Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Termometru digital

Vizitator crizti

Postări Recomandate

• Răspunsuri 45
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• VEF

9

• nico_2010

8

• UDAR

5

• iuli09

4

Top autori în acest subiect

Poate totusi ... e pacat de munca , pe care eu o apreciez . Se poate calibra corect ... atentie , 7107 are erori daca se foloseste referinta interna , din cauza disipatiei variabile data de curentii variabili ce alimenteaza segmentele . Folositi o sursa externa pentru minus 5 volti , bine stabilizata . Sau 7106 ...

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

La mulţi ani !

Caut o schema de termometru electronic dar ma intereseaza sa masoare si temperaturi negative e foarte important. Ati vazut ca de un timp numai de automatizari intreb pe forum . Panaacum n-am gasit nimic care sa corespunda si ma intereseaza sa aiba si o precizie cat de cat mai mica de 0,5 grade .

Daca aveti vreo unasalvata sau care stiti ca functioneaza bine puneti-o va rog aici

Editat de VEF
Link spre comentariu

Poate te ajuta cu ceva:

https://imgur.com/a/25yq9

In principiu, montajul permite setarea unei alarme (numai pentru temperaturi pozitive), cu un histerezis de 2 grade (valoare modificabila), folosind cele doua butoane.

Pe afisor vor fi inscrise temperatura de alarmare (Ta) si temperatura masurata -Tm. Alarma activeaza iesirea OS a LM75 (sau TCN75 - 5.0) si o trece in stare logica 0.

Si pentru ca nu pot atasa si proiectul complet astept mesaj.

N.B.: proiectul nu este un secret ci pur si simplu nu l-am putut posta!

Link spre comentariu

@fanelforum: cu observatia ca liniarizarea raspunsului senzorului NTC din link este pacatoasa si, odata cu schimbarea lui - dintr-un motiv sau altul - se cam duce si ... raspunsul.

Link spre comentariu

N-am lucrat niciodata ca microcontrolere si asa nu le am cu astea . Am gasit si eu scheme mai simple cu lm 358 sau alte ao care afiseaza temperatura cu un voltmetru electronic asa as vrea dar nu masoara temperaturi negative asta e problema in rest nu conteaza precizie cred ca au macar 0,5 grade nu ?

Link spre comentariu

In acest caz nu-ti ramane decat sa cumperi un voltmetru electronic capabil sa masoare si tensiuni negative (nu toate fac asta) si sa construiesti un etaj adaptor care sa converteasca temperatura in tensiune.

L.E.: Ce mediu vrei sa controlezi? Intreb pentru ca s-ar putea sa apara si unele restrictii.

Link spre comentariu

Dacă nu vrei digital atunci nu ai prea multe opțiuni . Ai nevoie de :

1 - un voltmetru electronic cu ICL7106/7107 care să măsoare și tensiuni negative ( nu toate de pe piață măsoară )

2 - un senzor analogic bipolar care să lucreze și la temperaturi negative cu precizie satisfăcătoare - LM35CA de pildă .

sau

1 - un voltmetru electronic cu ICL7106/7107 care să măsoare și tensiuni negative ( nu toate de pe piață măsoară )

2 - un senzor analogic unipolar care să lucreze și la temperaturi negative cu precizie satisfăcătoare - LM135A-235A-335A satisface la limită

3 - an adaptor analogic cu un amplificator operațional care să convertească tensiunea pozitivă de la ieșirea LM135A în bipolar pentru a intra în voltmetru .

În ambele cazuri trebuie atenție la cum se face alimentarea , primul caz fiind , cred, mai simplu.

Nu am analizat cu atenție deci s-ar putea să nu fie absolut corect ce am scris dar poți căuta scheme plecând de la ce am sugerat.

Link spre comentariu

Am gasit schema asta fara alimentare diferentiala e simpla dar nuprea cred ca are precizie

termometru-electronic-cu%20ao.jpg

Ce sugestii imi dati sa o fac mai precisa . Sa pot folosi un lm 335 ca senzor . Asta spun pentru cine mai vrea poate sa se apuce de asa ceva au la Mivarom voltmetru electronic de panou cu 10 lei aprox. dar nu stiu daca masoarasi tensiuni negative am sa verific

Editat de VEF
Link spre comentariu

Schema de mai sus are câteva neclarități , în principal legate de alimentarea operaționalelor și a voltmetrului .

Cât despre precizie - poate cu mari eforturi 1-2°C. Posibil să se obțină un 0.5°C în jurul temperaturii de calibrare , eforturile rămânând valabile .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări