Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Monitorizare nivel baterie 9V

ohamoha

Postări Recomandate

Am un PIC16F877 pe care-l alimentez de la o baterie de 9V folosind un LM317 pentru a reduce tensiunea la aprox 5V.As vrea sa detectez nivelul de curent din baterie pentru a genera o alarma cand aceasta se apropie de moarte.Pentru ca nu puteam sa leg cei 9V direct la PIC, am folosit un semireglabil pentru a diminua tensiunea.Configuratia:[attachment=0]divizor.JPG[/attachment]E: 8.6VR1: 3200 ohmR2: 1000 ohmU0(calculat): 2.047VAlimentare PIC: 4.97VDin pacate valorile pentru U0 citite de PIC oscileaza intre 1.87V si 2.2V (nu este o citire liniara).Am lasat PIC-ul sa mearga pana la epuizarea bateriei si am inregistrat toate valorile citite in functie de timp (pe calculator prin RS232).Studiind inregistrarile, nu as fi putut prezice momentul in care bateria isi va da duhul. Practic toate inregistrarile oscilau undeva in jurul valorii de 1.94V (considerand tensiunea de referinta 4.97V) fara caderi semnificative spre sfarsitul vietii.Probabil dupa scaderea tensiunii bateriei sub 8V, nici LM-ul nu-si mai putea face treaba si nu putea tine tensiunea de referinta la fix 4.97V, astfel ca inregistrarile au avut o evolutie aproximativ constanta.Ca solutie ma gandeam la niste condensatori bagati pe langa semireglabil ca sa mai reduca din oscilatii. Dar nu stiu din care.Aveti alte idei in situatia de fata?Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ohamoha

2

• junior

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Cred ca te complici .Poti folosi functia BrownOut-reset care reseteaza PIC-ul cand tensiunea de alimentare scade sub valoarea programata .Astfel programul tau va rula corect cat timp uC are tensiune de alimentare in limitele normale.

Faptul ca prin conversia A2d nu obtii rezultate constante sugereaza cateva solutii :

- pune dupa LM317 un capacitor de 100nF

- pune cat mai aproape de pinii corespunzatori ai PIC-ului un condensator de 100nF

- asigura-te ca LM317 furnizeaza tensiune constanta , fara oscilatii in sarcina ( are nevoie de un capacitor de 100uF pe iesire )

In locul bateriei de 9V (scumpa ) eu folosesc o banala baterie R6 de 1.5V si un ridicator de tensiune 1.5V-5V precum cel de aici :

http://www.talkingelectronics.com/proje ... 628Cct.gif

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări