Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa tensiune reglabia 0-50volti, de 5 amperi

Vizitator popaion

Postări Recomandate

Vizitator popaion

am un tarf toroidal cu iesire in secundar de 2*50 volti , 5 amperi si o putere de 500W. vreau sa fac o sursa reglabila atat a tensiuni cat si a amperajului. dar sa aibe protectie la scurt si suprasarcina. ma poate ajuta cineva cu o schema?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Sfatul de mai sus e bun.Daca esti mai avansat cauta schema sursei produse de IEMI I4104 si o sa ai ceva si mai bun.

Intr-adevar, o sursa buna cu 0-40V/5A, dar cred ca trebuie sa faca mici modificari daca nu vrea reglajul tensiunii in trepte de 0-10-20-30V/0-9V/0-0,9V, cel putin asa am eu sursa (si schema) cu comutatoare decadice. Nu pot posta insa schema ca e format A3, trebuie sa o scanez...
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am reusit si eu sa procur un sasiu de I4104 (40V/5A?) dar in afara de trafo nu mai are mai nimic. M-ar interesa si pe mine schema acelei surse (am si la job o asemenea sursa si e defecta, deci in primul rand reparatia e dorita). Personal eu as utiliza un al doilea trafo pentru alimentarea referintei si amplificatoarelor de eroare, iar pentru partea de putere, fie reducerea puterii disipate prin comutarea unor prize pe secundar, fie utilizarea unei pre-stabilizari in comutatie (pentru 0-5A, e interesant de folosit tranzistor, doar peste 5A e de luat in consideratie solutia puntii redresoare semicomandate, dar aceasta implica utilizarea unui drosel pe 100Hz, greu si voluminos - cu tranzistor se poate lucra cu frecventa mare=inductanta compacta - parca aceasta e si solutia din I4104?)Privitor la modalitatea de comanda a tensiunii de iesire: solutia comutatoarelor decadice e legata de accesul la aceste comutatoare, de calitate cat mai buna - adica rare si scumpe, pentru ca folosesc metale nobile (aurite), precum si rezistoare de precizie - sau cel putin cu buna stabilitate + acces la punte de masura pentru sortare si/sau ajustare serie/paralel;Potentiometrele cu vernier=tot rare si scumpeCea mai accesibila solutie, in opinia mea e in acest moment, potentiometre pt. brut + fin (de calitate cat mai buna) + voltmetru bun pe iesire (un numeric gen 7107, bine etalonat)Orice sursa, fara exceptie, ar trebui sa aiba o forma de protectie cu limitarea curentului (unele si cu puterea debitata).Acest parametru, adesea neglijat, are mai multe solutii si modalitati de functionare:1 Limitare de curent simpla: fixa sau reglabila, continuu sau in trepte, permite functionarea sursei ca sursa de curent constant (cu limitarea tensiunii la o valoare maxima)2 Protectie "cu intoarcere": la atingerea pragului de curent (fix sau reglabil ca la 1), tensiunea de iesire cade la zero sau o valoare mica, curentul de scurtcircuit fiind mult mai mic decat pregul de curent (aceasta solutie este justificata de ideea ca la intrarea in limitare simpla, oricum tensiunea de iesire se reduce semnificativ, functionarea consumatorului fiind oricum compromisa, efectul fiind o disipare inutile sau chiar distructiva de putere, atat pe consumator cat si pe sursa insesi; totusi ea poate fi dorita in anumite aplicatii - de exemplu incarcarea unor acumulatori inceputa la curent constant, sau o serie de alte aplicatii care cer acest tip de alimentare)Trecerea din modul "tensiune constanta" in modul "limitare curent" sau "protectie declansata" e util de semnalizat specific (LED-uri "tensiune constanta" - "curent constant" sau "protectie declansata"), dar informatia poate fi disponibila si implicit, din valorile citibile pe instrumente (desigur in conditiile memorarii valorilor reglate versus valorile afisate, sau a existentei unei scale cat de aproximative a valorii reglate pe potentiometri)Solutia tehnica din spatele panoului frontal trebuie sa tina cont si de posibilitatile fiecaruia dintre noi, atat materiale cat si ca nivel de cunostinte si experienta: adesea vom sacrifica uni parametri (de exemplu randamentul unei surse in comutatie), in favoarea simplitatii (si uneori a sensibilitatii echipamentului alimentat, de ex un preamplificator de nivel mic)(desi la sfarsitul anilor '70, Hewlwtt-Packard a realizat primul generator de frecventa alimentat in comutatie, demoland mitul incompatibilitatii acestor doua componente; totusi inca nu sunt la indemana oricui tehnicile utilizate pentru a opri perturbatiile generate de comutatia in sursa de a patrunde in caile de semnal)Nu uitati, stimati colegi de forum, ca intotdeauna un produs, fie el industrial sau mestesugarit de noi, va fi un compromis intre cerinte contradictorii (performantele tehnice versus pret, gabarit, complexitate); sigur ca pentru ce imi construiesc eu, unicat, costurile sunt evaluate altfel decat pentru un produs de serie, dar tot trebuie facuta o evaluare cat mai corecta INAINTE de a ne apuca de treaba, altfel ne "impotmolim" fie in cheltuieli prea mari, fie in unele lipsuri la capitolul cunostinte tehnice si/sau experienta tehnologica (nu-mi merge, face "bum!", etc.). Succes la constructii!PS Multumiri anticipate pentru cine va reusi postarea schemelor!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări