Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu TDA7250 si tranzistori bipolari

Postări Recomandate

Am cumparat un amplificator Technics su-vz320 defect si am inlocuit amplificatorul de putere cu unul cu tda7250 si finali darlington bdw83,83, care a functionat din prima si se auzea super bine pe niste boxe pe 8 ohmi, dar prima data cand l-am dat mai tare s-a ars, cred ca s-au dus finalii pt ca se auzea un tiuit in boxe, iar alimentarea e undeva la +-42V, si nu cred ca au rezistat la puterea obtinuta, desi in amplificatorul original erau aceeasi finali, si atunci am zis sa inlocuiesc finalii cu tranzistori bipolari pe care ii pun eu in configuratie darlington.

Dar am considerat ca este prea mic curentul pe care il poate oferi integratul si am ales sa fac o configuratie triplu darlington, sa ma asigur ca nu fortez integratul, insa nu stiu daca am facut bine, desi amplificatorul functioneaza de 1 an si a fost si la maxim pana au intervenit protectiile, pentru ca nu se mai aude la fel de bine ca prima data cand erau bdw-urile.

Intrebarea este daca am adaptat corect schema pe care am gasit-o intr-un Tehnium, si daca aveti ceva indicatii sau sfaturi sa imi dati, poate corectati ceva pe acolo, ca nu sunt in domeniu si am improvizat.

Spatiul e foarte mic in cutie si nu am loc de placa amplificatorului decat pe radiator.

Atasez mai jos schema pe care am folosit-o (scuzati-mi nepriceperea in orcad)

http://tinypic.com/r/24673lt/3

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

1) TDA7250 merge bine pîn? la maxim +/-35V, mai sus se încinge ?i se arde u?or.2) BDW83/84C (sau TIP142/147, sînt echivalen?i) sînt foarte buni ?i merg bine pîn? la +/-45V.3) nu cî?tigi nimic în plus cu configura?ia aia, mai r?u pierzi din tensiunea de comand? ?i nu e cea recomandat? ptr. integrat.

Link spre comentariu

Da pai am vazut ca se incalzeste , de aceea i-am fizat in radiator, care se incalzeste si ala cam tare, dar nu prea am loc de amplificator prea mare ca trebuie sa ma incadrez pe o placa de 10/8cm, iar tensiunea nu pot sa o scad pentru ca nu vreau sa rebobinez transformatorul pentru ca e foarte silentios si rece, iar daca il desfac... s-ar putea sa obtin doar foarte mult zgomot.

Am pus triplu darlington ca sa fie amplificarea in curent suficient de mare pentru ca finalii nu i-am imperecheat :jytuiyu iar unul are hfe=14, deci nu e chiar ok(masurat pe multimetru)

Adaug si o poza cu interiorul http://tinypic.com/r/123xyrt/3

Link spre comentariu

Da stiu ca se gasesc pentru ca am facut prima schema cu ei si am zis ca se auzea super, pana s-au ars - poate peste partea asta ai sarit.Si nu vreau sa dau 30 de lei de fiecare data cand vreau sa ascult mai tare si cand am chef de muzica sa ascult un bazait in boxe; pentru ca ma gandesc ca am depasit SOA la astia cand am dat mai tare, si nu am spatiu de mj-urile care mai sunt recomandate, care sunt in capsula to3Are un comutator intre 230-240V, dar cum la mine in general tensiunea e de 235, cu variatii intre 245 si 215, nu rezolv prea multe, si e pe 240, deci nu pot cobori mai mult

Link spre comentariu

Asa scrie pe ele, deci impedanta e de 8 ohmi, iar in cc au 7,8ohmiE adevarat ca se incalzea destul de tare (ma rog, am masurat 39-40grade) la semnal mic, deci cand functiona in clasa A, ca avea curentul de repaos 100mA, dar si acum cu tranzistorii astia e cu 2 grade mai rece, si a rezistat vreo ora la un nivel asa incat doar varfurile sa ajunga la nivelul la care inchide muzica protectia la suprasarcina (cu vu-metru langa), deci eu zic ca nu ar fi fost din cauza asta, mai ales ca atunci am vrut sa vad cat de tare merge, si amcrescut gradat volumul, ascultam 5 sec sa vad daca distorsioneaza si dadeam putin mai tare, cand am ajuns cam la ora 11 30, am ascultat cam 3 sec si gata, s-a dus, cred ca si integratul, dar nu am riscat si l-am schimbat, finalii, i-am masurat cand l-am desfacut si aveau in scurt jonctiunea c-e.Stiu ca este o schema recomandata care foloseste bipolari, ceva bd911 parca, deci zici sa folosesc schema aia, dar ce prefinali sa folosesc, mje340-350 sau 2sa1011-2sc2344 ?

Link spre comentariu

Nu stiu de ce te complici cu acel integrat, e o mare prostie, dupa cum spunea si domnul zal se arde usor la tensiuni mai mari de +-35(eu am ars 3 bucati). Daca vrei o schema cu darlington iti recomand schema asta http://img132.imageshack.us/i/ustyerlesimth.jpg/

Am realizat-o de multe ori si este foarte buna si extrem de simpla. Alimentata la +-40V merge excelent in 4 si 6 ohm, iar daca ai boxe de 8ohm poti sa alimentezi si cu +-50, iti garantez ca tine si cu bdw83C/84C la 3,5ron.

Cu radiatorul tau nu ar trebui sa ai probleme la 4 tranz finali, depinde si in ce pozitie e pus, si cum circula aeru prin el.

Link spre comentariu

Multumesc pentru observatiiTreaba era ca trebuie sa ma incadrez in spatiu, din poza se observa ca nu e prea mult spatiu inauntrul cutie.Cumparand un amplificator defect, zic eu ca am iesut cel mai ieftin, eu doar trebuie sa fac partea finala, e adevarat ca mai inghesuit. Ma gandeam sa folosesc niste TDA7294, dar am zis sa fac ceva mai de calitate, pentru ascultat in casa, si mi s-a parut ca rezolvam o parte din spatiu cu acest integrat, am vavut ca se spune despre el ca este vechi, demodat, ca unii au avut probleme cu el, ca nu e asa de performant, ma gandeam la schema de la IPA, sa o alimentez la tensiunea pe care o am si cu vreo2 perechi de finali pe canal am obtinut ceva super, dar ma limiteaza spatiul, in carcasa asta nu prea se merita, poate alta :freaza: (dar m-am indragostit de Quad405 reborn , si apreciez munca depusa pentru acel proiect-insa banii sunt limita)Scheme am si eu si daca ma uit pe forum pe aici cu siguranta gasesc ceva care sa fie bun, dar iarasi nu prea am spatiuRadiatorul e asezat in carcasa in asa fel incat are circulatie buna pentru aer, are fante si sus si jos, si e destul de mare, oricum mai mult de 75W in 8 ohmi nu scot.

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...
Vizitator b0ddo

Salutare! Pentru a nu mai deschide alt topic, voi cere ajutorul vostru aici. Am facut si eu rost de un TDA7250 si voiam sa montez schema lui din datasheet (Figura 11: Application circuit using power transistors). Sunt cateva recomndari de tranzistori acolo, insa problema e ca ar fi primul meu proiect (ma mai documentez in paralel pentru un bridge TDA2050, itnampinand si acolo cateva probleme si un amplificator fara integrat, doar tranzistori, dar acolo mai am de citit), si avand in vedere ca pe la facultate am lucrat doar cu tranzistori teoretici (unde mi se dadea Vbe=0.6V si hfe (beta F) = 100), nu cunosc mai nimic despre tranzistorii reali. Citesc datasheeturile fiecaruia, dar inca nu am o idee clara ce anume face ca un tranzistor sa fie bun sau nu.Totodata, am atasat o schema cu 2N3055, care mi sa spus ca e un tranzistor excelent. O alta problema pe care o intampin este faptul ca nu am integratul in Multisim, asa incat nu stiu cum sa proiectez PCB-ul, neavand amprenta integratului. Si bineinteles, nici nu am toti acei tranzistori de acolo in baza de date. Deci, daca ar putea cineva sa ma ajute cu niste rapsunsuri , ar fi foarte recunoscator. Iar daca ar putea cineva sa ma dirijeze catre articole bibliografice despre amplificatoarele cu IC, pentru a putea sa mai invat si eu ceva, as fi chiar fericit.P.S.: Poate cineva reposta schema lui indy666?O zi cat mai buna!

TDA7250 datasheet.pdf

TDA7250 si 2N3055.pdf

Link spre comentariu
Vizitator b0ddo

In primul rand doresc sa stiu daca schema cu 2N3055 este buna si ar merita construita, sau daca e o prostie ca multe alte lucruri gratuite de pe internet.In al doilea rand cum sa fac proiectarea PCB-ului in conditiile in care nu am footprint pt TDA7250.In al treilea rand, orice bicliografie despre amplificatoarele cu IC este binevenita.

Link spre comentariu

Mai, prostie nu are de ce sa fie, CI-ul in cauza este un driver capabil de a comanda un etaj final, in cazul de fata cate o pereche de bipolari complementari, insa nu se poate folosi doar 2N3055 ( nu comentez afirmatia cum ca acestia ar fi niste tranzistori excelenti ) si asta pentru ca notiunea de pereche complementara sugereaza o pereche de tranzistori NPN-PNP cu caracterisici similare la care evident difera polaritatea, se pot folosi tranzistori precum 2SC5200/2SA1943, MJ21193/MJ21194, sau in variante mai ieftine TIP2955/TIP3055 sau MJE2955/MJE3055, sunt multe variante disponibile pe piata pentru a servi drept tranzistori finali de putere la aceasta aplicatie, Driverii din schema cu 3055 notati cu T1 si T3 pot fi BD139 sau BD237 iat T2 si T4 BD140 sau BD238.PS: Eu totusi as sugera o schema pe tranzistori cap-coada, uneori poate fi mai usor de implementat macar din punct de vedere al proiectarii PCB-ului, te va ajuta a intelegi mult mai bine ce se intampla in circuit si poti controla mult mai precis fiecare stagiu, scheme sunt multe la sectiunea denumita chiar asa, scheme amplificatoare, nu trebuie decat sa alegi ce ti se pare tie mai ok.

Link spre comentariu

Acest integrat este cam depasit. Si mie mi s-a spus, dar nu am crezut pana nu am incercat. Daca tot vrei cu CI driver, incearca varianta LM.... Alimentat la maxim +-35V, va rezista cu tranzistorii specificati in datasheet, dar vor merge foarte fierbinti, pentru ca stabileste un curent de repaos de 100mA prin finali.Daca te orientezi spre finali mai puternici, si implicit mai scumpi, renunta la integrat si alege o schema pe tranzistori, bine documentata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări