absorbit de restul circuitului (operational, stabilizatoare, etc), curent ce trebuie cunoscut

Daca instrumentul de masura (miliampermetrul) se inseriaza cu circuitul de colector (la tranzistori bipolari) sau de drena (la mosfet) ai tranzistorului final, curentul citit este exact valoarea curentului de mers in gol.
Link spre comentariu
Pentru reglare ai nevoie de orice multimetru banal pe domeniul de milivolti

Am acest DT-830B la indemana. http://piczasso.com/s.php?s=lfv2q.JPG

..ar fi sa pui acele rezistente de 0.22ohmi sau o valoare apropiata..

..de ce sa le pun(si unde mai exact) daca in schema nu apare asa ceva?(d-asta am cerut o schema completa/corecta..sa fiu sigur ca nu gresesc ceva)

Ce tensiune scoate traful fara punte si condensatori? La 2.4mm ar trebui sa fie un traf baban, pune o poza cu el daca poti. Ar fi perfect sa ai o tensiune de 32V alternativ (45V dupa filtrare).

http://piczasso.com/i/er3yw.JPG ||| http://piczasso.com/s.php?s=bvg0y.JPG Aceasta e o poza cu traful inainte de a fi bobinat cu sarma de 1,2mm si 2,4mm (2x1,2mm) in secundar. Acum am 3 infasurari de 2x27v dupa redresare si cantareste 10 kg. Insa il voi rebobina(iar) pentru ca vreau sa fac 2 infasurari de 2x50 pentru acest amp. Daca-mi reuseste acest amp...voi face 5 sau 6 module, dar in timp fiindca nu stau cu fundu' pe comoara.:) La ce voltaj maxim rezista acest modul cu irfp-uri?

Il bobinasem pentru vreo 6 canale tda7294 in punte. Voi renunta la tda-uri deoarece pentru o putere mai mare lucreaza in 8/16ohmi si nici despre calitate/sunet nu e prea laudat.

Link spre comentariu

1) Legat de rezistenta variabila... spuneti'mi va rog cum se masoara amp-ul in gol(alimentat, fara semnal intrare si fara difuzor?) ... unde ar trebui sa pun ''bornele'' aparatului de masurat ptr a echilibra tensiunea dintre trz?2) Acele DZ 12v ce ar trebui sa scrie pe ele?...pot pune 1 N 4148 ?3) Am conzi de maxim 50v...daca pun cate 2 conzi inseriati in loc de unul nu e nicio problema, nu? Adr!@n, sa ne spui cand termini amplificatorul! Spuneai ca vei primi piesele saptamana aceasta. :freaza: La multi ani NIC-ilor! :101

Link spre comentariu

1) Legat de rezistenta variabila... spuneti'mi va rog cum se masoara amp-ul in gol(alimentat, fara semnal intrare si fara difuzor?) ... unde ar trebui sa pun ''bornele'' aparatului de masurat ptr a echilibra tensiunea dintre trz?2) Acele DZ 12v ce ar trebui sa scrie pe ele?...pot pune 1 N 4148 ?3) Am conzi de maxim 50v...daca pun cate 2 conzi inseriati in loc de unul nu e nicio problema, nu?Adr!@n, sa ne spui cand termini amplificatorul! Spuneai ca vei primi piesele saptamana aceasta. :freaza: La multi ani NIC-ilor! :101

Diodele DZ 12V sunt diode stabilizatoare (zener) iar 1N4148 sunt diode de comutatie (din cate stiu eu sper sa nu gresec) deci nu se pot inlocui intre ele.Daca pui condensatorii inseriati creste tensiunea dar valoarea scade la jumatate. Cel mai bine gaseste condensatori cu tensiune de lucru mai mare, asta in functie de ce tensiune iti scoate transformatorul la iesire. Exemplu daca traful scoate in secundar 2x30V vei avea dupa redresare si filtrare aproximativ +/-41V si ar merge condensatorii pe care ii ai.L.E. Viperash a fost mai rapid.
Link spre comentariu

1) Nu am decat acest aparat de masura DT830B(http://piczasso.com/s.php?s=lfv2q.JPG)...nu stiu daca-mi va fi de folos pentru a masura cum a zis Viperash...si nu am nici becuri auto :|

2) DZ12V sunt diode zener... ok, nu pot folosi 1N4148 dar spuneti-mi ce scrie pe aceste diode zener, ca am mai multe tipuri scoase de prin aparate demontate de mine.

3) As vrea sa scot 2 infasurari de 2x50v din traf; necesita rebobinare si nu stiu daca voi avea spatiul disponibil pentru un total de 200v. In fine, daca voi scoate 2 infasurari de 2x50 imi voi cumpara conzi pe 63v.Nu-s cam mici conzi de 1000uF?

4)Csongore scria ca a scos vreo 200w in +/-55v...la ce voltaj rezista modulul cu 2 perechi de IRFP-uri?

Sa ne traiesti ADR!@N !!! Beau o bere in cinstea ta! :101 :band

Link spre comentariu

Reglajul se face neaparat cu intrarea la masa (scurtcircuitata) - valabil pentru orice etaj de amplificare;

Varianta cu ampermetru cum zice Viperash:

Daca nu ai becuri poti sa pui rezistente de cativa zeci de ohmi (chiar 120 cazul meu) de 3-5W inseriate pe alimentare sau in locul sigurantelor fuzibile si reglezi curentul de mers in gol intre 50 si 80 mA (fara sarcina), apoi daca totul merge bine si se regleaza cum trebuie pui sarcina (un difuzor), curentul de mers in gol ar trebui sa scada si reglezi din nou 50-80mA.

Noi tot lalaim pe aici cu reglatul....dar tu ai facut sau macar te-ai apucat de lipit ceva la module? Cel mai bine o sa intelegi atunci cum se face.... nu e treaba grea , numai trebuie putina atentie.

Eu am facut de curand un amplif cu N-mos si alimentat la +-50V se incalzeste de-l gasesc dracii cu o pereche de tranzistori pe modul, la +-40V mi-a mers excelent si cred ca si la 45V merge la fel dar nu mai mult de atat pentru o functionare indelungata.

Spor la munca!

Link spre comentariu

Noi tot lalaim pe aici cu reglatul....dar tu ai facut sau macar te-ai apucat de lipit ceva la module? Cel mai bine o sa intelegi atunci cum se face.... nu e treaba grea , numai trebuie putina atentie.

Imi cer scuze ca ne tot ''lalaim'' p-aci...insa pentru mine, pasul acesta cu reglatul este cel mai important. Daca nu masori cum trebuie, poate sa faca ''poc''. In plus,voi testa pe un curent mare deoarece am o infasurare care-mi da 54v cc si o alta de 56v cc. Bine-nteles ca voi folosi 2 perechi de IRFP-uri.(prin dublarea IRFP-urilor inteleg asta: http://piczasso.com/i/g2qcc.PNG ...sper ca e corect). Pentru a avea un curent mai mic trebuie sa rebobinez traful, lucru care-l voi face f. curand. Am toate piesele necesare; trebuie sa fac doar lipiturile. N-as vrea sa ajung la pasul masuratorilor si sa stau sa astept apoi raspunsurile dvs., de aceea intreb din timp. Va MULTUMESC mult pentru raspunsuri! :dans: Sarbatori fericite! :101
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări