ShadowDaniel Postat August 16, 2009 Partajează Postat August 16, 2009 Salut, am si eu o intrebare, stiu ca un generator electric , in principiu se face prin invartirea unui magnet intr-o bobina. Am reusit sa fac ceva la scala mica, dar vreau sa fac ceva in genu sa invarti la o manivela mai micuta care sa fie legata la ax unde sunt magnetii , si in jurul magnetilor sa fie bobina, Ma gandesc ca daca invart mai tare, folosesc mai multa sarma, folosesc magneti mai puternici va creste si tensiunea, dar vreau sa fiu sigur de rezutat, asa ca am intrebarea: Ce fprmule sunt pentru a calcula ce sarma sa folosesti, cata, si alte de astea Link spre comentariu
Mindware Postat August 17, 2009 Partajează Postat August 17, 2009 in principiu.....te intereseaza cam atat.... >cat mai multe spire...cu atati mai multi volti....>cu cat mai groasa sarma....cu atati mai multi amperi>cat mai apropiati magnetii de bobine(permiti variatii mai ample in intensitatea campului),cu atat vor creste si tensiunea si amperajul>cu cat mai repede invarti(viteza de modificare de intensitate de camp),cu atat iti cresc ,iar, tensiunea la borne si intensitatea maxima disponibila.... Link spre comentariu
Spitfire Postat August 17, 2009 Partajează Postat August 17, 2009 cat mai multe spire...cu atati mai multi volti....>cu cat mai groasa sarma....cu atati mai multi amperiCorect.>cat mai apropiati magnetii de bobine(permiti variatii mai ample in intensitatea campului),cu atat vor creste si tensiunea si amperajul>cu cat mai repede invarti(viteza de modificare de intensitate de camp),cu atat iti cresc ,iar, tensiunea la borne si intensitatea maxima disponibila....Wrong.In primul caz creste doar cuplul mecanic, in al doilea, doar frecventa curentului. Link spre comentariu
Mindware Postat August 17, 2009 Partajează Postat August 17, 2009 Eu spun ca un intrefier de 0,5mm nu se compara cu unul de 5 cm......ca doar nu vorbim de motoare(oricum si acolo conteaza..foarte mult..)..........dar ,in fine..... Link spre comentariu
remus68 Postat August 17, 2009 Partajează Postat August 17, 2009 daca invart mai tare,va creste si tensiuneaDaca ai un prieten pe la armata si caseaza niste telefoane de campanie....voala!......si invirti la manivela pina te plictisesti... Link spre comentariu
ShadowDaniel Postat August 17, 2009 Autor Partajează Postat August 17, 2009 Salut, multumesc de raspunsuri, astazi am reusit sa fac unu. Am facut un patrat 4x4 din prespan pe care am facut bobina cu sarma de 0.2 (am uitat sa numar spirele dar au fost destule) am dat o gaura prin prespan, am pus un cui, lam fixat bine si pe cui am pus nsite bucati de magneti de neodim (fiind bucati mici , leam lipit ca sa stea cu izolatie) si la capatul cuilui am facut un arc (ca cel de tras ) am infasurat sfoara de la arc pe acel cui si cand dai in spate fata becul se aprinde aproape constant (e un led).... La acest ... Mini-Generator, daca ar fi sa pun sarma de 0.5 (de asta mai am) si ceva mai multa, dar sa pastrez dimenisunile si magnetii, ar merge mai bine ?Apropo, de unde as putea face rost de niste amgneti de neodim (da nu din hdduri vechi ca deja am distrus vro 6 si am ramas fara) Link spre comentariu
ShadowDaniel Postat August 18, 2009 Autor Partajează Postat August 18, 2009 Salut, am si eu o intrebare .... am reusit sa fac un generator destul de bun, dar exista vro piesa ceva care sa pastreze energia creata si sa o pot folosi peste putin timp ? Adica sa dau la "manivela" , sa faca energie, sa o stocheze si apoi sa aprind un led cu ea fara sa se mai intrerupa ca atunci cand invart :)Multumesc Anticipat Link spre comentariu
remus68 Postat August 18, 2009 Partajează Postat August 18, 2009 Poti folosi un condensator de capacitate foarte mare sau un acumulator. LED-ul il vei alimenta printr-o rezistenta, care va limita curentul in circuit. Link spre comentariu
ShadowDaniel Postat August 18, 2009 Autor Partajează Postat August 18, 2009 si de unde pot face rost de asa cev a:) adica de condensator si rezistenta ? Link spre comentariu
remus68 Postat August 18, 2009 Partajează Postat August 18, 2009 am downloadat revistele tehnium si nu cred ca am rabdare sa ma uit in toateCa sa cunosti mai multa electronica TREBUIE sa te uiti chiar in toate........piese gasesti la orice magazin de componente electronice si trebuie, in primul rind, sa stii CE sa ceri : atit rezistenta cit si condensatorul vor avea o valoare in functie de tensiunea care ti-o da tie generatorul si va trebui sa afli acea tensiune, masurind-o cu un voltmetru. Link spre comentariu
ShadowDaniel Postat August 18, 2009 Autor Partajează Postat August 18, 2009 tensiunea este de aproximativ 2-3 Volti in unele cazuri 4 Volti ... am masurat la curent alternativ cu un multimetru ? Cum aflu ce imi trebuie mai exact ? Link spre comentariu
yo9hrb Postat August 19, 2009 Partajează Postat August 19, 2009 Iti mai trebuie si o punte redresoare (sau macar o dioda), deoarece generatorul tau, asa cum l-ai descris, produce tensiune alternativa. Acea tensiune trebuie redresata inainte de a o stoca. Link spre comentariu
cirip Postat August 19, 2009 Partajează Postat August 19, 2009 deoarece generatorul tau, asa cum l-ai descris, produce tensiune alternativa. Acea tensiune trebuie redresata inainte de a o stoca.Dar de ce nu se poate stoca tensiunea alternativa? Cirip Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum