Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa variabila de tensiune 0-28V 20A

Postări Recomandate

Buna seara. Stimate domn bogdan_ pentru ca ai postat datasheetul lui LM317, indraznesc sa te sfatuiesc sa cauti prima schema de la pagina 17.

Nu inteleg exact la ce va referiti. Fiti mai clar va rog. Intr-adevar, probabil era corect ca proiectantul sursei sa dea schema cu sursa ca atare exact la parametrii la care a fost testata.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 121
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Raspunsul meu la insolenta dumitale.

Mosu Tuti, conform dex.: INSOLÉNŢĂ, insolenţe, s.f. Obrăznicie, impertinenţă, neruşinare; atitudine, faptă sau vorbă obraznică, necuviincioasă. – Din fr. insolence, lat. insolentia. Daca bine imi amintesc cineva mai sus zicea:

Oare in ultimi ani de democratie au schimbat "astia" si legea conservarii energiei ? Buna treaba, cred ca fundatia Nobel a si pregatit un premiu. Nu mai discutam celelalte aspecte tehnice, eu va urez, spor la inventii. Mosu Tuti.

Vad ca acel cineva vrea cu tot dinadinsul sa duca discutia dincolo de limitele bunului simt, si apoi se mira ca e apostrofat.Pentru ca transformatorul l-am cumparat, nu l-am bobinat, e prea putin important ca poate debita doar 10A pt ca asa l-am cerut la Petra, de 250VA. Dar sursa pe de alta parte, m-am straduit sa o aduc pana la 20A max, motiv pentru care am luat tranzistorii din cutia cu piese si i-am cositorit in montaj, ca altfel puteam sa-i las sa stea in cutie. Intelegi acum? Idea era sa reduc efortul termic / tranzistor.E ca si cum tu Mosu Tuti, cand e frig afara de-ti ingheata urechile, iti pui o seapca subtire pe cap, de 10A, si ti-e bine asa, prin urechi circula sange si e ok, dar ti-ar fi si mai bine cu o caciula de 20A, mai groasa.Poate acum vei intelege ca e prea putin important ca transofrmatorul meu debiteaza doar 10A, si ne vom concentra pe restul discutiei pe redresor / regulator, ca acolo sunt semnele de intrebare. Dar daca tu vrei sa continui sa insisti pe treaba cu 10A vs 20A, n-ai decat. Asta e ultimul meu raspuns direct pt tine, pentru ca stilul tau mi-e deja cunoscut din alte discutii mai vechi. Viata lunga si prospera!
Link spre comentariu

Nu ! INSOLÉNŢĂ, masina egala si de semn contrar cu o SOLENŢĂ :nebun:

Nu m-am putut abtine sa nu remarc halul (modul) jalnic in care a decazut nivelul discutiilor de pe elforum in ultimii 3 ani. :da

Un pic ontopic acum, ca sa nu ne plictisim:

1.Avem o sursa HOME-MADE (adica nu va avea nici un fel de piata de desfacere).Sursa include un transformator care poate debita 10A in regim permanent , si 20A in regim de timp scurt ! OK ! Poate probabil debita si 30A in timp foarte scurt, si 40A cred, nu stiu cat este Isc pt el...dar nu conteaza, pt ca e home-made, da :bataie ?! Daca ia foc, nu va da nimeni in judecata pe nimeni! Autorul a fost avertizat , si a inteles, deci il lasam in pace !

2.Disiparea la tranzistori se urmareste mai ales datorita faptului ca temperatura radiatorului nu este niciodata cea ambianta - decat daca e un radiator infinit , asa-zisul "termostat" de la termodinamica (ma rog, chiar si un calorifer de fonta cu 12 elementi plin cu apa , ar fi deajuns aici). :limb:

Tranzistorul ala disipa 100W individual in asemenea conditii. Daca radiatorul e fierbinte, poti arde un tranzistor 2n3055 si cu 30W disipare! Pt ca Tj depaseste valoarea maxima de catalog ! Gata, e clar , sper !!!

Poti disipa cei 100W cu radiator mai mic si fierbinte, daca fiecare tranzistor disipa numai 25W, adica folosesti 4 tranzistori. Daca se prefera tranzistori multi in loc de radiator mult mai mare, asta e o solutie...

Am ales 100W doar ca model, asta se recalculeaza la sursa ta.

Din ce am inteles , ca utilizare, sursa va avea regim de lucru scurt, pt surse de HV. In cazul asta, as monta OBLIGATORIU o dioda shotky ultrarapida, ANTIPARALEL pe iesire! Si o inductanta pe ferita mai serioasa imediat dupa tranzistor si cu un C de cateva zeci de nano la masa! Tranzistorii aia se ard extrem de usor de la varfuri de tensiune inversa, pe care experimentele lui le produc din belsug ! Ar mai fi de pus un grup de 1-2 Zenner inseriate pt vreo 40V imediat dupa tranzistori, ca sa omoare ce nu a taiat inca inducanta aia... un condensator nepolarizat chiar langa alimenarea integratului...Cine nu ma crede, sa demoleze un chopper serios pt motoare cu colector, si sa vada cat de multe piese sunt "aparent in plus " pe placa aia ...si care cu o sarcina rezistiva nici macar nu sunt necesare! Cand vorbim insa de inductante mari, sa nu mai zic de sarcini care contin oscilatoare puternice, forma curentului debitat de sursa, numai continua NU este!

Nu vorbim aici de un incarcator de baterii, ci de o sursa de laborator, pt experimente! Tranzistorii aia romanesti nu sunt asa de prosti pe cat crede lumea,insa trebuiesc folositi "mai cu cap"...

Deci, respectam regulile elementare pt sursele incarcate cu sarcini "grele" - puternic inductive in cazul de fata. Poate n-am vazut eu, dar asta nu a mentionat nimeni pe aici :ciuda: ...

Link spre comentariu
Se pare ca datasheetul ala e mai vechi. Eu ma uitam la asta: http://www.national.com/ds/LM/LM117.pdf

Am gasit, multumesc de explicatii.

N-o dati in offtopic si insulte

Sunt de acord, nici eu nu vreau sa pierd timpul altora cu discutii offtopic cand se pot spune lucruri utile.

1.Avem o sursa HOME-MADE (adica nu va avea nici un fel de piata de desfacere).Sursa include un transformator care poate debita 10A in regim permanent , si 20A in regim de timp scurt ! OK ! Poate probabil debita si 30A in timp foarte scurt, si 40A cred, nu stiu cat este Isc pt el...dar nu conteaza, pt ca e home-made, da :bataie ?! Daca ia foc, nu va da nimeni in judecata pe nimeni! Autorul a fost avertizat , si a inteles, deci il lasam in pace !

Si sa mai zic inca o data ca o folosesc de un an si ca mi-a fost utila? :sparge:

2.Disiparea la tranzistori se urmareste mai ales datorita faptului ca temperatura radiatorului nu este niciodata cea ambianta - decat daca e un radiator infinit , asa-zisul "termostat" de la termodinamica (ma rog, chiar si un calorifer de fonta cu 12 elementi plin cu apa , ar fi deajuns aici). :limb:

Tranzistorul ala disipa 100W individual in asemenea conditii. Daca radiatorul e fierbinte, poti arde un tranzistor 2n3055 si cu 30W disipare! Pt ca Tj depaseste valoarea maxima de catalog ! Gata, e clar , sper !!!

Poti disipa cei 100W cu radiator mai mic si fierbinte, daca fiecare tranzistor disipa numai 25W, adica folosesti 4 tranzistori.

Daca se prefera tranzistori multi in loc de radiator mult mai mare, asta e o solutie...

Da, asta era intentia, sa se imparta pe fiecare transistor puterea disipata. Altfel nu faceam risipa de piese, cum ziceam si mai sus. Desi, in acest caz, dezavantajul e ca exista riscul sa ard 6 tranzistori deodata (am patit-o cu 2n3055, totusi de cand am pus TIP3055 a fost mai bine).

Am ales 100W doar ca model, asta se recalculeaza la sursa ta.

Evident, doar sa fim atenti sa nu incalcam vreo lege pentru ca am folosit 100W ca exemplu :sparge:

Din ce am inteles , ca utilizare, sursa va avea regim de lucru scurt, pt surse de HV. In cazul asta, as monta OBLIGATORIU o dioda shotky ultrarapida, ANTIPARALEL pe iesire! Si o inductanta pe ferita mai serioasa imediat dupa tranzistor si cu un C de cateva zeci de nano la masa! Tranzistorii aia se ard extrem de usor de la varfuri de tensiune inversa, pe care experimentele lui le produc din belsug ! Ar mai fi de pus un grup de 1-2 Zenner inseriate pt vreo 40V imediat dupa tranzistori, ca sa omoare ce nu a taiat inca inducanta aia... un condensator nepolarizat chiar langa alimenarea integratului...Cine nu ma crede, sa demoleze un chopper serios pt motoare cu colector, si sa vada cat de multe piese sunt "aparent in plus " pe placa aia ...si care cu o sarcina rezistiva nici macar nu sunt necesare! Cand vorbim insa de inductante mari, sa nu mai zic de sarcini care contin oscilatoare puternice, forma curentului debitat de sursa, numai continua NU este!

Ca si snubber, am folosit lampa de neon. Am pus si condensatorul nepolarizat de la iesire (de 1KV max). Voi adauga si diodele de care mi-ai spus, desi... ma tem ca asa o sa ajung sa tot schimb diode in loc de tranzistori. Sunt cateva aplicatii care imi supun sursa la grele incercari:

- bobinele de inductie

- tesla coil-ul (http://www.pocketmagic.net/?p=1045) , rau si prin faptul ca emite un camp RF puternic.

- si mai nou un generator Marx: la asta chiar nu stiu ce sa mai fac. Produce descarcari la 20cm in aer, si tocmai mi-a dereglat voltmetrul digital montat la iesirea din sursa (http://www.pocketmagic.net/?p=1145)

Nu vorbim aici de un incarcator de baterii, ci de o sursa de laborator, pt experimente! Tranzistorii aia romanesti nu sunt asa de prosti pe cat crede lumea,insa trebuiesc folositi "mai cu cap"...

Deci, respectam regulile elementare pt sursele incarcate cu sarcini "grele" - puternic inductive in cazul de fata. Poate n-am vazut eu, dar asta nu a mentionat nimeni pe aici

Dupa cum ziceam de la inceput, as dori o protectie buna la scurtcircuit si una pt spike-urile de HV. Am primit sugestii pentru toate, asa ca va multumesc si le voi incerca.

Link spre comentariu

Nu trebuie sa fie tranzistori la masaPractic trebuie sa faci montajul un oglinda,cu trz npn in loc de pnp si asa mai departeS-ar putea sa mearga si cum e in desenul tau,dar cum a spus si cipriyan123,trebuie secundare complet separate

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări