Vizitator Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Se pare ca este un domeniu in care nu o sa activez. Dar am cautat sa vad ce mai face lumea civilizata(sau avansata?) http://web.eecs.utk.edu/~tolbert/public ... hapter.pdf http://www.elkraft.ntnu.no/smola2005/Topics/15.pdf http://www.pwrx.com/pwrx/app/TLI%20Seri ... 20Note.pdf Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Punand oarecum cap la cap informatiile din primul link,cat si ideea cu TL494,amplificator clasa D,ma intreb daca ar fi viabila urmatoarea solutie.Pe o intrare a operationalului intern aplicat un semnal de referinta ca in schema,obtinut prin redresarea unei tensiuni sinusoidale de cativa volti,iar pe cealalta intrare printr-un divizor,urmarita tensiunea de pe iesire.S-ar obtine la iesire un semnal identic ca forma si frecventa ca cel de referinta,dar de amplitudine mult mai mare,300V.Puntea H,comandata la fiecare trecere prin zero a semnalului de referinta,ar reface sinusoida,prin asezarea alternantelor la locul lor. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Sinusoida poate fi refacuta foarte usor de un amplificator (sa zicem audio). Problema e randamentul. Sinusoidalul pretinde o putere extrasa de cca. 1,6 ori mai mare decat cea utila. De asta se apeleaza tot la un amplificator, dar in clasa D. Impulsurile dreptunghiulare de frecventa mare cu umplere variabila pot reface sinusoida cu un randament bun. Problema este complexitatea necesara pentru a obtine o comanda corecta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Daca dadeam cate o bere colegului inginer pentru greseli de acest gen devenea alcoolic.RAPID:nu se poate obtine tensiune sinusoidala pe un electrolitic,sau mai bine zis nu in formula aceasta.Orice durata am da cu tl494 amplitudinea in secundar este aceeasi iar condensatorul si puntea formeaza asa numitul detector de varf.Pe condensator vom avea tensiune continua, in cel mai bun caz cu un riplu dat de durata diferita a impulsurilor ce-l incarca si considerand ca avem sarcina.Cauta structura amplif in clasa D sa vezi cum se obtine sinusoida cand la intrare avem dreptunghiuri cu durata variabila,modulata de semnalul audio. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Ma bag si eu putin la discutia de fata, prin prisma faptului ca ideea asta de punte H imi este oarecum confuza, mai precis modul de obtinere a unei sinusoide, in fine nu am lucrat cu clasa D la amplificatoare dar dupa cate inteleg din imaginea postata de @miticamy ar rezulta faptul ca amplificatorul in clasa D nu genereaza el insusi o unda sinusoidala ci mai degraba un dretunghi de mare frecventa si cu umplere variabila care serveste ca si purtatoare pentru sinusoida aplicata la intrare ca si semnal util audio, care semnal este recuperat amplificat la iesire de catre filtrul trece jos daca gresesc va rog corectati-ma. Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Se pare ca am cam deraiat de la subiect (aici se vorbeste doar de depanarea invertoarelor din comert). Adica o sa mut postarile cu sinus in subiectul cu sinus: viewtopic.php?f=41&t=45688@pisica matache -linkul de mai sus + asta viewtopic.php?p=1131261#p1131261 (pe care tot la sinus o sa-l mut)@marian -da,asa functioneaza. Eventual mai cauta pe net, ca exemplele sunt deobicei bine explicate (grafic) Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Esti foarte aproape de adevar.Incearca sa faci un exercitiu:daca la o sursa forward modific intr-un anumit interval tensiunea de intrare modulatorul va reactiona cu modificarea timpului de conductie in asa fel incat iesirea sa ramana constanta.De ce constanta?pt ca avem o referinta fixa cu care comparam.Ce se intampla daca avem intarea fixa si referinta o sinusoida? iesirea este fortata prin relatia de la teorie surse Vo=DELTA x Vin sa urmareasca sinusoida,si gata amplificatorul audio.Numai ca C-ul din filtru nu mai este un electrolitic ca la sursa unde era un rezervor de energie cat mai mare ca sa nu avem riplu.Este ca in bancul cu ardeleanul si cu SIDA--avem exact atata cat ne trebuie--;condensatorul trebuie sa aibe "riplu" ca sa urmareasca sinusoida rapida din audio si numai anvelopa aproximeaza semnalul de intrare, "medierea" fiind facuta de inertia membranei difuzorului care nu poate sa urmareasca frecventa de comanda a mos-urilor de 200-500khz.Si uite ca sant off din neatentie. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Am lucrat in trecut in zona radio si vazand graficele din acea imagine un soi de comparatie mi s-a nazarit de acolo si ideea de unda purtatoare de mare frecventa pentru semnalul audio, in fine mi s-a lamurit intr-o masura minimala chestiunea cu clasa D :daMultumesc mult pentru lamuriri Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 @miticamy -discutia e interesanta si merita continuata. O s-o mut cu totul si gata,nici o problema Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 18, 2012 Partajează Postat Noiembrie 18, 2012 Sinusoida poate fi refacuta foarte usor de un amplificator (sa zicem audio). Problema e randamentul. Sinusoidalul pretinde o putere extrasa de cca. 1,6 ori mai mare decat cea utila. De asta se apeleaza tot la un amplificator, dar in clasa D. Impulsurile dreptunghiulare de frecventa mare cu umplere variabila pot reface sinusoida cu un randament bun. Problema este complexitatea necesara pentru a obtine o comanda corecta.Schema am gandit-o ca un amplificator clasa D;cel putin ca principiu.Semnalul de referinta,pulsatoriu,ar fi semnalul modulator.Semnalul modulat va avea frecventa de 30Kz,sa zicem.La iesirea trafului se va gasi un semnal cu umplere variabila,de amplitudine fixa,300V,care redresat , filtrat si cu un curent prin sarcina care sa mentina pe electrolitic forma corecta a semnalului, ar da la iesire un semnal identic ca forma cu referinta.Pana la urma semnalul de referinta nu e musai sa fie sinusoidal,daca e dificil de reprodus;ar fi suficient un semnal de referinta ''colturos'' daca acesta s-ar putea regasi la iesire.Tot ar fi mult mai bine,comparativ cu invertoarele ieftine cu sinus modificat. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 18, 2012 Partajează Postat Noiembrie 18, 2012 Dupa ceva cautari am gasit si schema unui invertor sinus pur,relativ simplu de realizat,cel putin asa pare,la prima vedere.. http://www.scribd.com/doc/32101529/DC-A ... e-inverter Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Noiembrie 18, 2012 Partajează Postat Noiembrie 18, 2012 Pe asta cred ca l-a incercat silicipi. Poti sa-l contactezi in sensul acesta. Dar cred ca se poate si mai simplu. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 18, 2012 Partajează Postat Noiembrie 18, 2012 Cred ca o varianta mai simpla,ar interesa pe multi;intrevad si alte posibile aplicatii,de ex reglarea turatiei la un motor asincron,de mica putere,prin modificarea frecventei semnalului de referinta. Varianta cu TL494,chiar nu poate fi dezvoltata? Ar mai fi varianta modificarii unui amplif clasa D,pe care @Dr.L a gandit-o inaintea mea.Teoretic,inlocuirea celor doua tensiuni de 15V,cu altele de 150V si introducerea unui semnal sinusoidal de 50Hz,ar transforma ampliful in invertor.Sarcina conectata in locul difuzorului. http://geekcircuits.com/2010/07/class-d ... er-chip-2/ Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Noiembrie 18, 2012 Partajează Postat Noiembrie 18, 2012 Ai chef de experiente? Putem coace ceva ca un modul ce se poate atasa unui invertor sin modificat pentru a-l transforma in sin pur... Sau de la zero...Cu 494 e inutil, cele doua iesiri sunt identice ca umplere, se poate cu UC3483 dar pe cond nu exista TLV (tensiune liniar variabila) absolut necesara, se incarca prin R ca la toate astfel de CI. Se poate insa atasa un generator de curent constant, trebuie vazuta descarcarea daca e TLV. Parca e mai controlabil cu AO, se pot combina dupa dorinta. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 18, 2012 Partajează Postat Noiembrie 18, 2012 Ideea cu modulul ce ar permite transformarea unui invertor banal in sinus pur,e foarte buna. Se apropie iarna,o sa am mult timp liber.Desi nu vad ce-as face cu un invertor sinus,cel putin deocamdata,sigur ar fi o experienta utila si nu in ultimul rand o provocare. De asta ce zici? http://geekcircuits.com/2010/07/class-d ... er-chip-2/ Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum