M1Hai Postat August 15, 2009 Partajează Postat August 15, 2009 Am recuperat dintr-un radiocasetofon auto un condensator variabil (cel din pozele atasate). Deoarece nu am un capacimetru cu care sa masor valoarea acestui condensator, nu stiu ce valoare are. De obicei,aceste tipuri de condensatoare variabile cam in ce interval (in pF) variaza? Am observat ca are 6 terminale.In schemele in care se folosesc astfel de condensatoare se conecteaza doar 2 terminale.Care sunt acestea din cele 6? Link spre comentariu
miron1947 Postat August 15, 2009 Partajează Postat August 15, 2009 nu stiu ce valoare are. De obicei,aceste tipuri de condensatoare variabile cam in ce interval (in pF) variaza?Uzual,variaza intre 100 si 500pF.Am observat ca are 6 terminale.In schemele in care se folosesc astfel de condensatoare se conecteaza doar 2 terminale.Care sunt acestea din cele 6?O sectiune(2 terminale) este pe oscilator si una(2 terminale) pe circuitul de acord al intrarii,celelalte 2,pot fi terminale de masa. Link spre comentariu
vio2007 Postat August 15, 2009 Partajează Postat August 15, 2009 Au sase terminale pentru ca folosesc trei terminale pentru MA(acord intrare - masa - acord oscilator) si trei terminale pentru MF (acord intrare - masa -acord oscilator). cam in ce interval (in pF) variaza?pentru MF(UUS) pana la 27..30pf (doua sectiuni)deci 2 X 5-30pF,pentru MA(UL,UM,US) pana la 180...270pF,tot doua sectiuni 2 X 10-180..270pF Link spre comentariu
M1Hai Postat August 15, 2009 Autor Partajează Postat August 15, 2009 Va multumesc pentru raspunsuri!Cum pot afla care terminale sunt pentru MF si care sunt pentru MA? M-ar interesa mai mult cele pentru MF.Sper exemplu, in circuitul din poza de mai jos cum conectez condensatorul variabil recuperat?Am inteles ca terminalul din mijloc este pentru masa.In circuitul de mai jos mai conectez acest terminal la masa sau doar cele doua terminale extreme (unul la C19 si celalalt la C21)? Link spre comentariu
vio2007 Postat August 15, 2009 Partajează Postat August 15, 2009 Conectezi masa (pinul din mijloc) si un pin de la extremitati ,indiferent care, dar alaturate .Atasez si o poza cum sunt legate cele doua Cv duble. Link spre comentariu
remus68 Postat August 16, 2009 Partajează Postat August 16, 2009 Cum pot afla care terminale sunt pentru MF si care sunt pentru MA?Terminalele de MA (cu capacitate mare) sint racordate la sectiunea care are multe lamele, iar cele de MF (capacitate mica) sint racordate la sectiunea cu putine lamele (de obicei 2...3 la stator si 1...2 la rotor). Link spre comentariu
M1Hai Postat August 16, 2009 Autor Partajează Postat August 16, 2009 Din cate am observat,ambele sectiuni au acelas numar de lamele(nu foarte multe),deci e posibil sa fie pentru MF acest condensator. Ramane sa incerc sa conectez,pe rand, ambele sectiuni sa vad cum se comporta la acord.Vreau sa folosesc acest condensator variabil la acordul unui receptor FM. Daca conectez terminalele pentru MA banuiesc ca nu voi putea face cum trebuie acordul in banda FM. In schema cu circuitul atasat de mine cum voi conecta condensatorul variabil? vio2007 mi-a aratat cum sunt legate cele doua Cv duble. In schema mea voi conecta doar extremitatile (una la C19 si una la C21) de la o sectiune (MA sau MF) sau pinul din mijloc(masa) si o extremitate (masa la C21 si o extremitate la C19)? Link spre comentariu
remus68 Postat August 16, 2009 Partajează Postat August 16, 2009 Conectezi masa (pinul din mijloc) si un pin de la extremitati ,indiferent care, dar alaturate... Link spre comentariu
M1Hai Postat August 16, 2009 Autor Partajează Postat August 16, 2009 Am inteles.Multumesc pentru raspunsuri! Link spre comentariu
vio2007 Postat August 16, 2009 Partajează Postat August 16, 2009 Se pare ca nu ai inteles,in condensatorul variabil sunt de fapt patru condensatoare variabile conectate ca in poza din atasament.Ca sa folosesti o singura sectiune 5 - 30pF,am marcat cu rosu terminalele care trebuiesc conectate la schema ta ! Link spre comentariu
remus68 Postat August 16, 2009 Partajează Postat August 16, 2009 in condensatorul variabil sunt de fapt patru condensatoare variabile conectate ca in poza din atasamentVio2007 ti-a explicat foarte clar inca de la inceput...Mai mult , cele 4 suruburi care le vezi in poza pe capacul opus axului de reglaj, sint de fapt 4 trimmeri (condensatori semivariabili - niste semireglabili ai condensatorilor), care sint in paralel cu fiecare condensator variabil. Capacul fiind transparent (de obicei) se vede cind cele 4 semivariabile au capacitate minima (rotorul e in partea opusa statorului). Link spre comentariu
M1Hai Postat August 16, 2009 Autor Partajează Postat August 16, 2009 Acum m-am lamurit.Deci in interiorul acelui condensator variabil de fapt sunt 4 condensatoare variabile.Acum am inteles si de ce sunt 6 terminale.Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum