Dj Alex Postat Noiembrie 21, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 21, 2009 salutari as putea sa folosesc in loc de traf 3 surse din PC care o sa le leg in serie ma refer la iesirile de 12V, am vazut ca sursele de PC au protectie la scurtcircuit ,si pot sa debiteze un curent destul de mare Link spre comentariu
Dj Alex Postat Noiembrie 22, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 nimeni nimic , nici un raspuns Link spre comentariu
lorik199 Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 iti dau un sfat, care mie mi se pare valabil si ok(TESTAT), adica: 1.iei o sursa ATX ok 2.iei o sursa ATX defecta, care sa aiba traful cat de cat asemanator cu originala ca marime sau mai mare 3. scoti traful din cea defecta, avand grija ca inainte sa vezi care este ramura de 12 V 4.fierbi 15-20 min traful in apa, si cat e fierbinte cu prosoape , tragi de miez sa se desfaca 5.scoti toata sarma, rebobinezi dupa aceea secundarele pt 12 v(vezi ca e un secundar simetric) dupa care bobinezi un secundar din vreo 4-5 sarme de 0,6 in paralel, cu 4-5 spire mai lung decat cel de 12 V 6.prinzi miezul de ferita inapoi cu scotch, si secundarul de 12 v il legi la cel de 12 v din sursa atx . ATENTIE!!! legi la iesirea la traf capetele, si priza mediana la gnd 7.cumperi de la magazin 4 diode redresoare ULTRA-RAPIDE care sa tina 10 A si minim 200 V, un condensator low ERS de 2200 uF/35 V 8.faci punte redresoare, conectezi condensatorul, si alimentei dupa ceea sursa, eventual poti pune si o bobina din sursa atx pe iesire, din aia galbena sa ma atenueze zgomotul 9. SUCCES Link spre comentariu
moro Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 salutari as putea sa folosesc in loc de traf 3 surse din PC care o sa le leg in serie ma refer la iesirile de 12V, am vazut ca sursele de PC au protectie la scurtcircuit ,si pot sa debiteze un curent destul de mareChiar este nevoie sa te complici cu 3 surse? in loc de un transformator mai sanatos, apoi esti sigur ca poti "suge" 20 de amperi din sursele PC? Link spre comentariu
Dj Alex Postat Noiembrie 22, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 ye dar sursele de PC au protectie , sau dac are cineva o protectie la scurtcircuit sa mi dae si mie dr sa reziste la 20A Link spre comentariu
yo9hnf Postat Noiembrie 23, 2009 Partajează Postat Noiembrie 23, 2009 Intreb si eu....E mai buna o sursa desteapta, cu nush ce riplu, cu display digital si nu mai stiu ce alte chestii , complicata sau scumpa, pe care nu o ai sau una simpla cu LM317 si 2n3055 (cativa) care merge (IEFTIN). ?Parerea mea este ca ori nu stii cum sa faci montajul, ori ti-e lene. Link spre comentariu
Sandu_alex_999 Postat Decembrie 28, 2009 Partajează Postat Decembrie 28, 2009 Pana la urma a construit cineva sursa asta? Sunt curios daca functioneaza , am prea mult timp liber de sarbatori si ma bate gandu s-o construiesc. Link spre comentariu
blazeu Postat Ianuarie 5, 2010 Partajează Postat Ianuarie 5, 2010 Mie mi-e cam lene (din start!). Asa ca stau si ma gandesc: orice constructie implica un efort, financiar, organizatoric, de lucrari, de instruire(!) si altele... Asfel incat, pentru "randament" maxim e preferabil sa definim FOARTE clar si exact destinatia sursei pe care ne inhamam sa o construim!Abia dupa ce definim utilizarea viitoarei surse, in functie de parametrii ceruti vom alege solutia tehnica ce asigura performanta dorita pentru pretul daca nu minim, cel putin rezonabil. Priceperea fiecaruia dintre noi (mai multa sau mai putina!) ne poate duce spre solutii mai ieftine sau mai putin...ieftine (cine se pricepe poate economisi refolosind componente extrase din echipamente demolate - trebuie sa stim cum sa verificam componentele utilizate; unele componente necesita masurari mai "subtile" - celebrul ESR al electroliticilor ) Una va fi solutia pentru o sursa destinata testarilor unor montaje de zgomot mic (preamplificatoare, generatoare sensibile la perturbatii) si alta pentru montaje cu destinatie auto (tensiune 11-16volti dar adesea curenti de mai multi amperi), sau aplicatii "speciale" (unii fac montaje alimentate pe la 70-300v cc!)O sursa "universala", solutie agreata de unii din colegii nostri ("nu ma interesaza ca e cat un dulapior, va fi dotare "fixa" in atelierul/laboratorul meu") implica o cheltuiala semnificativa de timp si imobilizare de resurse care vor fi foarte rar (daca vreodata!) utilizate!Personal, ma atrage la capitolul "liniare" sursa publicata in almanahul Tehnium '84 (echipata cu 723, 2 x 741 si transformatoare separate pentru alimentarea de forta si alimentarea amplificatoarelor de eroare) Acea sursa s-a dovedit a avea un riplu si un zgomot de banda larga foarte redus, in ciuda componentelor ultrabanale. In plus, se poate extinde domeniul de curenti relativ usor (deoarece castigul (factorul ) tranzistoarelor de putere (2N3055) scade mult la curenti mari, recomand incarcarea fiecarui tranzistor din gruparea paralel cu maxim 3A; "imperecherea" acestor tranzistoare nu e chiar asa de critica - o variatie cu +/-50% e tolerabila - cu conditia instalarii rezistoarelor de egalizare din emitoare - valoarea acestora se alege astfel ca la curentul maxim tensiune pe ele sa fie cam cat tensiunea E-B (pt. 3A, 0,18-0,22 ohm; puterea se adopta de 2-5 ori puterea de calcul, din motiv de stabilitate si fiabilitate - 3Ax3Ax0,22 ohm=2W, adoptat 5-9W).La curenti mari poate fi nevoie de adaugarea unui tranzistor la dubletul (tripletul ) Darlington, pentru asigurarea amplificarii curentului de comanda de la aprox 3 mA pana la valoarea maxima dorita la iesire.Sursa in comutatie se remarca prin randament MULT mai ridicat, insa e complexa, cere componente performante (diode ultrarapide, tranzistoare de comutatie de putere, condensatoare capabile sa suporte curent de riplu mare etc.), trebuie ecranata pentru reducerea perturbatiilor RFI si nu se preteaza la functionarea cu tensiune variabila la iesire.Solutiile practice combina un bloc in comutatie, care elimina transformatorul pe tole, greu, voluminos si scump, precum si mega electroliticii pentru filtrajul la 100 de hertzi si 10-20 de amperi, urmat de un bloc liniar; sau reducerea disipatiei pe ERS (elementul de reglaj serie) liniar, prin comutarea unor prize in secundarul trafului clasic sau utilizarea unui redresor cu tiristoare + filtru cu inductanta barosana (la 100Hz) ca prestabilizator...Luand in considerare utilizarea destul de sporadica a unei asemenea surse, precum si cerintele uzuale, eu consider ca o sursa liniara de 0-30 (eventual 50) de volti/0-3 (eventual 5) amperi, eventual in 2 sau chiar 3 exemplare, ar trebui sa acopere 99% din necesar, cu pret si efort constructiv rezonabil. Gruparea in serie permite dublarea (triplarea) tensiunii disponibile, iar gruparea in paralel dublarea (triplarea) curentului disponibil. Se poate construi o prima sursa, si apoi, daca apar cerinte crescute de tensiune sau curent, o a doua (sau chiar a treia!)Toate cele bune, spor la constructii, fiti atenti si bafta! Link spre comentariu
Dj Alex Postat Ianuarie 5, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 5, 2010 Ce vrea sa insemne asta? Dr.L edit: Vezi ce citezi . La fel si cu capsul. Ai grije si cu offtopicul Link spre comentariu
bolek Postat Ianuarie 8, 2010 Partajează Postat Ianuarie 8, 2010 Pe scurt, inteleg ca e bine sa ne gandim exact ce sursa vrem, pt ca , la fel ca in orice aplicatie, un tool universal e prost din toate aspectele. Link spre comentariu
Dj Alex Postat Ianuarie 8, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 8, 2010 da aveti dreptate scuzati Dr.L Link spre comentariu
moro Postat Ianuarie 9, 2010 Partajează Postat Ianuarie 9, 2010 Daca vreti sa va faceti sursa in comutatie cu iesire variabila 0 - 30Volti, ganditi o sursa in comutatie cu iesirea de 35-40Vcc, urmata la iesire de un stabilizator serie reglabil. Vazusem eu pe aici pe forum o sursa reglabila cu LM317 care comanda niste tranzisoare mai tzapene pentru curent Link spre comentariu
lorik199 Postat Ianuarie 11, 2010 Partajează Postat Ianuarie 11, 2010 cumva schema asta, care tot circula prin acest topic? si de ce nu-i dati o idee de sursa in comutatie macar? Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Ianuarie 11, 2010 Partajează Postat Ianuarie 11, 2010 Am o surs? Siemens 6EP1353-2BA00 în comuta?ie, reglabil? 3-52V/2-10A (max. 120W). Ar fi bine dac? a? avea de unde s? fac rost de schem? ?i s? încerc apoi s? o modific pentru a avea un reglaj U/I de la zero (sau cat mai aproape) ?i o putere mai mare (la 52V se pot trage doar pu?in peste 2A). Sursa e foarte de?teapt?, are protec?ii, limitare, setarea U/I manual, cu reglabili multirur?, sau electronic, prin semnal variabil Link spre comentariu
bolek Postat Ianuarie 11, 2010 Partajează Postat Ianuarie 11, 2010 Reglaj de la zero, de ce, ai vreun montaj alimentat la 0.9V ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum