ShadowDaniel Postat August 14, 2009 Partajează Postat August 14, 2009 Salut, ma gandesc sa construiect un motor electric si/sau un transformator electric. Tin sa spun ca sunt debea cls. 9a , dar totusi as vrea sa reusesc sa fac (am lucrat ceva timp ca electrician si am reusit sa fac un generator electric de inductie si un motoras electric si inca cateva nimicuri). Ceea ce am nevoie este: stiu ca la un motoras electric trebuie cel putin o bobina (pe un ax), un colector (tot pe ax) si un magnet. Stiu cat de cat principiul pe care functioneaza. Dar vreau sa stiu cum as putea afla cam ce grosime ar trebui sa aiba sarma de bobinaj din bobina? Cate rasuciri sa fac? La bobina, miezu de fier, ce diametru sa aiba? , magnetu, ce magnet ar trebui sa folosesc ca sa mearga ? neodim ? sau magneti negri? cam cat de mari ? si e de ajuns unu sau sa pun 2 ?. Si in final, cum pot afla cam cati volti l-ar pune in functiune, si ce fel de curent ? CC sau CA ?Ma intereseaza sa aflu niste date precise la ce am scris mai sus SAU niste formule cu care pot calcula , principii ceva Accept si sfaturi in legatura cum as putea sa fac rost de materiale, smecherii de constructie si tot felu La transformator e mai complicat din cate stiu un transformator consta practic in nsite bobine , deobicei 2, izolate una de alta ... Nu stiu daca ce stiu eu e corect , dar o sa spun cum mil inchipui ca funcioneaza unu (am demontat cateva ) . Din cate stiu , se folosesc niste tablite subtiri in forma de patrat cu o linie pe mijloc. Acele trablite de metal , fiind puse una langa alta prind grosime, deci pe partea din mijloc , se va face o bobina cu o sarma subtire, se izoleaza (nu stiu exact cu ce materiale) si apoi se contiuna cu o sarma ceva mai groasa. La un capat se leaga curentu de intrare, la celalalt ce iese. Deci practic energia electrica este consumata pentru a magnetiza acele tablite (asta consider eu)... Aici apar dinou intrebarile, cat de groasa trebuie sa fie sarma de bobinaj, cate insuriri, din ce sunt tablietele, cate trebuie etc.Stiu ca ce am scris mai sus este cam varza dar asta e ceea ce cred eu, nu prea am chef sa citesc carti asa ca am zis totu din ce am gandit Daca stie cineva o explicatie mai buna pentru un transformator electric astept ca e cam varza in capul meu As dori prima oara niste raspunsuri pentru Motorasul electric pentru ca acolo ma descurc mai binisor, parerea mea.Multumesc Anticipat Link spre comentariu
vio2007 Postat August 14, 2009 Partajează Postat August 14, 2009 Salut, aici ai un referat despre transformatorul de retea :http://www.studentie.ro/Referat_Fizica_Proiectarea_transformatorului_de_retea_de_mica_putere-nrciteste13395.html Aici ai un topic despre transformatoare de retea ,cum se calculeaza , cum se pot rezolva anumite probleme legate de transformatoare:http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=41&t=89 Link spre comentariu
ShadowDaniel Postat August 14, 2009 Autor Partajează Postat August 14, 2009 Super Mersi, dar cu motoru electric stie careva ? Link spre comentariu
vio2007 Postat August 14, 2009 Partajează Postat August 14, 2009 Cu motorul electric este mai complicat ,dar pentru inceput incearca Homemade Electric Motor . Link spre comentariu
ShadowDaniel Postat August 14, 2009 Autor Partajează Postat August 14, 2009 Daca te referi la acel Breaksman motor cu 15 spire legate la o abterie cu un magnet langa ele si sa se invarta ?, da l-am facut dar, vreau ceva in genu: Am inceput deja sa strang materiale, am nsite amgneti de neodim, sarma de bobinaj de 0.8 si o sa incerc mai multe combinatii intre cata sarma sa pun si cat miez de fier la bobina... oricum am probleme cu colectorul, nu stiu cum sa-l fac, ma poti ajuta ? Link spre comentariu
vio2007 Postat August 14, 2009 Partajează Postat August 14, 2009 .. oricum am probleme cu colectorul, nu stiu cum sa-l fac, ma poti ajuta ?La motorul electric facut de mine axul era din spita de bicicleta pe care am introdus o bucata de aproape 2cm de corp de creion fara mina .Lamelele colectoare le-am facut din teava de alama de la antenele telescopice (unde lipesti firele cureti cu o pila).Fixarea lamelelor se face cu tub vanish . Link spre comentariu
ShadowDaniel Postat August 14, 2009 Autor Partajează Postat August 14, 2009 Ok, o sa incerc sa fac asa dar cu altceva nu cu o spita si cred ca lamele de fier sau cupru... o sa vad ce iese, maine incep Link spre comentariu
Spitfire Postat August 14, 2009 Partajează Postat August 14, 2009 Exista intr-o carte din anii`60, o schema de electromagnet in forma de stea(trei bare cilindrice de fier moale, incrucisate la mijloc) cu sase bobine interconectate intr-un anume fel intre ele, tot electromagnetul conectat la 220V c.a., deasupra acestuia putand "pluti" in spatiu o farfurioara de aluminiu sau un capac de crema de ghete.Cum ar trebui fazate cele sase bobine? Link spre comentariu
ShadowDaniel Postat August 15, 2009 Autor Partajează Postat August 15, 2009 Io pun intrebari de liceu aici si tu vi cu denumiri extraterestre ) Oricum, ai schema ? mi-as dori so vad.. poate as putea so fac in viitor Link spre comentariu
Spitfire Postat August 16, 2009 Partajează Postat August 16, 2009 Pai, dac-o aveam, nu numai c-o puneam aici, dar si faceam electromagnetul-minune...in principiu nebunia aia de electromagnet producea un camp hexafazat rotitor, de genul celui din motoarele asincroane cu rotor in scurt(colivie de veverita), iar obiectul "levitat' nu numai ca plutea la vreo 10 cm deasupra, dar se si rotea... Link spre comentariu
ShadowDaniel Postat August 16, 2009 Autor Partajează Postat August 16, 2009 sounds good... daca faci rost de ea mio dai si mie ? daca vrei baga idul meu: shadowdnl1995 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum