Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertizor SPWM(Sinusoidal Pulse Width Modulation) 12V-220V

Vizitator daniel_zedo

Postări Recomandate

Vizitator smilex

Nu-mi place deloc. Trasee subtiri si lungi pe forta dar mai ales curbe care pot forma inductante. Nu ai separat masa AO, dar nici celelalte trasee de masa si alimentare nu prea au o regula, nu ma surprind problemele. Traseul de masa dar si de alimentare trebuie sa mearga in absoluta ordine de la cel mai mare consumator la cel mai mic, sau sa existe un singur punct comun al tuturor maselor iar acela sa fie condurile de filtraj, sau combinat pe consumatori si punct comun. Masa AO trebuie in plus separata de orice, datorita tensiunilor mici vehiculate. Acolo e haos. Diferentele care apar la putere mai mare sunt regimurile termice si caderile de tensiune, caderile provoaca problemele. Eu as fi optat pentru masa driverilor la masa montajului. Iti trebuie un shunt bun.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 280
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

39

• nel65

28

• Marian

8

• Cilibiu

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator flopir

Traseele de forta sunt cositorite si "completate" cu fire pe deasupra pentru a inchide buclele. De asemenea am inchis cu fire si traseele de masa la AO. Oricum nu exclud sa ai dreptate... Ceea ce nu prea pricep este de ce s-a ars IR-ul...

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Daca pentru AO ai dus alt traseu de masa, intrerupe-l pe cel existent. Zenerul, filtrajul si tot ce tine de AO trebuie sa aiba acelasi traseu de masa ca si AO, nu ca acum. Masa este influentata si de condurile de filtraj de pe alimentare deci e bine a pastra un filtraj cu rezistenta (inductanta). Nu strica niste conduri ceramice 100n peste electrolitice.Nu trebuie sa ma crezi pe mine, cauta explicatia problemelor la putere mare.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator flopir

Nu strica niste conduri ceramice 100n peste electrolitice.

Se pare ca asta a fost sursa tuturor problemelor. Am decuplat electroliticii de pe intrare si merge fara stres. Am lasat siguranta auto pe post de sunt si am testat pana la 180W. Surprinzator este randamentul intre 100-180W(deocamdata) - aproximativ 85%. Pe la 40W incarcare randamentul scade pe la 55%, iar in gol consuma aproximativ 0.8A. Despre regimul termic - merge rece spre caldut pana la 100W, dupa care la 180W deja are nevoie de ventilatie (cel putin la radiatoarele mele). Am testat la 180W timp de 10min iar pe radiatoare abia mai puteam sa tin mana. Cam asa arata in teste la 180W (aprox 100V/div) cu bateria cam lesinata...[attachment=0]IMG_2053.jpg[/attachment][attachment=1]IMG_2056.jpg[/attachment]
Link spre comentariu

Traful ala e bobinat economic...dar 40W nu trage de unul singur.Dar randamentul asta variabil nu e ceva neasteptat: filtrarea se face de catre traf. Iar inductantele trafului (si pierderile in tole) variaza cu sarcina.Apoi, pt fiecare sarcina ar fi necesata o alta inductanta...

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Asta e schema pe care am testat.[attachment=0]Sinus_v3.jpg[/attachment]Sper sa va fie de folos.

sunt interesat de schema asta, o poti repune te rog la o rezolutie mai buna, nu se intelege nimic la pinii integratelor, multumesc
Link spre comentariu
Vizitator flopir

sunt interesat de schema asta, o poti repune te rog la o rezolutie mai buna, nu se intelege nimic la pinii integratelor, multumesc

Nu vreau sa par rautacios, dar daca erai asa de interesat mai dadeai cateva pagini... Oricum, in rezumat, eu am renuntat la varianta cu PIC16F84 si am implementat ceva mai OK folosind attiny13. Schemele sunt postate, iar modelele de componente sunt cele din Eagle...
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

am recitit acest topic şi reataşez o arhivă cu o schemă şi codul sursă de la un invertor cu sinus pu făcut cu pic16f876a.O sugestie. nu ar merge o implementare de PID în acest invertor de pe topic? mă gândesc la o stabilitate mai bună asupra buclei de reacţie.

Link spre comentariu
Vizitator flopir

O sugestie. nu ar merge o implementare de PID în acest invertor de pe topic? mă gândesc la o stabilitate mai bună asupra buclei de reacţie.

Acest invertor NU are nici o bucla de reactie. Esti invitatul meu sa implementezi unul cu PID. Eu nu am experienta,scule si bani sa dezvolt aplicatii pentru controlere mai performante (scumpe).
Link spre comentariu

Daca cumpar eu integratul de care crezi ca este nevoie,mergi mai departe?Pt stabilizare te pun in legatura cu prietenul meu,inginer electronist.Dar trebuie sa-mi spui intai ordinul de marime al sumei necesare,nici eu nu stau stralucit cu banii.Dar tare mi-as dori acest proiect finalizat aici pe forum.Desigur ca poti tine "secret" tot ce tine de soft daca consideri necesar.Nu ma pricep la programare si nu-mi dau seama care este aceasta granita intre ce trebuie sa ne prezinti ca sa intelegem proiectul si ce nu poate fi divulgat.

Link spre comentariu
Vizitator flopir

Dar tare mi-as dori acest proiect finalizat aici pe forum.Desigur ca poti tine "secret" tot ce tine de soft daca consideri necesar.Nu ma pricep la programare si nu-mi dau seama care este aceasta granita intre ce trebuie sa ne prezinti ca sa intelegem proiectul si ce nu poate fi divulgat.

Eu nu prea inteleg ce e de finalizat. Din punctul meu de vedere mi-am cam atins obiectivul propus initial. Folosind tot ce am postat eu, se poate obtine un invertor cu unda sinus functional (am demonstrat deja asta). Ce e drept nu are bucla de stabilizare pentru tensiunea de iesire, dar pentru marea majoritate a aplicatiilor de 220V nu sunt probleme daca sunt 190 sau 240V efectiv. NU am ascuns nimic legat de proiect (mai putin codul sursa al hexului), mai ales ca am primit ajutor la randul meu (multumiri lui Smilex in special). Mi-am aratat de la inceput disponibilitatea de a colabora (pentru imbunatatiri) si de a raspunde la eventuale intrebari legate de soft si scheme, dar daca vreti "mura in gura", ati gresit adresa... Pana in prezent nu s-a aratat nimeni interesat sa faca teste si eventual sa prajeasca la randul lor ceva componente. Toata lumea vrea "la cheie"... Am in proiect sa implementez in continuare oprirea automata la descarcarea acumulatorului si un mod de afisare a tensiunii de pe acesta dar momentan timpul nu imi permite... Cand le voi face le voi posta aici.P.S. sunt la randul meu inginer electronist, dar lucrez de cand am terminat scoala in domeniul IT (soarta), electronica a ramas hobby...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări