Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator

Vizitator TheOne

Postări Recomandate

• Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

9

• misuraelectronic

6

• SunShine

5

• djlove

3

Top autori în acest subiect

am inteles puntea o s-o fac maine.....dar ce fel de condensatori sa pun?...si inca ceva pe aparatul de masura arata ceva de 10A pentru ce este ?

-condensatorii pentru filtrare ,se monteaza dupa redresare (punte) si trebuie sa fie electrolitici cu valori cuprinse intre 1000....10.000uF(microfarazi) la o tensiunea de lucru mai mare decat tensiunea pe care trebuie sa o obtii la sursa ta. Daca traful scoate 13V alternativ ,dupa redresare si filtrare ,fara sa ai consumator pe sursa ,deci cum se spune, in gol, tensiunea continua va fi:

13 x 1,4142 = 18V .Pentru 18V poti alege de exemplu 2200uF/25V sau mai sigur si pentru mai multa fiabilitate 2200uF/35V.

-Acel ceva care arata 10A este scala de masura pentru curent continuu pana la 10A...ATENTIE mare la masurarea curentilor , se face cu o sarcina in serie cu sursa si cu multimetru conectat pe amperi .Nu SE CONECTEAZA firele multimetrului setat pe 10A direct pe iesirile sursei !!!

http://www.electroniq.net/ro/tutoriale-electronica/multimetru-digital.html

Link spre comentariu
Vizitator TheOne

Gata am facut puntea si am pus condensatori de 6800uf/25v.Mai am si condensatori la 35v /1000uf.Tensiune la iesire este+/-17v,dar la cea cu - variaza intruna 16-17.Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.... :aplauze :aplauze :aplauze :aplauze :aplauze

Link spre comentariu
Vizitator TheOne

Sa rezolvat problema am schimbat firele si acum are o tensiune constanta +/-18 Vdc....apropo de cati amperi trebuie sa fac puntea pentru "albastru-negru-albastru" care are 2x15Vac.....

Posted Image

Link spre comentariu

aparatul poate rezista dar plangi dupa testere care se topesc sigur(la 6 A la mine incepeau sa fiarba - testere schinezesti)

Off topiceu pe al meu l-am dat peste cap peste 20A dar l-am tinut putin, cu un traf de vreo 300 si ceva wnorocu meu nu a patit nimic aparatul ,unul digital l-am pus direct pe sursa(traf)
Link spre comentariu

eu pe al meu l-am dat peste cap peste 20A dar l-am tinut putin, cu un traf de vreo 300 si ceva wnorocu meu nu a patit nimic aparatul ,unul digital l-am pus direct pe sursa(traf)

Curentul se masoara inserind aparatul de masura cu un cosumator, nu pui bornele aparatului direct pe bornele de iesire ale trafului :sparge: (Daca vroiai sa masori intensitatea absorbita de primar, tot asa faceai :aut: ; daca da este posibil sa fi vazut ceva stele verzi si sa te linistesti) :nebunrau: Ceea ce ai masurat tu in secundar, daca nu ai inseriat aparatul cu o sarcina, ai masurat curentul de scurt-circuit.Pentru TheOne Depinde ce curent are acea infasurare. (Daca ai un curect de 1 Amper ai nevoie de o punte de minim 1Amper si asa mai departe....) Oricum diferenta de pret dintre o punte de 5A si una de 10A este nesemnificativa, asa ca ia o punte de 5-10A, in felul acesta nici nu se va incalzi.
Link spre comentariu
Vizitator TheOne

Dupa cum am mai spus am facut o punte de 6A pentru Rosu-Negru-Rosu cu diode 1N5402 si condensatori 6800uf/25v.....si mai am inca 4 diode 1n5402 pentru inca o punte....acum problema e sa nu fie prea mari aceste diode ca mai am si 1n4001,1n4007 vreo 30 de buc.

Link spre comentariu

Nu conteaz? c? sînt mai mari, dar mai bine le p?strezi ptr o aplica?ie pe m?sura lor, 1N400x sînt mai indicate ptr secundarele cu sîrm? sub?ire. De asemena condensatorii pot avea capacit??i mai mici, 1000... 2200uF.

Link spre comentariu
Vizitator TheOne

Am inteles, multumesc foarte mult....mai am un transformator care are 5 iesiri in secundar...1+2=130V3+4=10V4+5=6V3+5=16VAcum intrebare este...cum sa convertesc cei 130V in mai putin ? eventual 2xceva daca se poate

Link spre comentariu

130 de vol?i în secundar???mai bine discut? cu un l?mpar, face?i schimb de trafuri, c? a?a ceva e superfain pentru un amplificator sau altceva cu l?mpi, ?i iei un traf mai "uman", potrivit cu ce ai tu de fapt nevoie.chiar, pentru ce faci pun?ile, ce vrei s? alimentezi din trafurile astea???offtopic: moam?, ce s-au mai calmat exper?ii de cum a intrat zal pe fir!!!! :ras:

Link spre comentariu

Dupa cum am mai spus am facut o punte de 6A pentru Rosu-Negru-Rosu cu diode 1N5402 si condensatori 6800uf/25v.....si mai am inca 4 diode 1n5402 pentru inca o punte....acum problema e sa nu fie prea mari aceste diode ca mai am si 1n4001,1n4007 vreo 30 de buc.

1n5402 suporta un curent de 3A, ai folosit cumva cate 2 diode un paralel cand ai facut puntea? In caz contrar puntea ta are 3 A, nu 6. :rade:
Link spre comentariu
Vizitator TheOne

Pentru MifTy

Ce vreau sa fac?simplu...un amplificator http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=66&t=45391

Dar pentru acel amplif am traful despre care am vorbit la inceput...

Probabil e traf de tv color mai vechi, carcas? de lemn.

Corect :aplauze :aplauze :aplauze ,dar nu mai stiu daca era color....

Pentru Djlove

Nu le-am pus in paralel am folosit doar 4 diode si banuiesc ca daca le puneam in paralel

trebuia 8 nu?

Mai am inca unul de la un VCR dar inca nu l-am masurat ca n-am avut timp.....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări