arcgotic Postat Mai 10, 2011 Autor Partajează Postat Mai 10, 2011 de curiozitate, puteti trece sa le auziti, mai schimbam o impresie... Link spre comentariu
VTP Postat Mai 10, 2011 Partajează Postat Mai 10, 2011 ahegyes spuse:Da, daca iti place sunetul colorat, urlat si distorsionat sunt foarte bune !!!Exagerarile nu sunt bune, ca sa nu mai vorbim ca iti face un deserviciu, aratand ca esti tributar vastei culturi de net!arcgothic nu a spus ca a realizat OB-uri de referinta mondiala! Pe urma, dovedesti ca nu ai experienta, odata ce afirmi prostia de mai sus! Asta pentru ca :- difuzoarele din radiourile vechi sunt de puteri mici si nu le impinge nimeni cu puteri de zeci sau sute de Watti decat daca are probleme psihice!- nu cred ca cei care au utilizat difuzoare vechi de zeci de ani nu stiu si deficientele acestora, inafara puterii reduse (magneti obositi, bobine pe suporti mici, de hartie, imbinari obosite, cu materiale imbatranite, etc. ) - toate difuzoarele vechi, mai ales cele cu banda de frecventa extinsa nu au o linearitate prea pronuntata, avand raspuns timbral specific, normal in conditiile in care acestea Nu erau considerate difuzoare specializate pe un domeniu ingust de frecventa. Asta nu ar fi un defect capital, si ar trebui sa stii asta, pentru ca si difuzoarele pe care le consideri ca adecvate unui proiect demn de pretentiile dumitale, AU, din pacate, si amprenta timbrala si alte defecte care le fac sa stea pe raftul lor si nimic mai mult!Intamplator sau nu, mai multi am ascultat astfel de OB dotate cu green cones ajutate de woofere Eminence. Prestatia lor e comparabila cu celebrele OB Jamo ce au putut fi ascultate la o editie trecuta a HIFI Arena. Ce am considerat un punct slab, dar remediabil daca proprietarii OB-urilor o vor este prestatia slaba a tweeterelor cu con utilizate, acestea fiind depasite de trecerea timpului!Nu militez pentru aceste difuzoare, nici pentru OB-uri. Nu agreez aceasta solutie, fiind un compromis care nu-mi place! Dar!!!! De-a lungul timpului am avut o cantitate imensa de astfel de difuzoare vechi ( azi!!!) si, important este sa le poti utiliza cat mai bine, pentru ca, desi sunt depasite tehnologic din multe puncte de vedere, ele au farmecul si calitatile lor! TREBUIE SA STII SA LE FOLOSESTI!!!!Asta nu inseamna sa apara o goana prosteasca dupa astfel de difuzoare! De aceea am dat si variante moderne, cu care am lucrat, cei drept mai scumpe dar cu care se pot obtine performante net superioare, in concordanta cu realitatea de azi in domeniu.Nu exista difuzorul perfect, fiecare este un compromis!!! ARTA este sa stii sa-i folosesti calitatile, nu sa te incurci in propriile evaluari si masuratori si sa dai vina pe o tinichea! Nu ea este de vina! Link spre comentariu
Yoshiro Postat Mai 10, 2011 Partajează Postat Mai 10, 2011 Da, daca iti place sunetul colorat, urlat si distorsionat sunt foarte bune !!!Nu stiu cum sa-ti raspund fara sa intram in offtopic. E parerea ta, tu il crezi pe Troels, altul pe Fikus, samd. Link spre comentariu
VTP Postat Mai 10, 2011 Partajează Postat Mai 10, 2011 Nu sunt de parere ca trebuie sa credem! Asta facem la biserica, si, nu in ce face popa, si chiar in ce zice popa!Troels, Fikus, oricine poate spune orice, DAR, toti avem capul pe umeri si, in principiu ar trebui sa-l utilizam, fara sa luam de bune asertiunile altora pana nu le verificam, pana nu avem analiza experientei proprii si sinteza a ceea ce am aflat singuri, prin prisma experientei proprii.Teoretic, in anume conditii, un parametru poate deveni important si influenteaza intregul din care face parte. Dar generalizarea unei idei sau fetishizarea unui parametru e stupida, mai ales atunci cand existenta lui influenteaza extrem de putin sistemul. Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 11, 2011 Partajează Postat Mai 11, 2011 Adi, Nu ca as vrea sa te contrazic in legatura cu difuzoarele saba, dar tu ai spus ca la un 20cm break-up-ul apare la 2kHz. Asta nu mi s-a parut corect. Break-upul nu e influentat doar de diametru ci de mai multi factori cumulati.In rest fiecare lucreaza cu ce apuca/ce are/ce vrea si la sfarsit vedem ce iese. Link spre comentariu
Yoshiro Postat Mai 11, 2011 Partajează Postat Mai 11, 2011 Nu sunt de parere ca trebuie sa credem! Asta facem la biserica, si, nu in ce face popa, si chiar in ce zice popa!Corect, remarca a fost strict la postul colegului cu mesajul ca ar fi bine sa-si faca propriile opinii. Sunt sigur ca OP-ul nu o sa-si arunce difuzoarele ptr ca Troels prin nu stiu ce metode de divinatie se uita pe un grafic spl vs fr si vede unde apare break-up la difuzoare.Normal ca daca incepem sa credem ajungem sa spunem ca la un dif de 20cm breakup-ul apare la 2khz Link spre comentariu
VTP Postat Mai 11, 2011 Partajează Postat Mai 11, 2011 Break-up-ul ca break-up-ul! Treaba e: ce facem in cazul unui difuzor de banda larga??? Ori nu are break-up, ori il are peste 20 kHz, ori, CUMPLIT, l-a pierdut pe drum!Si mai imi aduc aminte acum de o problema: am gasit difuzoare care aveau un sunet groaznic chiar pe portiunea care parea utila, liniara, fara probleme, situata cu circa o octava SUB zona de break-up! Tot ce puteam spune: Na-ti-o franta ca ti-am dres-o! ( care o fi opinia lui Troels, Fikkus, PIkkus si chiar a lui Poc in acest caz pentru ca nu am gasit nici o notatie! ca sa nu mai vorbim ca prin masuratori nu am putut determina motivul problemei! ) Link spre comentariu
ahegyes Postat Mai 11, 2011 Partajează Postat Mai 11, 2011 Adi, Nu ca as vrea sa te contrazic in legatura cu difuzoarele saba, dar tu ai spus ca la un 20cm break-up-ul apare la 2kHz. Asta nu mi s-a parut corect. Break-upul nu e influentat doar de diametru ci de mai multi factori cumulati.In rest fiecare lucreaza cu ce apuca/ce are/ce vrea si la sfarsit vedem ce iese. DA, fiecare lucreaza cu ce are si cu ce il duce capul - asta e clar.Legat de break-up, da la diametru de 20cm apare la 2khz IN CEL MAI BUN CAZ, acolo unde se iau masuri pt. a impinge cat mai sus break-up-ul, dar la difuzoarele ieftine apare chiar mai repede.Zicea cineva de breakup la difuzoarele de banda larga - da exista si acolo break-up dar este mai mic si este mascat de raspunsul in frecventa global. Link spre comentariu
Yoshiro Postat Mai 11, 2011 Partajează Postat Mai 11, 2011 VTP, problema descrisa apare intr-adevar, dar cand stii ce vrei sa auzi de la un difuzor, din pacate putini au problemele astea. arcgotic, de exemplu, a identificat ce anume ii place la acest gen de difuzor si probabil un difuzor obosit de 85db/w/m cu tot cu raspunsul super liniar on axis in frecventa nu o sa-l satisfaca.ahegyes, breakup-ul incepe de la frecvente mult mai joase. El se poate face simtit mai mult sau mai putin in functie de solutiile alese in constructia traductorului. Oricum, de unde incepe sau care sunt efectele lui nu se pot determina doar din raspunsul in frecventa. Link spre comentariu
ahegyes Postat Mai 11, 2011 Partajează Postat Mai 11, 2011 Pai asta e clar, fiecare cu gusturile lui. Si eu am anumite gusturi. Link spre comentariu
ahegyes Postat Mai 11, 2011 Partajează Postat Mai 11, 2011 ahegyes, breakup-ul incepe de la frecvente mult mai joase. El se poate face simtit mai mult sau mai putin in functie de solutiile alese in constructia traductorului. Oricum, de unde incepe sau care sunt efectele lui nu se pot determina doar din raspunsul in frecventa.si unde am spus eu ca nu ar fi asa ???? am spus ca la un dif de 20cm apare le 2khz - apoi am specificat ca apare la 2khz daca se iau masuri pt. a il impinge mai sus, dar in mod normal apare mai repede !!! Poate nu s-a inteles bine. Eu am presupus ca acel SABA ar avea breakup-ul la 2khz - adica cel mai fericit caz. Link spre comentariu
CBI Postat Mai 11, 2011 Partajează Postat Mai 11, 2011 daca breakupul se manifesta doar in caracteristica de frecventa(adica distorsiune liniara,sau neliniaritate etc) si nu se propaga si in profilul de distorsiuni neliniare(adica dist armonice) si daca mai are si un q mare(adica varfuri mai 'late' dar nu f ascutite in sensul de proeminente),acestea se pot modela si trai bine mersi cu ele.Cam asa se intampla si la difurile BL,chiar daca manifesta directionalitatea clasica datorita marimii conului,acesta fiind usor poate urca in frecv destul de bine mai ales in ax,cu toate ca mai manifesta abateri destul de mari.Urechea nu este asa de sensibila la neliniaritati sub anumite limite,mai ales la capetele spectrului.Conteaza mai mult balansul tonal (atat la incinte cat si general,scule camera bla bla) pt ca din lipsa lui sunetul poate deveni destul de repede stralucit sau stridentdin ce am obs difurile Bl de marimi mari au cu preponderanta conuri din hartie,tocmai datorita proprietatilor acesteia(breakupuri mai blande datorita amortizarii mai bune a materialului)un citat care ar trebui sa dea putin de gandit(si cu care eu sunt cam de acord) non-linear distortion is very important because it's the one aspect of a driver's performance that we can't change. We are stuck with whatever non-linear distortion is inherent in a driver. We have control over system design, and we can hammer any misbehaving response curve into shape given enough crossover components. With system design, the presence of non-linear distortion has a direct link to long term listening fatigue. Short term it's a whole different story however. People have generally proven that they prefer the sound of non-linear distortion in the short term. It can be described as exciting, vibrant, or the common "detailed" before fatigue has set in. After fatigue sets in, words like bright, edgy, grainy or unclear seem to creep into the vocabulary. Link spre comentariu
CBI Postat Mai 11, 2011 Partajează Postat Mai 11, 2011 ideea e ca fiecare are dreptate dintr-un anumit unghi atata timp cat nu exista o definitie stricta pt 'cel mai bun'fiecare sistem are anumite caracteristici care il face mai potrivit unui scopdaca unuia ii este favorabil un sistem cu performante tehnice bune cu sunet cald,neobositor si echilbrat in raspuns,altul poate doreste ceva diferit,mai cu personalitate,mai agresiv,in functie de dispozitie,muzica ascultata(fara sa-l intereseze aspectele tehnice)cine a incercat cate un pic din fiecare tabara cu siguranta a ajuns la concluzia ca un singur setup nu poate satisface toate gusturile si dispozitiile(chiar si ale aceleiasi persoane) in aceeasi masura si ar merge macar 2 setup-uri diferite ca,caracter in dotaresunt convins ca multe vechituri pot suna placut in anumite cirscumstante.Trebuie doar sa le stii si sa nu ceri ce nu pot.Acuma,daca se merita sau nu includerea acestor componente in proiecte de performanta ridicata ramane la latitudinea fiecaruia,in primul rand sa cantaresca dp lui dv timpul si munca necesara finalizarii unui astfel de proiect raportat la rezultatele obtinute Link spre comentariu
VTP Postat Mai 11, 2011 Partajează Postat Mai 11, 2011 ideea e ca fiecare are dreptate dintr-un anumit unghi atata timp cat nu exista o definitie stricta pt 'cel mai bun'fiecare sistem are anumite caracteristici care il face mai potrivit unui scopdaca unuia ii este favorabil un sistem cu performante tehnice bune cu sunet cald,neobositor si echilbrat in raspuns,altul poate doreste ceva diferit,mai cu personalitate,mai agresiv,in functie de dispozitie,muzica ascultata(fara sa-l intereseze aspectele tehnice)cine a incercat cate un pic din fiecare tabara cu siguranta a ajuns la concluzia ca un singur setup nu poate satisface toate gusturile si dispozitiile(chiar si ale aceleiasi persoane) in aceeasi masura si ar merge macar 2 setup-uri diferite ca,caracter in dotaresunt convins ca multe vechituri pot suna placut in anumite cirscumstante.Trebuie doar sa le stii si sa nu ceri ce nu pot.Acuma,daca se merita sau nu includerea acestor componente in proiecte de performanta ridicata ramane la latitudinea fiecaruia,in primul rand sa cantaresca dp lui dv timpul si munca necesara finalizarii unui astfel de proiect raportat la rezultatele obtinuteConsider o exprimare inadecvata prima jumatate a primei propozitii:- ai dreptate sau nu ai;- orice lucru creiat de om nu poate primi calificativul de "cel mai bun". Totdeauna e loc de mai bine si, mai ales, un astfel de calificativ poate fi pus doar la ceva creiat de divinitate (if it exist!)Cealalta 1/2 e deja ceva cunoscut si acceptat ca atare in domeniu.Aceste "vechituri" pot ascunde multe lucruri pentru care azi se platesc bani grei si se face marketing din greu.Un ex.:cele mai multe vechituri au inele Faraday si motoare cu geometrie f.bine studiata, care le asigura SPL-ul ridicat si raspunsul rapid. Azi, un producator anunta cu surle si trambite ca rahatzelul lui are inel Faraday!Si la marile realizari actuale, ale marcilor de renume, trebuie sa stii ce sa le ceri, altfel ai ciurprize neplacute! Anyhow, nu s-a pus problema de a concura cu vreo incinta de referinta, gen Wilson, B&W sau ceva lucrat cu SS sau SEAS, dar, te asigur ca atunci cand vei avea ocazia, asculta cu atentie astfel de difuzoare. MERITA! La fel si OB-urile in discutie! Te asigur ca e un exercitiu interesant, mult mai interesant decat sa citesti asertiuni tampite de pe net, si, in plus e o experienta buna pentru viitor.Stiam ca aparatele de radio Philips dintre cele doua razboaie, cu excitatie sau cu magnet metalic, erau renumite pentru sunetul f. apreciat de melomani, si atunci si in decadele de dupa al II-lea razboi mondial. Am probat, la inceput cu neincredere, astfel de difuzoare. Surpriza: pe un amplificator de acum, nu pe un etaj cu tuburi de putere mica si limitat ca banda de frecventa (din cauza limitarilor benzilor audio transmise de emitatoare), sunetul este deosebit de placut, la orice nivel, si, in orice incinta, inchisa, deschisa, BR sau VTP. Se completeaza usor cu un tweeter. Pentru un difuzor de 75 de ani, performanta merita atentie, pentru intelegerea fenomenelor acustice. Nu se pune problema de a creia ceva si mai si comparativ cu cine stie ce referinta moderna, dar, important este sa experimentezi, cand ai ocazia. E mai instructiv decat 10 perechi de incinte cu difuzoare moderne, cu masuratori cu tot!In definitiv, traim ca sa stim, cel putin unii dintre noi! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum