tuffguy Postat Mai 25, 2005 Partajează Postat Mai 25, 2005 Deci am un traf + punte care scoate 8VCum fac sa obtin o tensiune negativa de 5v din asta?O tensiune pozitiva stiu cum sa obtin, folosind un regulator de genul 78l05Cum fac pentru cea negativa?leg invers intrarea in regulator?adica pun la referinta regulatorului tensiunea pozitiva ce iese din punte iar minusul puntii la intrarea 78l05 ? :?: :?: :?: :?: :( Link spre comentariu
tuffguy Postat Mai 25, 2005 Autor Partajează Postat Mai 25, 2005 sau mi-a mai venit o idee:fac pur si simplu la fel ca la tensiune pozitiva numai ca folosesc +5v ca masa? Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze Postat Mai 25, 2005 Partajează Postat Mai 25, 2005 Nu incerca sa faci ce ai scris in topicul de mai sus !!! Citeste si construieste acest proiect daca ai un consumator mic. Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Mai 25, 2005 Partajează Postat Mai 25, 2005 depinde ce tensiuni ai nevoie.daca ai nevoie doar de o singura tensiune,merge si varianta cu 7805,ai 5V stabilizati ce conteaza pe ce ramura e stabilizarea.dar daca din acelasi traf trebuie sa scoti mai multe tensiuni se mai complica treaba. Link spre comentariu
Craciun Postat Mai 26, 2005 Partajează Postat Mai 26, 2005 @tuffguy eu zic sa mai citesti cate ceva despre redresare inainte de a incepe sa construiesti un alimentator. Cea mai simpla solutie daca vrei sa ai si tensiune pozitiva si negativa din acelasi traf e sa redresezi monoalternanta cu doua diode conectate in acelasi punct si la traf una cu anodul cealalta cu catodul. Vei obtine tensiunui aproape simetrice(una cu + una cu -) pe care le poti stabiliza cu diferite variante de stabilizatoare in functie de ce consumatori ai pe cele 2 ramuri. Bineinteles ca trebuie sa ai un filtraj foarte bun la iesirile celor 2 diode (gen 10000uF) mai ales daca utilizezi in audio, cu toate ca in cazul asta mai bun ar fi traf cu priza mediana si redresare dubla alternanta ! Link spre comentariu
gsmgsa Postat Iunie 5, 2005 Partajează Postat Iunie 5, 2005 Tuffguy, vezi ce scrie Craciun mai sus! O explicatie mai babeasca ar fi: Daca ai nevoie doar -5V pt ceva, pui o sursa de 5V conectata cu + ul la masa. Pentru a obtine o tensiune de +- 5V fata de o masa, legi sursele in serie, + ul la - ul celeilalte, masa e la mijloc, iar intr-un capat vei avea +, iar in celalalt - 5V(sursele sa fie de acelasi tip) . Gandeste-te la inserierea a 2 baterii dintr-o lanterna, si vei putea sa iti dai seama. Daca iei masa de la mijloc, sus ai +1,5V, jos -1,5V fata de masa. La fel e si in cazul a 2 infasurari ale unui transformator, sau infasurarii cu priza MEDIANA(in cazurile astea ai curent alternativ - solutia de redresare pe ambele alternante ti-a fost explicata mai sus). Referitor la stabilizatoare, 7905 mi se pare ca face stabilizare si tensiune negativa. Cei ce stiu mai bine sa ma scuze... Link spre comentariu
mkreszan Postat August 8, 2005 Partajează Postat August 8, 2005 tot cu aceeasi tema, pe mine ma intereseaza sa obtin +/- 6V de la acumulatorul de la masina Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum