Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertizor SPWM(Sinusoidal Pulse Width Modulation) 12V-220V

Vizitator daniel_zedo

Postări Recomandate

• Răspunsuri 280
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

39

• nel65

28

• Marian

8

• Cilibiu

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

o (alta) nelamurire am si eu la aceasta schema ,si anume cam ce valoare efectiva are la iesire ,pentru o plaja de tensiune de la 10V la 15V la intrare?Adica bateria incarcata full si descarcata full.Schema tine cont de aspectul acesta?

Link spre comentariu
Vizitator flopir

cam ce valoare efectiva are la iesire ,pentru o plaja de tensiune de la 10V la 15V la intrare?Adica bateria incarcata full si descarcata full.Schema tine cont de aspectul acesta?

Din pacate NU. Tensiunea efectiva la iesire este, neglijand caderile pe mosfeti si conductori, in jur de 0.65*tensiunea de alimentare. O implementare cu asa ceva ar necesita un uC mult mai puternic. Pentru urmarirea nivelului de tensiune de pe baterie vreau sa folosesc alt controler.
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Poate ma insel,dar in varianta asta,folosind traf retea,nu vad cum s-ar putea stabiliza tensiunea de iesire.S-ar putea face in varianta cu convertor DC_DC,12V-300V,unde se poate stabiliza tensiunea de 300V.

Link spre comentariu

vazusem o schema undeva in care tensiunea de iesire de 220V alimenta si un mic traf care la randul lui avea un secundar de mica tensiune,12v de ex., ,se redresa aceasta ,apoi se diviza la o valoare convenabila si se aplica circuitului care avea rolul de stabilizareDeci tensiunea din secundarul acelui mic traf ,dadea informatia despre tendinta tensiunii de iesire.E o idee.

Link spre comentariu

@pisica matache -toate UPSurile cu traf pe tole functioneaza asa cum a explicat nel65.Iar cele in comutatie nu stabilizeaza tensiunea de 300Vcc,dupa diode e doar o bobina, apoi imediat puntea H

Link spre comentariu
Vizitator flopir

Problema, in cazul de fata, nu este cum sa citim tensiuni, ci cum sa generam o forma de unda sinus de amplitudine variabila (in pasi suficient de marunti) folosind PWM. Ar merge destul de lejer pentru sinus modificat prin reglarea factorului de umplere, dar la sinus pur este alta poveste. Calculul pentru durata fiecarui impuls este destul de complex... ca idee pentru programul postat anterior pentru attiny13 a fost nevoie sa fac alt program (pe PC) pentru generarea tabelei cu duratele impulsurilor. Poate cu o implementare analogica ar merge...

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Ar putea exista niste prize pe secundar care sa asigure prin relee un domeniu de tensiuni, iar daca puntea e pe 340Vcc, acei 340 ar putea fi stabilizati.Cu siguranta poate fi facut si logic, probabil mai complex, dar daca umplerea maxima scade, scade si efectivul de 50Hz. Trebuie sa scada proportional la toate nivelele sinusoidei...

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Ar putea exista niste prize pe secundar care sa asigure prin relee un domeniu de tensiuni, iar daca puntea e pe 340Vcc, acei 340 ar putea fi stabilizati.

Parca nu se asorteaza releele cu aplicatia de fata.De dragul discutiei,pentru varianta cu traf retea si puteri mici,poate un step up,care sa ridice de la 10-12V la un 16-18V stabilizati.Poate chiar o reactie de la iesirea de 220V care sa mentina constanta tensiunea efectiva,modificand tensiunea de alimentare a puntii, chiar daca sarcina variaza.
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Habar n-am;cred ca la cateva sute de watti,scade randamentul.N-am testat asa ceva,am sugerat-o doar ca posibila teoretic.Am facut un step up,cu UC3843,de la 12 la 17V,la cca 100W.Randament peste 90%.Puteri mai mari n-am testat.

Link spre comentariu
Vizitator flopir

Cu siguranta poate fi facut si logic, probabil mai complex, dar daca umplerea maxima scade, scade si efectivul de 50Hz. Trebuie sa scada proportional la toate nivelele sinusoidei..

Teoretic da, dar practica ma omoara... Timpii scad/cresc discret. Daca sinusoida are amplitudine mai mica or sa dispara multe impulsuri in zona de trecere prin 0, iar daca e prea mare invers - o sa dispara impulsuri in zona de varf. In ambele cazuri or sa apara distorsiuni destul de urate, si in plus implica citirea ADC si un algoritm care sa previna oscilatiile datorate buclei - deja e treaba de DSP si sincer ma cam depaseste :nas: .

De dragul discutiei,pentru varianta cu traf retea si puteri mici,poate un step up,care sa ridice de la 10-12V la un 16-18V stabilizati

Cu siguranta cea mai eleganta solutie este cea cu step-up (la care am de gand sa ma intorc ulterior), dar la 350V. E cam acelasi efort, dar macar se elimina traful. Deocamdata vreau un invertor sinus pentru centrala cu gaz...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări