Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Auto cu 6P3C-E

RockDok

Postări Recomandate

Are dreptate "depanatoru'. Schema ta nu prea este un PP,poate doar prin faptul ca ai un traf de iesire simetric.Prima 6P3S,cea de sus este singura care functioneaza.Montajul poate fi functional dar cu anumite modificari.Pentoda finala de sus este cu catodul la masa si a 2-a,cea de jos este cu grila la masa.Asa fiind,prima primeste semnalul in faza din catodul triodei(ultima trioda) si a-2-a pentoda finala primeste semnalul in catod,defazat,prin variatia curentului catodic de la prima pentoda. Asa ar trebui,dar pentru asta trebuie sa renunti la CI-ul acela din catozii finalelor,pentru ca acela mentine potentialul catozilor constant ,deci variatia curentului in catozi va fi nesemnificativa si nu suficienta pentru excitarea celei de a -2-a pentode finale (cea de jos).CI-ul il poti inlocui cu o rezistenta de 330 ohm/5W,iar grila(G1) celei de a-2-a pentode se va pune efectiv la masa.In cazul tau,grila va fi la masa dinamic doar la frecventele pentru care condensatorul acela de 220nF reprezinta un scurt-circuit.Intr-adevar asa cum spune si "depanatoru',se practicau asemenea scheme din economie de materiale,dar acest tip de PP nu se va putea niciodata incadra la HI-FI sau HI-END.(6P3S este tetroda cu fascicol dirijat,nu pentoda asa cum este desenata) De ce folosesti atat de multe triode in fata????Sunt tare curios ce ar "spune" simularea la o asemenea schema,o sa-l rog pe Sebi sa o faca cand are timp (!?)P.S este doar o constatare,nu o critica,asa ca sa nu-ti fie cu suparare.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 260
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• RockDok

124

• sebi_c

24

• Depanatoru

23

• +_Florin_+

13

Top autori în acest subiect

De ce folosesti atat de multe triode in fata?

Proiectantul a dorit o amplificare foarte mare in bucla deschisa pentru ca reactia negativa sa poata corecta cit mai eficient liniaritatea si distorsiunile.
Link spre comentariu

Proiectantul a dorit o amplificare foarte mare in bucla deschisa pentru ca reactia negativa sa poata corecta cit mai eficient liniaritatea si distorsiunile.

Adica un fel de proiectare amplif cu circuite integrae :ras:
Link spre comentariu

Am inlocuit 7805-ul desi in schema este un perfect generator de curent constant din pacate rspunsul la variatii bruste a tensiunii pe "in" este catastrofic si nu poate fi folosit in acest montaj. In montajul cu 7805 "in"-ul este catre catozi iar el asigura o tensiune constanta pe "out" iar cum rezistenta pe "out" este si ea constanta... Undeva pe net am vazut o schema cu finalii ca si diferential facuta de un neamt si care era tare multumit. Nu va speriati nu sint un adept al mitului teuton. Da, cred ca ar ajunge un 6n2p comun pentru ambele canale. Adica 1/2 pentru L si 1/2 pentru R. iar cite un 6n1p ca si defazor.

Link spre comentariu

Cred ca asta va fi varianta finala a schemei. In cazul in care este posibil ar fi mai inspirata o denumire a topicului: "Amplificator Auto cu 6P3C-E" adica extras cumva "SRPP" din denumirea actuala. Merita oare deschis un topic nou?

Link spre comentariu

Sursa de curent trebuie sa aiba obligatoriu montat condensator electrolitic in paralel , am uitat sa scriu mai sus , altfel are rezistenta infinita in c.a. si nu functioneaza push-pull-ul . Deci curentul continuu trece prin sursa de curent iar componenta alternativa o "ocoleste" prin condensator .In cazul etajului diferential ce poate l-ai vazut in simularile lui EmilyRulz e chiar invers , daca se sunteaza sursa de curent cu un condensator nu mai functioneaza ( cel putin nu ca si etaj diferential ) .

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Cred ca asta va fi varianta finala a schemei. In cazul in care este posibil ar fi mai inspirata o denumire a topicului: "Amplificator Auto cu 6P3C-E" adica extras cumva "SRPP" din denumirea actuala. Merita oare deschis un topic nou?

parerea mea cu doua triode amplificatoare inainte de defazor ,o sa aveti amplificare prea mareorice cd player are la iesire cel putin 0,7vpersonal as renunta la finetea cu sursa de curent in catodele finalelor,sau as pune LM317 ca sa pot regla tensiunea de negativareeu as folosi doar un 6n2p ,o triode amplificatoare,si una defazoaredaca folositi un convertor 12/220v de ce nu redresati bialternanta 220v, o sa aveti aproare 300v anodica ,si putere mult mai mare de iesire,cu 220v nu stiu la ce putere o sa ajungetibafta!
Link spre comentariu

In schema de fata 6P3C-E -urile, cel putin in conceptia mea, se comporta ca un etaj diferential iar sursa de curent nu trebuie sa fie decuplata la masa cu un condensator ceea ce nu inseamna ca ar fi si modul corect. Se prea poate sa fie mare amplificarea dar acum voi proceda prin a face un montaj de test si nu cablajul final, ii dau semnal din player si vedem. Cit despre invertor acesta genereaza 220V dreptunghiular prin "modularea" a 220VDC obtinuti dintr-un SMPS. Acea modulare o elimin si voi folosi direct 220VDC obtinuti din SMPS. Inca nu am aprofundat schema acestuia dar precis pot ridica tensiunea la 285VDC fara sa modific trafo. Atasez si o ultima varianta a schemei. Un integrat satbilizator de genul 317 sau 78XX nu se comporta bine la variatii bruste ale tensiunii pe "in" drept care nu poate fi folosit in montajul acesta. Cred ca se poate folosi un integrat stabilizator drept CCS in catodul unui tub atunci cind are in paralel un condensator care sa-l decupleze dar nicidecum intr-un montaj diferential de asemenea a pune intr-un montaj diferential un condensator in paralel cu CCS anuleaza tocmai modul de lucru al etajului diferential.

Link spre comentariu

Ma indoiesc ca functioneaza corect fara condensator , dar incearca . Eventual in clasa A , cand prin una din finale creste curentul prin cealalta sa poata scadea in aceeasi masura . Doar ca asa nu poti scoate o putere prea mare la iesire .

Link spre comentariu

Eu la PP in clasa A ma gindeam. Oricum pot incerca si cu CCS-ul decuplat cu 1000uF la masa. Nu sint innebunit sa scot maxim de putere care cred ca s-ar situa pe la 2x20W la 285V Ua poate voi conecta prizele UL de la trafo iesire in teste voi vedea ce se intimpla. Sa tinem cont si de locul de utilizare, daca dai drumul la 2x20W pe dif-uri bune in masina iti sar geamurile.

Link spre comentariu

Daca lampa conduce tot timpul nu poti scoate mai mult decat un SE :limb: Si se pare ca scoti aceeasi putere ca un SE cu o lampa folosind doua lampi . Caci cum vin legate nici macar in paralel nu sunt . Ar fi cam 9W daca socotesti eficienta maxima a SE de 50% ( 6P3S disipa maxim 18W ) , practic mai putin ...Avantajul push-pull-ului e tocmai acela ca o lampa se "odihneste" pe o alternanta mai mult sau mai putin in functie de curentul de repaos .

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Inteles, s-ar putea sa ma apropii de adevar cu ultima versiune.

dupa mine aceasta schema este cea mai bunala teste in locul rezistentei fixe care este in paralel cu 220pf ,este mai usor sa puneti un semireglabil de 250k ,pentru reactie optima
Link spre comentariu

Daca am calculat bine amplificarea primului etaj atunci la o tensiune de intrare de 0.5V obtin o tensiune grila-grila la finali de aproximativ 60V adica ceea ce are nevoie din catalog. Asta cu UUUUULTIMA varianta de schema. Si semireglabil va fi, cred ca asa "adaptez" cel mai bine amplificarea la semalul de iesire din player.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări