Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertizor SPWM(Sinusoidal Pulse Width Modulation) 12V-220V

Vizitator daniel_zedo

Postări Recomandate

Ok Boss, asta inseamna ca se moduleaza in amplitudine, adica mai multe impulsuri cu amplitudini diferite, asta presupune ca etajul de forta sa nu lucreze in regim saturat/blocat ca altfel n-are cum sa existe modulatia in amplitudine, sau cel putin asa vad eu lucrurile, si daca am dreptate atunci etajul de forta lucreaza liniar si disipa mult... Din cate stiu se mai poate modula si in latimea impulsului asa cum se intampla la amplifurile in clasa D, etajul de forta lucreaza in regim de comutatie ( deci disipa putin ) si o inductanta recupereaza forma de unda... ori poate sunt eu paralel cu conceptul...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 280
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

39

• nel65

28

• Marian

8

• Cilibiu

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

doctore, asa este cu precizarea ca se moduleaza in durata ,nu in amplitudine . Niciodata n-am fost de acord cu schita de mai sus ,prezentata de tine.Se gaseste peste tot acea schita dar nu e corecta.Din ea rezulta ca impulsurile de fracventa mare (cu albastru) au o amplitudine care se modifica in ritmul a 50 Hz .In realitate ,toate impulsurile de frecventa mare ,(cele cu albastru ,care pot fi de ex. de 20-40 khz) ,au amplitudinea perfect egala insa durata lor este variabila in ritmul a 50 Hz,de la un minim la un maxim

Link spre comentariu

^Aham, deci aveam dreptate, imaginea aia ilustreaza modulatia in amplitudine, iar ce trebuie sa se ilustreze in linkul ala ( si nu se face ) de fapt este modulatia in umplere, care este cu totul alta mancare de peste... Mai exista si modulatia in frecventa...

Link spre comentariu

doctore, asa este cu precizarea ca se moduleaza in durata ,nu in amplitudine . Niciodata n-am fost de acord cu schita de mai sus ,prezentata de tine.Se gaseste peste tot acea schita dar nu e corecta.Din ea rezulta ca impulsurile de fracventa mare (cu albastru) au o amplitudine care se modifica in ritmul a 50 Hz .In realitate ,toate impulsurile de frecventa mare ,(cele cu albastru ,care pot fi de ex. de 20-40 khz) ,au amplitudinea perfect egala insa durata lor este variabila in ritmul a 50 Hz,de la un minim la un maxim

Corecta explicata,sau cel putin asa vad si eu lucrurile.Dupa mintea mea,desi amplitudinea impulsurilor e identica,prin modificarea umplerii,se modifica tensiunea efectiva,obtinandu-se dupa filtrare tensiunea sinusoidala.
Link spre comentariu

Modulatia in frecventa se bazeaza cam pe acelasi principiu ca si astea 2 ( umplere si amplitudine ), adica o unda purtatoare la o frecventa mare la care unda se modifica un anumit parametru, ei bine la modulatia in frecventa se modifica insasi... frecventa intr-o gama anume in functie de frecventa dorita la sinus si amplitudinea ei... in fine nu cred ca spun ceva nou... ( vezi banda de radio FM ).

Acuma referitor la schema aia, modulatia in amplitudine in eventualitatea in care PWM-ul uC-ului chiar stia sa dea tren de impulsuri la amplitudini diferite, era facuta imposibila de schema de dupa el.

PS: @Giongiu, cam acelasi lucru am subliniat si eu aici http://www.elforum.info/viewtopic.php?p=1400477#p1400477.

Link spre comentariu

Da, asa e, am luat imagina de pe siteul indicat de nel65, fara sa ma gandesc prea mult la ce-i in ea...Pana la urma, e de asteptat sa apara asemenea greseli chiar si in explicatiile proiectului, doar are partea de putere cu bipolari (inceputul aniilor 90? ) :nebunrau: Practic e un amplificator in clasa D. Si se poate face fara probleme cu un banal TL494 + un semnal de referina sinus, de 50Hz.

Link spre comentariu

Din cate stiu se mai poate modula si in latimea impulsului asa cum se intampla la amplifurile in clasa D, etajul de forta lucreaza in regim de comutatie ( deci disipa putin ) si o inductanta recupereaza forma de unda... ori poate sunt eu paralel cu conceptul...

Este foarte corect....Oricum in materie de invertoare sinus pur,cu siguranta @nel65,are multe de spus.Desi el mai mult face,decat spune..Noi ceilalti discutam...
Link spre comentariu

E umplere variabila, amplitudine constanta.Condensatorul de la iesire inseamna scurt pentru intrare pe frecventa mare. Dar exista o inductanta de scapari. Inevitabila si masurabila. Filtrul sinus este format din inductanta de scapari si cond.Schema depasita. Acolo se preteaza MOS (si transil la primar cu mediana). Pe mediana, filtrajul trebuie sa fie extrem de bun (nu inseamna extrem de mare).

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Oricum, ar functiona cu sarcini mici (10-50W) si asa cu bipolari.As fi curios daca se pun mai multe bucati de fet paralel si un traf de 1KW (sa zice-m)...Pe schema asta, daca se monteaza un traf de 1000W si unul de 100W, tensiunea la iesire va fi modificata cu 20-30% datorita lipsei de control "feed-back".Sa nu mai pomensc nimic de necesitatea largirii impulsurilor sincronizate cu sarcina variabila.Ca si semnal de la "pic", este bine... 32 de puncte pe un sfert de sinusoida.Mai ciudat este ca mai apar 2 semnale "out" la pic... ceea ce spune ca hex-ul este imprumutat ori "nenea" nu a aratat toata schema.P.S.Dar scula cu bipolare si traf' de 5000W de pe pagina tipului, cat randament ar avea la 4000W? poate risca sa ajunga la 50%?Nu as incerca sa realizez practic nici la scara de 1000W. Stiu ca o sa fie pierderi enorme.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări