Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Auto cu 6P3C-E

RockDok

Postări Recomandate

Cum zic eu:iei osciloscopul si masoara ce intra in grila la mos-uri. daca nu le deschizi de tot, se incing , e normal ! iti trebuie aproape 10v pt asta. :da Si-asa nu inteleg de ce ai ales full bridge, dar...meseriasii vor gasi explicatii. :ciuda: eu unul n-as face nimic ridicator de la 12v full bridge.A! Si nu uita sa incerci sa modifici frecventa de iesire prin tatonari. Pune-i o sarcina, si incearca sa obtii randament maxim variind numai frecventa de lucru cu un potentiometru.Miezul tau e recuperat si nu stii mai nimic de el.Poate ii place altfel.. :aplauze

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 260
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• RockDok

124

• sebi_c

24

• Depanatoru

23

• +_Florin_+

13

Top autori în acest subiect

Sarma e foarte subtire in primar , numai 0,35mm , pentru sa zicem 100W la 12V trebuie aproape 10A asta in continuu , cum sursa e in comutatie varfurile de curent sunt si mai mari si apare puternic efectul pelicular . Chiar daca sunt numai cateva spire conteaza mult . Conteaza si cum e bobinat ... dupa parerea mea mai bine incercai cu un miez tip tor , chiar daca e cam mult secundarul ...

Link spre comentariu

Droselul L2 este un element esential (pompa de energie) la o sursa forward (half bridge, asta e). Nu stiu cum pompeaza in condensator, prin masa? Nu prea mi-e clar aici. Eu am utilizat numai formula cu doua diode si doua infasurari. Stiu ca ar merge si asa, cu punte, dar parca droselul ar trebui sa colaboreze cu condensatorul, adica sa fie pus in fata condensatorului.Mai precis intre iesirea din punte si borna plus a condensatorului. Atentie la calculul droselului si la faptul ca trebuie sa admita componenta continua de curent (posibilitate de saturatie). Daca lucreaza saturat, sursa ar tinde sa devina Flyback.Dar daca acest mecanism, inductor<->capacitor nu functioneaza corect, ai mari probleme. Energia se va face caldura pentru ca este blocata spre consumator.

Link spre comentariu

Sa le iau pe rind: - am ales full bridge fiindca nu trebuie sa folosesc priza mediana la primar, mai usor de bobinat, voi incerca sa-i modific frecventa si sa vad cite ceva si cu osciloscopul.- in primar am 8 fire de 0.35 in paralel torsadate (se observa in poza traf-ului). dupa ce incerc cu un traf mai mare voi incerca si toroidal.- in sit-ul cu dimensionare traf-uri SMPS indicat intr-un post anterior este specificat un drosell, de acolo l-am preluat si eu dar cu el, fara el, tot aia este.- este prima schema SMPS pe care am gindit-o (compilat-o) de la cap al'fine si sint chiar multumit ca merge si asa, ma asteptam la jocuri de artificii.Multumesc pentru sugestii.

Link spre comentariu

Adevarat e ca fullbridge exploateaza tensiunea de 12V mai bine, adica prin schimbarea de sens a curentului tensiunea e dubla pe primar, deci curent mai mic. In schimb este o comutatie mai complicata. Exista hallf-bridge cu o singura bobina pusa intre doua condensatoare in serie care divid tensiunea la 1/2. Punctul de mijloc se poate dezechilibra putin. Dar cu o alta bobina identica de curent mic(sarma subtire) cuplata magnetic cu prima si electric cu un capat intre condensatoare si celalat la punctul de inseriere al doua diode conectate invers intre DC+ si masa. Sensul de conectare e invers fata de bobina principala(comutata). In acest fel punctul median este stabil la 1/2 VDC cand are loc comutatia. Curentul este dublu fata de FB, dar driveringul se face usor, de ex. daca ai UC3825 (UC2825) folosind un singur traf mic de comanda. Driveringul cu CI cu ramura de sus cu bootstrap mi se pare destul de dificila, mai ales cand faci prima sursa. Apoi nici nu sunt asa de sigur, ca el transpune bine tensiunea de 12V pentru tensiunea +DC tot de 12V. El ii facut pentru tensiuni mari (pana la 600V). PS: Daca sursa e aia din poza, sunt surprins de droselul utilizat (o bobina pe miez deschis). Ii trebuie intrefier, dar nici ca la tine. Inductorul nu e pentru filtraj, el functioneaza ca pompa de energie, deci dimensiunile trebuie sa fie pe pe masura. Am dat un link cu calculator. Uita-te acolo!Altfel, eu zic sa-l montezi intre iesirea din puntea din secundar si capacitor ca pe link-ul lui Walter. Vezi ca trebuie un inductor macar pe E20/10/6, daca nu mai mare.

Link spre comentariu

Inductorul din dreapta sus al pozei este figurat L1 in schema iar cel inclus in redresare (L2) apare in dreapta jos si are o inductanta zic eu foarte mica drept care am si eliminat L2. Vreau sa subliniez ca pina la un consum de 200 mA nu se incalzeste nimic si se comporta excelent la reglajul tensiunii (intre 230V si 280V cu divizorul din schema). Presupun ca driverele isi fac bine treaba. Acum trec sa vad daca descopar ceva cu osciloscopul daca nu-i dau de capat o sa bobinez un trafo mai mare cu sirme mai groase anume ETD44/22/15 cu un primar de 4 spire (16 x CuEm 0.35) si secundar de 99 spire CuEm 0.45

Link spre comentariu

Nefericita alegerea driverelor, HI side-ul nu are cum sa deschida corect. Voi incerca varianta atasata cu perechi N si P. Evident schema mai trebuie revizuita. Iarasi un mod neconventional de a folosi driverele dar este distractiv! sper sa nu va aduc la exasperare. Evident voi folosi acelasi transformator, cel prima varianta.

Link spre comentariu

Eu am folosit driverul ala la motoare, care erau alimentate la tensiuni mari! Inductorul e mic si ala din dreapta jos. Altfel, uitate la topologia din Link-ul de calcul si da-i click pe "coil". Ai acolo calculat inductorul si miezul propus. Respecta topologia exact si nu o sa ai bataie de cap. Inductorul pompeaza curent in capacitor pe timpul in care comutatia nu transfera curent (forward). Nu ai spus nicaieri de frecventa de comutatie! La un step down converter mai merge si cu inductoare simple(o bara cu bobina), dar la al tau e altceva. Cred ca ai ales "continous current mode", pentru riplu mic, iar atunci e necesar un inductor cu volum de miez mai mare (componenta de curent continuu aproape de curentul de iesire).Nu te lua dupa "nu se incalzeste nimic", pentru un feedback bun toate trebuie sa mearga perfect. De asemni trafo poate sa dea in flyback daca nu ai inductor bun. Nici nu vreau sa ma gandesc cate probleme ai in acest caz. Cat ai factorul de umplere (dutty cycle) la peste 200mA?

Link spre comentariu

la Rt 100k si Ct 1n ar trebui sa am 100 kHz, din cite disting eu pe osciloscop am un duty cycle de aproape 50% adica 50% conduce o ramura si 50% conduce cealalta ramura si niste oscilatii pe fronturile crescatoare in grile dar si la capetele primarului nu stiu daca le pot numi oscilatii cred ca asi putea spune un palier neliniar cu un mic virf la inceput dar nu stiu daca aste nu este cumva si din cauza osciloscopului. Desigur am citit sit-ul si am stiut ca ceea ce am pus eu drept drosell este departe de adevar drept care l-am si eliminat.

Link spre comentariu

Ei, la 100KHz, daca ai miez bun, trafo e bun! Daca are bobinele calculate cum trebuie, n-ar trebui sa ai probleme.Oscilatiile alea nu sunt o problema, mai ales cand sarcina e slaba sau in gol. La duty cycle n-ai specificat la ce consum. Daca e in gol trebuie sa fie pe la 10%. El este generat de raportul bobinelor trafului, sarcina sau cauze de pierderi in circuitul secundar (bobina proasta, capacitor ESR prost, ...). Consumul in ansamblu, in gol, trebuie sa fie mic. Sper ca ai pus droselul inainte de condensator. Daca te uiti inainte de drosel cu osciloscopul, ar trebui sa vezi niste impulsuri cu o rampa usor crescatoare (cu sarcina).Atentie, daca ai frecventa de comutatie la 100KHz, traful trebuie sa fie dimensionat la 50KHz (1/2 la HB, FB). Miezul de la trafo de computer nu cred ca merg asa sus (habar nu am la ce frecv. merg sursele de comp). Eu am folosit trafuri de la Epcos (Siemens), material N87 si N67. Acum cred ca au si materiale mai bune.

Link spre comentariu

50% de la 180mA in sus, nu am stiut ca trebuie sa dimensionez traful la 1/2 din frecventa de comutatie si de aici rezulta foarte frumos ca ceea ce am facut eu nici nu ar trebui sa dea mai mult de 200 de mA! adica 1/2 din ce am luat in calculele mele. Multumesc tare mult!!

Link spre comentariu

50% de la 180mA in sus, nu am stiut ca trebuie sa dimensionez traful la 1/2 din frecventa de comutatie si de aici rezulta foarte frumos ca ceea ce am facut eu nici nu ar trebui sa dea mai mult de 200 de mA! adica 1/2 din ce am luat in calculele mele. Multumesc tare mult!!

Eu zic ca poate sa mearga chiar mai prost din cauza ca inductanta primarului este cam mica (calcul la frecv. dubla).Calculul dupa Walter la 250V/.5A, zice ca e bun ETD34 (daca e ETD34, din ala cu miezul rotund). Vezi sa ai bobinele corecte!Inductanta din iesire trebuie sa fie la valoare ca aia din calcul (masoara!). Asta in conditiile cu intrefier. Altfel, se satureaza la cresterea curentului si scade tensiunea de iesire cu incalzire peste tot (tranzistoare, diode...).
Link spre comentariu

Odata ce a ajuns factorul de umplere la maxim - 50% nu mai poate compensa reactia negativa consumul suplimentar , 50% trebuie sa ai la puterea maxima , la putere mai mica e mai mic si factorul de umplere . Poti incerca sa pui mai multe spire in secundar , bineinteles reglezi sa ai tot atatia volti pe iesire , mai intai incearca sa vezi daca la o tensiune mai mica scoti mai multa putere fara sa-si piarda stabilizarea .

Link spre comentariu

La FB si HB, merge aproape pana la 100%! Adica intr-un sens se incarca transformatorul, iar in celalalt sens se descarca. 100%, inseamna o semiperioada de traf completa, sau o perioada de la controllerul de PWM. La celelate topologii e ceva peste 50%, mai mult sau mai putin. Depinde cum se face demagnetizarea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări